1. yle.fi
  2. Uutiset

Kyselytutkimus: Suo­ma­lai­set luot­ta­vat ko­ro­na­uu­ti­soin­nis­sa asian­tun­ti­joi­hin ja uu­tis­me­di­aan – tutkijaa hämmästyttää sosiaalisen median vähäinen merkitys

Helsingin yliopiston kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten luottamus on korkealla muun muassa tutkijoita ja Yleisradiota kohtaan koronauutisoinnin suhteen.

koronavirus
Pääministeri Sanna Marin vastaamassa median kysymyksiin.
Pääministeri Sanna Marin vastasi median kysymyksiin saapuessaan Säätytalolle Helsingissä 4. toukokuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Helsingin yliopiston tuoreesta kyselytutkimuksesta käy ilmi, että suuri osa suomalaisista luottaa tutkijoihin, lääkäreihin, viranomaisiin ja uutismediaan, kun on kyse koronauutisoinnista.

Tutkimukseen vastanneista 92 prosenttia luottaa tutkijoihin ja lääkäreihin.

Hieman yli 70 prosentta vastaajista pitää tutkijoita ja lääkäreitä sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta kaikkein hyödyllisimpänä tietolähteenä.

Myös luottamus uutismediaa kohtaan on vahvaa. Noin 60 prosenttia pitää uutismediaa yleisesti luotettavana. Perinteiset mediatalot saavat sitäkin korkeampia arviota.

Ylesiradiota pitää melko tai erittäin luotettavana 90 prosenttia vastaajista, Helsingin Sanomia 76 ja MTV Uutisia 74 prosenttia.

Tutkimuksen johtajan, dosentti Janne Matikaisen mukaan luottamus koronauutisointiin on korkeampaa kuin aiemmissa tutkimuksissa havaittu luottamus uutismedioita kohtaan.

Noin 80 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että uutismedia selittää, miten koronapandemian aiheuttamissa olosuhteissa toimitaan. Uutisointi on myös auttanut heitä ymmärtämään koronapandemiaa.

Hieman yli puolet vastaajista piti uutisointia asiantuntevana. Kuitenkin lähes puolet vastaajista oli sitä mieltä, että uutismedia on suurennellut pandemiaa.

So­si­aa­lis­en median keskusteluihin luottaa joka viides

Kyselytutkimuksessa selvitettiin myös suomalaisten mielipiteitä poliitikkojen suhteen.

Noin 70 prosenttia vastaajista pitää hallitusta melko tai erittäin hyödyllisenä ja luotettavana tietolähteenä.

Vain noin viidennes pitää oppositiota melko tai erittäin hyödyllisenä ja luotettavana tietolähteenä.

80 prosenttia vastaajista arvioi, että uutismedioiden verkkosivut ja mobiilisovellukset ovat heille tärkein uutislähde.

Noin viidesosa pitää keskusteluja sosiaalisessa mediassa tärkeänä uutislähteenä.

Matikainen on hämmästynyt siitä, että suomalaisten luottamus uutismediaa ja viranomaisia kohtaan on näin voimakasta.

– Yllättävintä on, että internetin ja sosiaalisen median rooli on puolestaan näin pieni. Kansainvälisiin tutkimuksiin verrattuna suomalaiset kokevat koronaviestinnän ja -uutisoinnin onnistuneen hyvin, Matikainen toteaa (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Yliopiston tiedotteessa.

Tutkimusaineisto on kerätty Taloustutkimuksen internet-paneelista 11.–18.5.2020. Kyselyyn vastasi 1354 henkilöä. Tutkimuksen tulokset on painotettu edustamaan Manner-Suomen 18–79-vuotiasta väestöä iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan. Virhemarginaali vaihtelee välillä 0,8–2,9 prosenttia.

Lue seuraavaksi