Ravintolat ja matkailu työllistivät viime kesänä 18 000 henkilöä, nyt on lukema paikoin pyöreä nolla – 16-vuotias Ursula Mantere on yksi niistä, jotka saivat kesätöitä

Lukuisat kesätyöntekijät aloittavat työurakkansa tällä viikolla.

kesätyö
Ursula Mantere kesätyöpaikallaan Kotkassa jäätelönmyyjänä.
Ursula Mantereen peruskoulu päättyi viime viikonloppuna. Kesän ajan hän työskentelee jäätelökioskilla. Antro Valo / Yle

16-vuotiasta Ursula Manteretta naurattaa Kotkan Katariinanpuiston jäätelökioskilla. Käynnissä on kesän ensimmäinen työpäivä.

– Ihan hyvin on mennyt. Aamu alkoi sillä, että siistin tiskin, laitoin jäätelöt tarjolle ja vein mainoskyltit paikoilleen.

Kesätyö jäätelökioskissa on Mantereen elämän toinen työpaikka. Viime kesänä hän työskenteli kahvilassa.

– Tämä on kiireisempää kuin kahvilatyö.

Katariinan jäätelökioskin yrittäjä Ari Seppälä vahvistaa, että alkanut kesä on ollut vilkas.

– Ihmiset ovat ulkoilleet erityisen paljon ja samalla tulleet jäätelölle, koska koronavirus on karsinut muut aktiviteetit pois, Seppälä sanoo.

Tällä hetkellä jäätelökioskiin tuodaan täydennystä kuorma-autolla kolmesti viikossa, viime vuonna täydennysauto kävi vain kahdesti.

Seppälä työllistää tänä kesänä kymmenen työntekijää.

Ursula Mantere kesätyöpaikallaan Kotkassa jäätelönmyyjänä.
Ursula Mantere toivoo oppivansa kesätöissä ajanhallintaa. Antro Valo / Yle

Ursula Mantere kuuli kesätyöpaikasta ystävältään ja päätti täyttää rekryhakemuksen. Sen jälkeen kutsu kävi työhaastatteluun.

Jäätelökioski on auki kello 10–20. Töitä tehdään kolmessa viiden tunnin vuorossa.

– Siihen pyritään, että koko ajan kioskilla olisi kaksi työntekijää. Turvavälien vuoksi tavallista pidemmältä näyttävä asiakasjono voi luoda painetta työntekijälle. Asiakkaita on hyvä olla palvelemassa koko ajan kaksi henkilöä, Seppälä toteaa.

Lukuisat kesätyöntekijät aloittavat työurakkansa tällä viikolla. 16-vuotias Ursula Mantere työskentelee jäätelökioskilla.

Mantere hymyilee ja toteaa että uudessa työssä on paljon opeteltavaa.

– Jännitin aluksi aika paljon, että osaanko tehdä oikeanlaisen jäätelöpallon. Ostin kotiinkin jäätelökauhan ja jäätelöä, jolla harjoittelin. Nyt osaan jo hyvin, Mantere sanoo.

Kesätöitä on vähän

Ursula Mantere on yksi onnekkaistakesätyön saaneista.

Kesätyöpaikkoja on tänä kesänä tarjolla huomattavasti vähemmän verrattuna viime kesään.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan tänä vuonna työpaikkoja tulee olemaan useita kymmeniätuhansia vähemmän.

Lue lisää: Tuhansien nuorten kesätyöt peruttu – Viveka Tiitolan, 22, unelma romahti viikossa: "Olin jo miltei toinen jalka Helsingissä"

Suurin selittävä syy on hotelli- ja ravintola-alan työvoimatilanne, jossa kesätyöntekijöille ei ole tällä hetkellä tarvetta.

Matkailu- ja ravintola-alan viimeisimmän jäsenkyselyn tuloksena yrittäjät ovat rekyrytoineet tälle kesälle 50–90 prosenttia vähemmän kuin viime kesänä. Matkailu- ja ravintolapalveluiden MaRan jäsenyritykset työllistivät viime vuonna 18 000 kesätyöntekijää.

Yksi matkailu- ja ravitsemusalan isoista kesäajan työllistäjistä on tavallisesti ollut Scandic Hotels. Viime vuonna se työllisti 140 kesätyöntekijää. Nyt luku on nolla.

– Tällä hetkellä vakituisista työntekijöistämme on lomautettuna 92 prosenttia, joten valitettavasti olemme siinä tilanteessa, että emme voi tarjota tänä kesänä ollenkaan kesätöitä, sanoo Scandic Hotels Suomen toimitusjohtaja Aki Käyhkö.

Elinkeinoelämän keskusliitosta arvellaan, että kun rajoituksista päästään, se tuo vielä mahdollisuuksia nuorille työllistyä ravintoloihin ja kahviloihin. Matkailu- ja ravitsemusalan työmarkkinajohtaja Eero Lindström ei pidä positiivista skenaariota mahdottomana, mutta alalla on epävarmuutta.

– Osa alan yrittäjistä ei ole vielä tehnyt päätöksiä kesätyöntekijöistä. Kaikki riippuu nyt siitä, millainen kysyntä palveluilla on, kun rajoitukset puretaan, Lindström toteaa.

Ursula Mantere kesätyöpaikallaan Kotkassa jäätelönmyyjänä.
Jäätelökioskilla työskennellään viiden tunnin työvuoroissa. Antro Valo / Yle

Työt tuovat rytmiä päivään

Halu saada tekemistä ja omaa rahaa sai Ursula Mantereen hakemaan kesätöitä. Ensi syksyksi Mantere on hakenut opiskelemaan lukioon. Hän pitää itseään etuoikeutettuna, kun saa olla mukavassa työpaikassa kivojen kollegoiden kanssa.

– Monelle ystävälleni kävi niin, että he jäivät ilman töitä. He olivat mukana Lasten Meripäivät -tapahtumassa. Nyt kun tapahtuma peruttiin, heillä ei ole mitään.

Mantere pysähtyy hetkeksi miettimään, mitä hyötyä jäätelömyyjän pestistä on tulevaisuudessa.

– Tästä hommasta opin varmasti asiakaspalvelua ja ajankäyttöä. Minulla on ollut välillä hankaluuksia pysyä aikatauluissa. Täällä se varmasti parantuu, kun on työajat ja paljon hommaa.

Kesätyöntekijä ei ole etätöissä

Kouvolalainen Emmi Hartama, 20, korjaa silmälasiensa asentoa kokoushuoneessa. Hän on ollut OP Kymenlaaksolla kesätöissä nyt reilun kuukauden. Hartama on ensimmäistä kertaa töissä finanssialalla.

– Alussa olin kauhuissani, kun kaikki oli uutta. Tiedostan, että vastuu pankin asiakasneuvonnassa on iso, Hartama sanoo.

Hartama opiskelee Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa kauppatieteitä. Kandin työ on ajatuksena saada valmiiksi syksyllä.

– Varasuunnitelmana minulla oli tehdä kesäopintoja, jos en olisi päässyt töihin. Onneksi pääsin tänne. Näin saan hetken huilia koulujutuista.

Emmi Hartama Kouvolan osuuspankilla kesätöissä.
Emmi Hartama pääsi tänä vuonna ensimmäistä kertaa kesätöihin pankkiin. Työt alkoivat toukokuussa.Antro Valo / Yle

Hartama haki kymmeneen eri finanssi- ja markkinointialan kesätyöpaikkaan. Ensimmäiset työhakemukset hän täytti jo marraskuussa.

– OP:lle pääsin haastatteluun. Kahdesta paikasta tuli ilmoitus, ettei minua valittu. Muista ei kuulunut mitään, Hartama sanoo.

Suuri joukko nuoria työllistyy tänäkin kesänä henkilöstövuokrausyhtiöiden kautta. Viime kesänä Baronan kautta noin 3 500 suomalaista löysi kesätyöpaikan. Tänä vuonna luku on puolittunut.

– Kilpailu kesätyöpaikoista on ollut kovempaa. Hakijamäärät eivät ole pienentyneet, päinvastoin, sanoo Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen.

Baronan ja Eazyn kautta kesätöitä on ollut tarjolla eniten rakennus- ja teollisuusalalle. Vuokratyöfirmoista tämän ajatellaan johtuvan yksinkertaisesta syystä. Koronasta huolimatta maa-, vesi- ja talorakentamisessa kesä on parasta työskentelysesonkia.

Emmi Hartama Kouvolan osuuspankilla kesätöissä.
Emmi Hartama työkentelee kesällä OP Kymenlaaksolla asiakasneuvojana.Antro Valo / Yle

Suomen hallitus suositteli toukokuun alussa etätyöskentelyn jatkamista yli kesän.

OP Kymenlaakson työntekijöistä 65 prosenttia tekee etätöitä. Loput työskentelevät konttorilla. Tiiviin perehdytysjakson vuoksi kaikki kesätyöntekijät työskentelevät konttorilla koko kesän.

– Perehdys on onnistunut hyvin, vaikka ihmisiä onkin ollut etänä. Alussa minulla oli koko ajan työntekijä ohjaamassa. En jäänyt yksin, Hartama sanoo,

Hartama on onnellinen, että kesätyö avautui opintoja tukevasta työpaikasta.

– Toivottavasti kehityn kestämään paineita finanssialan asiakaspalvelussa. Uskon että edessä on ihana pankkikesä.