Hyppää sisältöön

Tämä sama tie suljetaan lauantaisin laittomia kiihdytysajoja varten, lähtöjä voi olla sata: Poliisi kertoo kevään ilmiön kaavasta

Paikalla on poliisin mukaan enemmän autoja ja yleisöä kuin edellisvuosina.

Pirkkalan Jasperintietä päällystettiin maanantaina aamulla. Tiellä järjestetään usein laittomia kiihdytyskisoja. Kuva: Antti Eintola / Yle

Laittomia kiihdytysajoja on järjestetty pitkään, mutta tänä keväänä niistä on tullut ilmiö ainakin Pirkanmaalla.

Kiihdytysajoja on järjestetty useana viikonloppuna Pirkkalassa, Tampereen kupeessa. Ei ole kyse mistään pienestä tapahtumasta, sillä paikalla on ollut useita satoja autoja ja ihmisiä.

Viimeksi viime viikonloppuna poliisi esti mahdollisen tapahtuman aloituksen.

Komisario Ari Aro Sisä-Suomen poliisista kertoo, että kiihdytysajoja ei ole aikaisempina vuosina ollut näin usein, eikä paikalla ole ollut näin paljon porukkaa.

– Paikalla on enemmän autoja ja yleisöjä kuin edellisvuosina. Aikaisemmin ei ole ollut näin laajamittaista.

Poliisi on estänyt useat kiihdytysajot tällä tiellä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Pääsääntöisesti paikalla on poliisin mukaan nuorta väkeä.

Aro sanoo, että mediatietojen perusteella kiihdytysajoja on järjestetty myös muualla Suomessa tavallista enemmän. Hän pohtii, onko ilmiö peräisin Amerikasta. Siellä kiihdytysajoista on tehty myös tv-sarjoja.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Jari Näkki kertoo, että kiihdytysajoja on yritetty järjestää tai järjestetty myös muualla Pirkanmaalla kuin Pirkkalassa. Osa tapahtumista on spontaaneja, osa vaikuttaa järjestetyiltä.

– Toivotaan, että järjetön kaahaus loppuu. Näissä voi olla pahoja seurauksia ja toiminta on vaarallista.

Letka vaeltaa ensin useilla parkkipaikoilla

Laittomat kiihdytysajot ovat noudattaneet Pirkanmaalla tiettyä kaavaa. Yleensä ne järjestetään lauantaina yöllä Pirkkalassa samalla Jasperintiellä. Kyseessä on teollisuusalue.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Ennen kiihdytysajoja useita satoja autoja kokoontuu yleensä isoilla parkkipaikoille, ja autoilijat siirtyvät letkoissa jopa paikkakunnalta toiselle. Ari Aro mainitsee parkkipaikoista Tampereella Ikean, Hakametsän jäähallin ja Pirkkahallin. Letka saattaa vaeltaa myös kauppakeskus Ideaparkiin Lempäälässä ja Elon kauppakeskukseen Ylöjärvellä tai Nokialle.

– Yleensä letka on päätynyt Jasperintielle Pirkkalaan ennemmin ja myöhemmin, Aro kertoo.

Nämä letkat ovat saaneet valtakunnallista julkisuutta.

Poliisi esti tapahtuman

Viime viikonloppuna poliisi kertoi, että useita satoja autoja kokoontui Tampereella, Pirkkalassa ja Lempäälässä ilmeisenä tarkoituksenaan järjestää driftausta ja tai kiihdytysajoja. Sama porukka liikkui kello yhdeksästä puoli neljään aamuyöllä paikasta toiseen. Poliisi valvoi asiaa muutamalla partiolla ja esti tapahtuman aloituksen.

Laittomien kiihdytysajojen järjestäjät blokkaavat Jasperintien tiettävästi autoilla, että sinne ei pääse ihmisiä. Kaksi autoa ottaa erää toisistaan vierekkäisillä kaistoilla.

Kyseessä ei ole kuitenkaan vain kahden autoilijan kisa. Lähtöjä saattaa olla yli sata, Aro kertoo.

Yksittäisistä liikenneturvallisuuden vaarantamisista sekä liikennerikkomuksista on kirjoitettu sakkoja ja joitakin ajokortteja on otettu kuivumaan kiihdytysajojen jäljiltä.

Tapahtuma voidaan striimata suorana verkkoon.

Ilta-Sanomat kertoi (siirryt toiseen palveluun) toukokuussa Jasperintien kiihdytysajoista. Lehden mukaan suosittu suomalainen striimaaja lähetti suoraa videokuvaa tapahtumasta ja selosti tapahtumaa. Ilta-Sanomien laskujen mukaan kisassa ajettiin yli sata lähtöä. Sitä ei tiedetä, osallistuivatko samat autot useaan lähtöön.

Poliisilla ei ole tietoa, miten tapahtumasta tiedotetaan osallistujille. Monta muutakin kysymysmerkkiä on vielä, kuten millainen porukka kiihdytysajoja järjestää.

Voit keskustella aiheesta 2.6. klo 20. asti.

Lue lisää:

.
.