1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvakodit

Turvakodeista haetaan entistä enemmän apua – monet ovat kärsineet väkivallasta jopa vuosia

Turvakoteja ei vieläkään ole tarpeeksi, mutta niitä on tulossa lisää.

turvakodit
turvakoti helsingin marjaniemessä.
Nallet ovat siististi rivissä hyllyssä Sophie Mannerheimin turvakodissa Helsingin Marjaniemessä.Markku Rantala / Yle

Turvakotien asiakasmäärä on kasvanut jopa 75 prosenttia viidessä vuodessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan.

THL:n kehittämispäällikön Joonas Peltosen mielestä tämä johtuu siitä, että turvakoteja ja -paikkoja on ollut entistä paremmin saatavilla sen jälkeen, kun turvakotilaki astui voimaan ja palvelusta tuli valtion rahoittamaa vuonna 2015.

Viime vuonna turvakoteihin hakeutui kaikkiaan 5 354 asiakasta. Kasvua oli kuusi prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Lähes puolet turvakotien asukkaista oli lapsia.

Asiakkaat viettivät turvakodissa keskimäärin 17 vuorokautta. Asumisvuorokausia kertyi koko turvakotiverkostossa yhteensä yli 92 000.

Viime vuonna asiakkaista noin seitsemänsataa ilmoitti väkivallan kestäneen peräti yli viisi vuotta.

THL:n kehittämispäällikkö Joonas Peltonen

Hieman yli puolet asiakkaista oli turvakodissa ensimmäistä kertaa, mutta väkivalta on harvoin uusi asia turvakodin asukkaan elämässä. Suurin osa heistä on kokenut väkivaltaa kauan.

– Vuosittain muutama sata asiakasta ilmoittaa väkivallan olleen läsnä elämässä alle kuukauden ennen turvakotiin hakeutumista. Viime vuonna asiakkaista noin seitsemänsataa ilmoitti väkivallan kestäneen peräti yli viisi vuotta, Peltonen kertoo THL:n tiedotteessa. (siirryt toiseen palveluun)

Suurin osa turvakotien aikuisista asukkaista on naisia. Miehiä turvakodeissa oli viime vuonna yhteensä 260.

Iältään aikuiset olivat yleisimmin 25–44-vuotiaita. Lapset olivat yleisimmin alle 4-vuotiaita.

Turvakoteja tulee lisää

Suomessa on kaikkiaan 29 turvakotia. Uusin niistä avattiin tänä vuonna Keravalle.

THL avaa 8. kesäkuuta haun uusille turvakodeille.

Turvakotiverkostoa vahvistetaan etenkin niillä alueilla, joilta palvelut puuttuvat kokonaan sekä sellaisilla alueilla, joissa palvelua ei ole tarpeeseen ja asukasmäärään nähden tarpeeksi.

– Vaikka turvakotien määrää on pystytty viime vuosina lisäämään huomattavasti, emme ole vielä siinä tilanteessa, että meillä olisi tarpeeseen nähden riittävästi helposti saavutettavia turvakoteja, Peltonen sanoo.

Juttua on muokattu 2.6.2020 kello 8.36. THL korjasi myöhemmin arviotaan miesten lukumäärästä turvakotien asiakkaina. Heitä oli turvakodeissa 260 vuonna 2019, eikä 208, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lue seuraavaksi