Ravintolat aukesivat vihdoin ja ilma oli täynnä jännitystä – Ravintolapäällikkö: "Ihan kuin menisi ekaa päivää kouluun"

Ravintolat ja kahvilat olivat kiinni liki kaksi kuukautta hallituksen määräyksestä.

ravintolat
Piia ja Sara Salomaa ovat tulleet kahville koronasulun päättymisen jälkeen 1.6.2020.
Piia ja Sara Salomaa avasivat terassikauden heti niiden avauduttua sulun jälkeen.Toni Määttä / Yle

Iso osa maan ravintoloista ja kahviloista avautui tänään liki kaksi kuukautta kestäneen sulun jälkeen.

– Tuntuu aivan ihanalta, että pääsee vihdoinkin ihmisten ilmoille. Tuntuu, että moni muukin on tullut tähän terassille vaan katsomaan ihmisiä, iloitsi helsinkiläisen Cafe Esplanadin terassille saapunut Sara Salomaa siskonsa Piia Salomaan kanssa.

Siskosten piti alun perin matkata Berliiniin, mutta nyt ahmitaan kaupunkikulttuuria helsinkiläisravintolassa, eikä puistonpenkillä.

– Terassilla on kaupunkikulttuuria. Voi vähän huudella naapuripöytiin ja tavata tuttuja ja tuntemattomia. Olen kaivannut sellaista yhteisöllisyyttä, Sara Salomaa kertoi.

Koronaviruksen riski ei ollut siskoksilla päällimmäisenä mielessä.

– Kannattaako sen kummemmin varautua. Jos se tulee, reagoi sen mukaan. En ole tehnyt erikoistoimenpiteitä, Piia Salomaa kuittasi.

Ravintola Seahorsen ravintolapäällikkö Sanna Oinonen odottaa asiakkaita koronasulun päättymisen jälkeen 1.6.2020.
Sanna Oinonen päälliköi legendaarista Sea Horse -ravintolaa Helsingissä. Toni Määttä / Yle

Yöunet meni

Ravintola Sea Horsen ravintolapäällikkö Sanna Oinonen jännitti avauspäivää koko edellisyön.

– En nukkunut viime yönä ollenkaan, koska jännitti niin paljon. On ihan kuin menisi ekaa päivää kouluun, kun tuli tänään töihin.

Ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström iloitsi töihin palaajien puolesta.

– Ollaan aika innoissaan. Päällimmäisenä tuntemuksena on, että saamme tänään 500 ihmistä töihin lomautuksilta. Se on tässä tärkein ja iloisin asia minun näkökulmastani.

Kiinni kello 23

Ravintolat sulkeutuivat hallituksen määräyksestä 4. huhtikuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Tosin jo sitä ennen paljon ravintoloita oli pannut ovensa säppiin, koska pelko koronaviruksesta oli karkoittanut asiakkaat.

Petteri Helin on tullut nauttimaan oluen ravintola Sivukirjaston terassille. Koronan takia ravintolat olivat kiinni ja ne avattiin taas 1.6.2020.
Petteri Helin tuli siemaisemaan tuopposen ravintola Sivukirjaston terassille Kallioon.Toni Määttä / Yle

Nyttemmin koronavirus on saatu Suomessa kohtuullisen hyvin hallintaan ja rajoituksia on alettu purkaa. Ravitsemisliikkeet saavat nyt olla auki kello 23 saakka ja alkoholin myynti päättyy viimeistään kello 22.

Asiakkaiden enimmäismäärä on sisätiloissa rajattu puoleen normaalista. Rajoitusten vuoksi läheskään kaikki ravintolat eivät vielä avaudu, esimerkiksi S-ryhmän ravintoloista noin puolet avautuu tällä viikolla. Rajoituksista on jo purnattu.

– Asiakaspaikkojen enimmäismäärä pitäisi nostaa vähintään 75 prosenttiin kesäkuun puolivälissä, ja kaikki ravintolatoiminnan rajoitukset poistaa mahdollisimman pian, esittää alan etujärjestön Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi.

Kysymys on kannattavuudesta. Alan kannattavuus ei ole ollut ennestäänkään kummoinen ja rajoitukset ovat vain lisänneet ahdinkoa.

– Kyllähän rajoitukset vaikuttavat tosi paljon. Pääasia nyt on, että ei tule tappiota. Sehän riippuu ihan vaan asiakaskunnasta, sanoo Sea Horsen Sanna Oinonen.

Asiakkaat ovat ainakin valmiina. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan kuluttajat odottavat ravintoloiden avautumista innolla.

58 prosenttia vastanneista aikoo käyttää ravintolapalveluita vähintään melko todennäköisesti ravintoloiden sulkuvelvoitteen loputtua.

Ravintolapalveluiden suurkäyttäjistä 25–49-vuotiaista noin 70 prosenttia aikoo käyttää ravintolapalveluita vähintään melko todennäköisesti.

Valtteri Heikkala, Olli Autio ja Mika Kallio syömössä Ravintola Teatterin terassilla.
Valtteri Heikkala, Olli Autio ja Mika Kallio nauttivat lounasta ravintola Teatterin terassilla Helsingissä.Toni Määttä / Yle

Kaukana normaalista

Netissä toimivan pöytävarauspalvelu TableOnlinen varaustilanne oli vielä eilen kaukana normaalista.

TableOnline kertoo noin 400 ruokaravintolan tilanteen ja sen mukaan varausten taso oli sunnuntaina 32 prosenttia maaliskuun alkuun verrattuna. Maaliskuun alku oli vielä "normaaliaikaa", korona iski todenteolla talouteen kuun puolivälissä.

Sunnuntain pöytävaraustilanne jää myös selvästi alle vuoden takaisen toukokuun lopun tason.

Pöytävaraukset maalis-toukokuussa
Samuli Huttunen / Yle

NoHo Partnersin Vikström sanoo, että Helsingissä näyttää ihan hyvältä.

– Suositut ruokaravintolat ovat sallitun kapasiteetin sisällä lähes täynnä koko ensimmäisen viikon. Uskon että juhannukseen asti mennään näin. Sitten jännittää, mitä tapahtuu keskikesällä. Kohdistuuko kotimainen matkailu pääkaupunkiseudulle vai hiljeneekö ja ihmiset lähtevät mökeille, Vikström pohtii.

"Ei vieraisiin pöytiin"

Ravintolat ovat jo useita viikkoja voineet valmistautua toiminnan uudelleen käynnistymiseen, mutta paluuta entiseen tyyliin ei ole. Koronariski on tullut pitkäaikaiseksi vieraaksi kaikkialle yhteiskuntaan. Entä pitääkö asiakkaan toimia eri tavalla?

– Ihan samalla lailla voi toimia, kuin olemme kaikki opetelleet viruksen aikana elämään. Pidetään käsihygieniasta ja turvaväleistä huolta. Asiakkailla ja henkilökunnalla on nyt yhteinen intressi hoitaa homma tyylikkäästi. Pidetään maalaisjärki mukana ja homma käynnistyy hyvin, Vikström ohjeistaa.

NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ravintola Teatterin edessä.
Aku Vikströmin mukaan asiakkailla ja henkilökunnilla on nyt yhteinen intressi hoitaa homma tyylikkäästi.Toni Määttä / Yle

Sea Horsessa odotetaan ja luotetaan, että asiakkaat saapuvat ravintolaan terveinä ja oireettomina, pesevät käsiä ja käyttävät käsidesiä samalla lailla kuin henkilökunta

– Ja sitten me toivomme, ettei hirveästi hypitä vieraisiin pöytiin, vaan pysytään omassa seurueessa. Mutta sitähän tapahtuu harvemmin muutenkaan, Oinonen sanoo.

Hallitus seuraa koronatilanteen kehittymistä ja rajoitusten purkamisen vaikutuksia aktiivisesti. Seuraavan kerran uusista toimista päätetään näillä näkymin juhannusviikolla.

Lue lisää:

Terassit, pubit ja kahvilat aukesivat parin kuukauden koronatauon jälkeen – katso kuvista, miten suomalaiset ottivat vastaan rajoitusten helpottamisen

Tamperelaisravintolat innostuivat terassien laajentamisesta – myös torimökkejä ja kalusteita kysytään

Ravintola päätti viisinkertaistaa terassipaikkojen määrän – nyt niitä on 200: "Lisää tilaa tarkoittaa lisää väljyyttä"

Museot, kirjastot ja liikuntapaikat avautuvat jälleen – katso täältä, miten koronarajoitusten höllennys näkyy Pohjois-Karjalassa

Suuri osa ravintoloista sulkee ovensa vapaaehtoisesti Kymenlaaksossa – katso täältä, onko sinun kantapaikkasi auki

Tällainen on hallituksen ravintolaesitys: Ravintolat kiinni koko kevääksi, noutoruokaa saa hakea