Kesäkerhossa parasta on kaverit, kimble ja jalkapallo – vaikka lasten yöleirit peruttiin koronan takia, päivätoimintaa on tarjolla

Pienten koululaisten kesäkerho Kokkolassa on tarkoitettu ensisijaisesti kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille.

kerhot
Moni kesäleiri on peruttu, mutta Kokkolassa tarjotaan pienimmille koululaisille päiväkerhoa
Moni kesäleiri on peruttu, mutta Kokkolassa tarjotaan pienimmille koululaisille päiväkerhoa

Kokkolassa alkoi tänään maanantaina pienten koululaisten kesäkerho.

Kerhon järjestää kaupungin nuorisotoimi.

Se on tarkoitettu ensisijaisesti kriittisillä aloilla työskentelevien vanhempien lapsille. Kolmen viikon aikana kerhossa ehtii tehdä monenlaista.

– Nyt kun keli on näin ihana, ollaan pääasiassa ulkona, pelataan, touhutaan ja leikitään. Sisällä askarrellaan, ollaan salissa tai vaikka musiikkiluokassa. Lasten annetaan myös leikkiä vapaasti, nuorisosihteeri Susanna Lakanaho Kokkolan kaupungilta luettelee.

Kesäkerhoon osallistuu kolmisenkymmentä 1.–3. -luokkalaista lasta. Mukaan olisi mahtunut tuplamäärä.

Aiempina vuosina kesäkerho on kerännyt jopa 70 lasta.

– Varmasti vanhemmat ovat käyttäneet luovuutta siihen, miten järjestävät lasten kesähoidon. Toki yleinen tilanne mietityttää ja meillekin tuli muutamia peruutuksia. Olemme silti iloisia, että voimme järjestää tällaisen palvelun, Lakanaho toteaa.

Kesäkerhossa noudatetaan tarkasti THL:n turvallisuusohjeita. Esimerkiksi ruokailu on porrastettu ja joka ryhmän välissä ruokailutilat siivotaan. Lapset ovat myös mahdollisimman paljon ulkona.

Vanhempia on jo etukäteen oheistettu, etteivät toisi lapsia kerhoon, jos perheessä on sairautta tai on edes pieniä oireita.

– Käsiä pestään koko ajan. Lapset on kuitenkin lapsia, joten he toki leikkivät keskenään. Mutta koitamme muistuttaa yskimisestä ja aivastelusta, Lakanaho täydentää.

Iina-Kaisa Härvälä, Veera Riihijärvi ja Nelli Saavalainen värittämässä kuvia pöydän ääressä.
Kesäkerho alkoi tutustumisella. Kuvassa askartelevat Nelli Saavalainen, Veera Riihijärvi ja Iina-Kaisa Härvälä.Kalle Niskala / Yle

Jalkapalloa, kimbleä ja kavereita

Ville Karhula, Jeremias Kellosalo ja Otso Korri tulivat kesäkerhoon heti aamusta. Kolmikko on jo ehtinyt piirtää väriliiduilla asfalttiin ja pelata pihafutista ja kimbleä.

Keinumisesta pitävä Ville haluaisi jatkossakin olla pihalla ja juoda kaakaota. Kesän aikana hän aikoo käydä uimassa ja huvipuistossa.

Otso ja Jeremias ovat jalkapallomiehiä. Kesäkerholta he toivovat futista ja mahdollisuutta olla kavereiden kanssa.

Jeremias tuntee entuudestaan muutaman kesäkerholaisen, Otso useammankin.

– Mä tunnen aika paljon, koska he ovat tästä koulusta ja iltiksestä.

Otson kesätoiveena on leikkiä ja mennä mummulle ja papalle. Jeremias aikoo pelata jalkapalloa 12 tuntia putkeen.