Pohjalaismuseot avautuvat vaiheittain – Kuntsin taidemuseo ja Tikanojan taidekoti odottavat jo yleisöä Vaasassa

Tikanojan taidekoti ja Kuntsin taidemuseo avautuivat ensimmäisinä. Kokkolassa kaksi museotoimipistettä aukaisi ovensa tänään tiistaina. Seinäjoella museoon pääsee keskiviikkona.

museot
Tikanojan taidekoti Vaasassa
Vaasassa Tikanoja taidekoti avautui yleisölle tiistaina.Anna Wikman / Yle

Ensimmäiset Vaasan kaupungin museot ovat avautuneet yleisölle koronan aiheuttaman poikkeustilan jälkeen. Museot suljettiin osana epidemian leviämisen ehkäisemistoimia.

Tänään tiistaina yleisöä ovat ehtineet vastaanottamaan Kuntsin taidemuseo ja Tikanojan taidekoti. Pohjanmaan museo ja Vanhan Vaasan museo avautuvat ensi viikon keskiviikkona eli 10. kesäkuuta.

– Tuntuu todella hienolta saada yleisö takaisin pitkän tauon jälkeen. Toivomme, että he löytävät meidät uudestaan, sanoo Vaasan museotoimenjohtaja Elina Bonelius.

Vaasan museoissa noudatetaan yleistä 50 hengen rajoitusta yleisömäärän suhteen. Kävijämäärän ei odoteta nousevan kerralla tämän yli.

Kevään aikana esimerkiksi kaikki bussiretket museoihin peruttiin.

– Meillä on 50 hengen rajoitus per kiinteistö. Se ei ole virallinen siinä mielessä, että museoilta ei vaadita tätä rajoitusta. Olemme kuitenkin ajatelleet, että pidämme tästä kaiken turvallisuuden nimissä kiinni.

Opastettuja kierroksia ei Vaasan museoissa tänä kesänä ole ja yleisöpalvelupisteet ovat saaneet samanlaiset pleksilasit kuin esimerkiksi kaupoissa. Turvavälejä pidetään silmällä ja, jos on tarpeen, tarkennuksia tehdään.

Kävijöitä odotetaan ja toivotaan taas museoihin, mutta se kuinka paljon heitä nyt tulee on täysi arvoitus.

- Pakko sanoa näin korona aikana, ettei meillä ole minkäänlaisia odotuksia kävijämäärän suhteen. Ollaan vaan avoimesti auki ja katsotaan mitä tapahtuu, hymyilee Elina Bonelius.

Museotoimenjohtaja Elina Bonelius Vaasasta
Vaasan museotoimenjohtaja Elina Bonelius iloitsee Vaasan museoiden avautumisesta yleisölle.Anna Wikman / Yle

Kokkolan museossa rajoitetaan kerrallaan otettavaa yleisömäärää

Myös Kokkolan kaupungin museo, K.H. Renlundin museo, avaa ovensa vaiheittain. Ensimmäisinä ovat avautuneet tänään tiistaina Lassanderin talo ja Pedagogio. Molempiin otetaan rajoitettu määrä vierailijoita kerralla.

Lassanderin taloon neljä ihmistä kerrallaan ja Pedagogioon enintään kymmenen kerralla.

Seuraava näyttely Kokkolan museossa avautuu ensi viikon torstaina 11. kesäkuuta ja viimeinen 18. kesäkuuta. Myös näihin otetaan sisään rajoitettu kävijämäärä kerrallaan.

Seinäjoen Etelä-Pohjanmaan museo ja Lotta- ja suojeluskuntamuseo avautuvat keskiviikkona 3. kesäkuuta.

Katso täältä oman maakuntasi koronavirusuutiset

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus