Urheiluakatemia Tavastiassa voi yhdistää opiskelun ja urheilun

Laji- ja oheisharjoitusten lisäksi nuoret saavat valmennusta elämänhallinnassa, ravintoasioissa sekä henkisellä puolella.

toisen asteen koulutus
Tyttöjä ja miesvalmentaja seisovat lentopalloverkon luona.
Lentopallo on yksi urheiluakatemian lajivaihtoehdoista Hämeenlinnassa.Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Hämeenlinnan seudulla toimiva Urheiluakatemia Tavastia laajentaa toimintaansa myös yläkoulun puolelle. Urheiluakatemian nuoret opiskelevat joko Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla tai Ammattiopisto Tavastiassa.

Akatemian uutena koordinaattorina aloittaa elokuussa Jarkko Savijoki, jonka mukaan kaupungin opetustoimen sekä yläkoulujen rehtoreiden ja opettajien kanssa on jo jonkin verran keskusteltu asiasta. Hän kertoo, että kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisilla on jo ollut mahdollisuus jääkiekon aamuharkkoihin kahtena aamuna viikossa.

– Urheiluakatemia Tavastian laajentaminen yläkouluihin on hyvä asia, koska silloin oppilaat saavat kokemusta ja pohjaa urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisestä ennen kuin siirtyvät toiselle asteelle ja urheiluakatemiaan.

– Koska olemme myös kasvattaja-akatemia, niin meidän roolimme on viedä urheilijaa eteenpäin nimenomaan niin, että hän voi yhdistää urheilun ja opiskelun, kertoo Savijoki.

Urheilu ja opiskelu täydentävät toisiaan

Urheiluakatemia Tavastialla on kuusi painopistelajia: jääkiekko, jalkapallo, salibandy, lentopallo, yleisurheilu ja uinti. Näissä lajeissa Urheiluakatemia järjestää kolme kertaa viikossa aamutreenejä, jotka ovat osa nuoren opintoja. Jokaisella lajilla on omat valmentajansa.

Pojat pelaavat salibandyä.
Aamuharjoituksia järjestetään kolmena arkiaamuna viikossa.Koulutuskuntayhtymä Tavastia

Muiden lajien urheilijat kuuluvat niin sanottuun yleisryhmään, jossa aamuharjoitukset suunnitellaan erikseen. Urheiluakatemiassa nuorille urheilijoille annetaan laji- ja oheisharjoitusten lisäksi valmennusta elämänhallinnassa, ravintoasioissa sekä henkisellä puolella.

– Urheilu ja opiskelu täydentävät toisiaan, ja urheilijalle tekee hyvää päästä välillä pois urheilumaailmasta. Urheilun ja opiskelun voi hoitaa tyylikkäästi yhtä aikaa, tärkeintä on hyvä tasapaino. Koulunkäynnin hoitaminen mallikkaasti on myös edellytys Urheiluakatemiassa harjoittelulle, Savijoki sanoo.

Akatemia auttaa kasvamaan urheilijaksi

Urheiluakatemia Tavastia on seudullinen nuoren urheilijan opiskelun ja urheiluvalmennuksen yhdistävä toimintaorganisaatio. Sen toiminta on Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön alaista.

Urheiluakatemia Tavastian paikallisesta koordinoinnista vastaa Koulutuskuntayhtymä Tavastia, joka on toiminut vuodesta 2013. Sitä ennen aamuharjoitusten koordinointi oli Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjan vastuulla.

Akatemian toiminnan piirissä on vuosittain noin 150 toisella asteella opiskelevaa urheilijaa eli noin viisikymmentä nuorta ikäluokkaa kohti.