Tältä näyttää, kun kymmenet autoilijat saapuvat yömyöhällä katsomaan elokuvaa lentokentän kupeeseen – Vantaalla keksittiin idea, jonka suosio yllätti

Drive-in-näytöksiä järjestetään vantaalaisella pysäköintialueella kaikkiaan kymmenen.

Drive-in-elokuvanäytöksessä esitettiin maanantai-iltana Tuukka Temosen uutuuselokuva "Aika jonka sain" Helsinki-Vantaan lentoaseman kupeessa olevalla pysäköintialueella. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Myöhään maanantai-iltana se viimein tapahtui: aito drive-in-näytös Amerikan malliin Helsinki-Vantaan kupeessa sijaitsevalla pysäköintialueella.

Ennen elokuvanäytöstä puhelimitse tavoitettu Vantaan kaupungin kulttuuripäällikkö Reeli Karimäki oli alkavasta illasta innoissaan.

– Ajattelimme, että aloitetaan kesä nyt tällä tavalla. Kesä tulee, ja koronasta selvitään. Ajattelimme, että tällainen tapahtuma, joka on Vantaalla uusikin, voisi tuoda vantaalaisille iloa ja yhteisöllisyyttä. Toivotaan, että pääsemme tavoitteeseen.

Drive-in-näytösten sarja oli tarkoitus järjestää Vantaalla jo aiemmin keväällä, mutta aie kompastui viranomaisiin: aluehallintovirasto totesi, että yleisötilaisuuksien kielto päti myös drive-in-näytöksiin. Asiasta on kirjoittanut aiemmin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Koronavirustilanteen vuoksi tehtyjä rajoituksia kuitenkin purettiin maanantaista lähtien, mikä mahdollisti myös Vantaan näytösten järjestämisen. Samanlaisia drive-in-näytöksiä on puuhattu koronakevään aikana Vantaan lisäksi esimerkiksi Tampereella.

80 autoa per näytös

Vantaalaisella pysäköintialueella järjestetään elokuvanäytöksiä yhteensä kymmenenä peräkkäisenä iltana. Näytöksiin on maksuton sisäänpääsy, mutta niihin on pitänyt ilmoittautua ennakkoon.

Kymmenen näytöksen kokonaisuus kustantaa Vantaalle kaikkiaan noin 30 000 euroa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Karimäen mukaan suosio yllätti Vantaan kaupungin: kaikki kymmenen näytöstä varattiin loppuun muutamassa tunnissa.

– Se yllätti meidät kaikki. Ajattelin, että ei voi olla mahdollista. Mutta niin vain tapahtui.

Idea drive-in-näytöksistä oli alun perin paikallisen lentopysäköintiyrittäjän Jarno Kankaan.

– Hän kysyi, lähdemmekö yhteistyöhön. Meistä idea oli niin hyvä, että päätimme lähteä, Karimäki taustoittaa.

Drive-in-näytökseen otetaan enimmillään 80 autoa. Kulttuuripäällikön mukaan Vantaa on arvioinut, että kussakin henkilöautossa on kaksi katsojaa. Kymmeneen näytökseen osallistuisi näin ollen noin 1 600 henkeä.

Karimäki uskoo, että katsojia tulee Vantaan lisäksi myös muista pääkaupunkiseudun kunnista.

Valkokankaalla Tuukka Temosen uutuus

Elokuvaa katsotaan hämärtyvän taivaan alla suurelta valkokankaalta. Ääniraita puolestaan kuuluu radiotaajuudelta, Karimäki kertoo.

Jokaisessa näytöksessä nähdään Tuukka Temosen ohjaama, pararatsastajasta kertova elokuva Aika jonka sain.

Elokuva ehti saada ensi-iltansa juuri ennen kuin yhteiskunta ajautui poikkeusoloihin koronapandemian vuoksi.

Karimäen mielestä Temosen elokuva on hyvä valinta drive-in-näytöksiin, koska monikaan ei ehtinyt nähdä sitä elokuvateattereissa.

– On hienoa, että voimme nostaa tässä upeaa suomalaista elokuvaa.

Kymmenen näytöksen kokonaisuus kustantaa Vantaalle kaikkiaan noin 30 000 euroa. Karimäki sanoo, että samansuuruinen summa olisi kulunut yhteen Vantaan päivän konserttiin, joka jouduttiin koronatilanteen takia kuitenkin perumaan.

Papu-koira katseli elokuvaa drive-in-elokuvanäytöksessä Vantaalla. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Näytökset varattiin loppuun muutamassa tunnissa – onko lisänäytöksiä suunnitteilla?

Tavallaan, Karimäki vastaa. Vantaan kaupunki oli suunnitellut jo ennen koronaa kolmea ulkoilmanäytöstä tulevalle elokuulle.

Tuolloin konseptina ei tosin ole drive-in, vaan bike-in – kolmessa vantaalaispuistossa järjestettäviin elokuvanäytöksiin saavutaan siis pyörällä tai kävellen.

Myös noihin näytöksiin on ilmainen sisäänpääsy. Mukaan otetaan näillä näkymin enintään 500 katsojaa, Karimäki avaa suunnitelmia.

Lue myös: