Uutta tietoa maskilahjoittajasta: Lapin sairaanhoitopiiri osti yritykseltä kahdella miljoonalla eurolla kasvosuojaimia – pian yritys lahjoitti 100 000 hengityssuojainta

Lahjoitus ei vaikuttanut ostosopimuksen tekemiseen, vakuutetaan sairaanhoitopiiristä.

hankinta
Yrittäjä Seppo Aho kokeilee suu-nenäsuojainta.
Yrittäjä Seppo Aho ei vain lahjoittanut kasvomaskeja, vaan myös myi niitä.Perttu Ruokangas / Yle

Lapin sairaanhoitopiirin saaman suojainlahjoituksen taustalta on paljastanut uutta tietoa. Viime viikolla kerroimme, että rovaniemeläinen Sava Group Oy lahjoittaa 100 000 kirurgista suu-nenäsuojainta Lapin sairaanhoitopiirille.

Nyt on käynyt ilmi, että sairaanhoitopiiri on ostanut kaikessa hiljaisuudessa samalta yritykseltä suorahankintana suu-nenäsuojaimia runsaalla kahdella miljoonalla eurolla. Summalla sai kolme miljoonaa suu-nenäsuojainta huolinta- ja rahtikuluineen.

Kyseessä ovat kakkostyypin suojaimet, joita voi käyttää sairaanhoidossa. Sava Groupin lahjoittamat 100 000 suojainta eivät sovi sairaalakäyttöön, vaan ovat ykköstyypin suojaimia, joita voidaan käyttää esimerkiksi hoivakodeissa ja kotihoidossa.

Lapin sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että yrittäjä Seppo Aho otti maalis-huhtikuun vaihteessa yhteyttä infektioylilääkäri Markku Broakseen ja halusi lahjoittaa sairaanhoitopiirille esimerkiksi kaksi hengityskonetta. Pääsiäisen alla Broas ja muut sairaanhoitopiirin asiantuntijat toivoivat lahjoitukseksi mieluummin hengityssuojaimia, joita oli tuohon aikaan hankala saada. Sairaanhoitopiiri ja Aho sopivat 100 000 suojaimen lahjoituksesta huhtikuun puolivälissä.

Samoihin aikoihin osapuolet neuvottelivat siitä, että Sava Group voisi hankkia isommankin määrän suojaimia Kiinasta. Lapin sairaanhoitopiiri pyysi Sava Groupilta tarjousta ja päätti suorahankinnasta huhtikuun viimeisellä viikolla.

Suorahankinnasta julkaistiin tieto julkisten hankintojen ilmoituskanavassa Hilmassa toukokuun alussa. Kukaan ei valittanut päätöksestä. Päätöksestä oli mahdollista valittaa kaksi viikkoa.

Ei etukäteismaksua

– Sava Groupilta ostettaessa on käytetty paikallista, luotettavaksi tunnettua toimittajaa, jonka kanssa laadulliset vaatimukset on käyty tarkkaan läpi. Etukäteismaksuehtoa ei ole ollut, eikä tällaisia maksuja makseta. [...] Sava Groupilta ostettujen suu-nenäsuojainten hinta on ollut markkinatilanteeseen verrattuna kohtuullinen, Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela sekä hankinta- ja logistiikkapäällikkö Hilkka Neuvonen vastaavat sähköpostitse.

Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela
Lapin sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela.Perttu Ruokangas / Yle

Heidän mukaansa Sava Group myi suojaimia 0,69 eurolla kappale, kun suu-nenäsuojainten ostohinnat eri toimittajilta ovat vaihdelleet maalis-huhtikuussa 0,55–2,62 euroa kappaleelta ja markkinahinnat ovat olleet tätäkin kalliimpia.

Jokela kertoo, että Sava Groupilta ostetut suojaimet eivät ole vielä saapuneet Rovaniemelle, eikä niistä ole vielä maksettu mitään. Neuvosen mukaan suojaimia odotetaan ensi viikolla. Sen sijaan lahjoitetut maskit saapuivat Lapin keskussairaalan varastolle maanantaina.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan suorahankintaan päädyttiin, koska suojaintarvikkeiden saatavuustilanne oli kriittinen, eikä kilpailuttamiseen ollut mahdollista nopeita päätöksiä vaativassa, äärimmäisen kiireellisessä tilanteessa.

Noin vuoden tarpeeksi suojuksia

Sairaanhoitopiiristä arvioidaan, että Sava Groupilta ostetut suojaimet riittävät noin vuodeksi, ellei epidemia iske voimakkaasti päälle. Tarvikkeet säilyvät useamman vuoden ja niitä voidaan käyttää myös normaalissa käytössä, mikäli koronavirus-epidemian uutta aaltoa ei tulekaan.

Asettaako tämä suorahankinta Sava Groupin lahjoituksen ikävään valoon?

– Mielestäni ei. Hankinta Sava Groupilta on tehty markkinaehtojen mukaisesti, eikä sairaanhoitopiirin saama lahjoitus ole vaikuttanut ostosopimuksen tekemiseen, Jokela ja Neuvonen vastaavat.

3,73 miljoonalla suojaintarvikkeita

Lapin sairaanhoitopiiri on ostanut erilaisia suojaintarvikkeita maalis–huhtikuussa suorahankintana noin 3,73 miljoonalla eurolla. Mukana on suu-nenäsuojia, hengityssuojia, visiireitä, suojalasien sankoja sekä suojatakkeja. Osa niistä on vielä testeissä ja voidaan ottaa käyttöön vasta testien jälkeen ja osa on vielä tulematta.

Sava Groupilta hankittu erä on euro- ja kappalemääräisesti suurin yksittäinen suojainten suorahankinta Lapin sairaanhoitopiiriltä, vaikka muiltakin pohjoisen alueen yrityksiltä niitä on ostettu. Näitä ovat esimerkiksi LP Lakkapää Oy ja Screentec Oy, Huippu Group Oy ja MedKit Finland Oy.

Sairaanhoitopiirin mukaan suoraostopäätöksiin ovat vaikuttaneet hinta, kaupan ehdot ja yritysten taustoihin liittyvien selvitysten tiedot ja muiden sairaanhoitopiirien hyvät kokemukset myyjistä. Suojaintarvikkeita on tarvittu normaalitilanteeseen verrattuna moninkertainen määrä koronatilanteen vuoksi eivätkä sopimustoimittajat ole voineet toimittaa niitä tarvittavaa määrää tai ollenkaan.

Suu-nenäsuojien sopimustoimittajia ovat OneMed, Vestek, MediPlast Fenno ja Mölnlycke Healthcare.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus