Hyppää sisältöön

Oulujärven lapintiirat syöksyvät ihmistä kohti ja ovat osuneetkin – nyt erikoisuudella halutaan houkutella matkailijoita

Oulujärvellä osa ihmisistä pitää lapintiiraa vain riesana, toisista se on alueen erikoisuus.

Linnut puolustavat pesiään ärhäkkäästi syöksymällä kohti ja huutaen äänekkäästi. Kuvituskuva lapintiiroista Huippuvuorilla Kuva: Kaisa Siren / AOP

Riesana pitkään pidetyistä lapintiiroista aiotaan tehdä matkailuvaltti Vaalassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Tehtävän tekee hankalaksi lintuihin kohdistuva asenne, johon vaikuttaa muun muassa niiden paikoin hyökkääväksi koettu käytös. Linnun ja ihmisen vaikeaa yhteiseloa on vuosien varrella ratkottu käräjäoikeudessa asti.

Kainuun lintutieteellisen yhdistyksen hallituksen puheenjohtajaa Vesa Hyyryläistä tilanne harmittaa, sillä hänestä rauhoitettu lapintiira on Oulujärven erikoisuus. Lintu pesii tyypillisesti merten ulkosaaristoissa ja Lapissa. Vaalan pieni lapintiirakanta on luultavasti jääkauden jälkeinen jäänne.

Lintuja on mukava seurata, kunnes ne saavat poikaset

Oulujärvellä liikkuvat ovat täysin toista mieltä kuin lintua puolustavat. Kajaanin purjehtijoiden puheenjohtaja Seija Hyyryläinen puhuu monen vesillä liikkujan puolesta.

Hyyryläinen kysyi Ylen pyynnöstä veneilijöiden mielipidettä seuran Whatsapp-ryhmässä. Viesti oli selkeä.

Erityisesti lintujen käytös ärsyttää. Veneilijät kokevat, että lapintiirojen lentelyä on mukava seurata siihen asti kunnes niille syntyy poikaset. Tuolloin linnuista tulee suojelevia ja äkäisiä. Linnut syöksyvät ihmistä kohti ja ovat osuneetkin.

Myös lintujen ulosteet koetaan ikäviksi laiturilla.

Kajaanin purjehtijoiden puheenjohtajalla on omakohtaistakin kokemusta lintujen hyökkäilystä.

– Kerran mieheni oli tankkaamassa Säräisniemellä ja tiira syöksyi tulemaan. Se tikkasi lakin läpi niin, että verta tuli päälaesta, kertoo Seija Hyyryläinen.

Vaalan kunnanjohtaja ei lataa lapintiiramatkailuun kovia odotuksia

Vesa Hyyryläinen myöntää lintujen käytöksen, sillä linnut puolustavat pesiään ärhäkkäästi syöksymällä kohti ja huutaen äänekkäästi. Syöksyily säikäyttää tottumattomia, mutta se on Hyyryläisen mukaan vaaratonta.

Lapintiirat pesivät yleisesti matalilla luodoilla ja saarten hiekkarannoilla. Oulujärvellä linnut pesivät korkeammalla aallonmurtajalla, koska veden säännöstely voi nostaa veden pintaa ja hukuttaa pesät sekä poikaset. Kuva: Arto Loukasmäki / Yle

Koska ristiriita lintujen ihmisten välillä on jatkunut vuodesta toiseen, ryhtyi lintutieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja ratkomaan ongelmaa positiivisen mahdollisuuden kautta. Entäpä, jos tilanne Vaalassa ratkeaisi tekemällä lapintiirasta matkailun vetonaula.

Ensimmäisenä päänavauksena yhdistys ehdotti, että Vaalan kunta pystyttäisi Martinlahteen esittelytaulun, jossa kerrotaan, miten kiinnostava lintu aallonmurtajalle pesii.

Vaalan kunnanjohtaja Miira Raiskila suhtautuu kylttiehdotukseen myönteisesti, mutta ei kuitenkaan lataa lapintiiraan yksittäisenä matkailuvalttina kovia odotuksia.

– Luontomatkailu on kunnassamme tärkeää ja Vaala tukee sitä rakentamalla retkeilyinfraa, Raiskila sanoo.

Purjehtijat eivät usko sujuvaan yhteiseloon

Kajaanin purjehtijoiden puheenjohtaja Seija Hyyryläinen pitää lapintiiran ja matkailun yhdistämistä vaikeana. Linnut eivät Hyyryläisestä koskaan tule väistämään ihmistä, vaan ihminen joutuu väistämään lintua.

– Ihmisen tässä pitää saada suojelua. Aika kauaskantoisia ovat ajatukset, että lapintiiroja pitää sietää ja katsoa hyvällä, ei ole ihan helppo homma.

Vaalan kunnanjohtaja ymmärtää, että kunnan satamissa sijaitsevia pesintäpaikkojaan puolustavat lapintiirat ovat lajina ristiriitainen matkailun nostattaja.

– Tiedon lisääminen olisi omiaan parantamaan ilmapiiriä lajin ympärillä.

Raiskila pohtii, voisiko kivikkoluotojen raivaaminen lapintiirojen pesittäväksi olla toimenpide jatkoa ajatellen. Myös Seija Hyyryläisellä on olemassa ehdotus.

– Voisiko tiiroille rakentaa lauttoja, joilla ne saisivat olla ja pesiä ihan rauhassa, eivätkä olisi ihmisten haitoilla.

Vesa Hyyryläinen kehottaa ihmistä muuttamaan asennetta lintua kohtaan ja hankkimaan tietoa lapintiiroista. Hän kummastelee mikä linnussa voi edes ärsyttää.

– Ihminen käy viikon verran vuodesta kesämökillään tai tankkaa venettään kerran vuodessa. Jos silloin joku tökkäisee päähän, niin se on aika pieni asia.

Korjattu 2.6.2020 klo 15.20: Jutussa kerrottiin virheellisesti aiemmin, että lapintiirat olisivat merkittävä osa Vaalan matkailua. Juttuun on korjattu, että Vaala tukee kunnalle tärkeää luotomatkailua rakentamalla retkeilyinfraa.