Hyppää sisältöön

Tulevaisuuden kyläkaupungista löytyy yhteinen pihasauna ja etätyötilaa – katso miltä näyttää Tuusulan asuntomessualueella

Lähetyksessä pohditaan, miten messut ovat kehittyneet 50 vuoden aikana ja tutustutaan ekologisesta rakennusmateriaalista tehtyyn clt-taloon.

Yllättääkö Tuusulan asuntomessujen puutalo ammattilaisen, vai onko kaikki jo nähty?
Yllättääkö Tuusulan asuntomessujen puutalo ammattilaisen, vai onko kaikki jo nähty?

Asuntomessut järjestetään tänä kesänä jo viidettäkymmenettä kertaa. Juhlavuotta vietetään Tuusulassa, jossa on myös pidetty ensimmäiset asuntomessut vuonna 1970.

Tänä vuonna messujen pitopaikalle, Tuusulan Rykmentinpuiston alueelle, on rakennettu yli sata asuntoa.

  • Suorassa lähetyksessä vieraana olivat Asuntomessut Tuusulassa -projektin projektipäällikkö Riikka Uusikulku ja teollinen muotoilija Asmo Noronen. Toimittaja on Tuulia Thynell.

Lähetyksessä tutustuttiin messualueelle rakennettuun Finnlog Hetena clt-taloon, jossa yhdistyvät ekologinen rakennusmateriaali ja moderni arkkitehtuuri. Noronen pohti suorassa talon eri ominaisuuksia.

Tuusulan asuntomessualuetta. Kuva: Sakari Mäkelä / White Cloud / Tuusulan Asuntomessut 2020

Asuntomessut Tuusulassa -projektin projektipäällikkö Riikka Uusikulku kertoo, että noin 7 hehtaarin asuntomessualue muodostaa kokonaisuuden: tulevaisuuden kyläkaupungin.

– Siellä missä rakennetaan, rakennetaan tiiviisti ja kaupunkimaisesta. Ympärille jää sitten yhtenäisiä viheralueita, joten jokaisella asukkaalla on mahdollisuus lähteä ovelta suoraan lenkkipolulle. Tämä on ensimmäinen tällainen alue, tähän ympärille rakentuu useampia samanlaisia kyläkaupunkeja.

Asuntomessualueella on huomioitu yhteisöllisyys monella eri tavalla, kuten esimerkiksi pihamaalle rakennetuilla pihasaunalla ja kasvimaalla. Eräästä kerrostalosta löytyy sisältä esimerkiksi etätyötila sekä kylmäsäilytystiloja, joista voi hakea tilatun kauppakassin.

Uusikulku kertoo, että koronavirustilanne vaikutti asuntomessujen talojen rakentamiseen yllättävän vähän, mutta tavarantoimituksessa oli ongelmia. Etenkin Etelä-Euroopasta oli vaikeuksia saada tavaraa Suomeen.

Koronaepidemian vuoksi asuntomessut päätettiin jo huhtikuussa siirtää elokuulle. Alun perin messujen piti alkaa 10. heinäkuuta. Poikkeusoloissa ainakin messuvieraiden määrää ja turvavälejä seurataan tarkasti.

– Tänä vuonna lippu messuille ostetaan etukäteen tietylle kellonajalle. Näin tiedämme etukäteen, kuinka monta ihmistä on tulossa sisään, kertoo Asuntomessujen kehitysjohtaja Anne Pallaste.

Voit katsoa koko suoran tästä.

Lue myös:

.
.