Hyppää sisältöön

Ensimmäiset museot avasivat ovensa mutta ryntäys jäi kokematta – hiljaisuus yllätti jopa huippusuositun Amos Rexin

Museot vetivät maanantaina vain murto-osan tavanomaisesta kävijämäärästä.

Helsinkiläisessä Amos Rex -museossa on totuttu yleisöryntäyksiin ja korttelia kiertäviin jonoihin. Maanantaina oli hiljaista. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Osa museoista avasi ovensa heti maanantaina, kun se oli koronarajoitusten purun jälkeen mahdollista. Ensimmäisen päivän ja neljän paikan perusteella museokesä vaikuttaa kävijämäärien puolesta laihalta.

Helsingin kaupunginmuseon maanantain saldo oli 71 vierailijaa. Vuosi sitten samoihin aikoihin paikassa vieraili yli tuhat ihmistä.

– Etukäteen oli todella vaikea ennustaa, miten käy. Mietimme, että vaihtoehto voi olla kumpi tahansa laidasta laitaan: jonoja ja ryntäys tai rauhallista, sanoo kaupunginmuseon yleisöpalvelupäällikkö Jari Harju.

Rauhallista oli. Kaupunginmuseossa ei kuitenkaan olla pettyneitä ensimmäiseen päivään. Harju kertoo, että kesäkuu näyttää, mihin tilanne kääntyy.

– Jos kuukauden päästä on yhtä hiljaista, pitää miettiä, mitä tehdään. Tämä viikko katsotaan vielä. Tärkein viesti on se, että museot ovat nyt auki. Niihin voi lähteä, ryysistä ei ole, Harju sanoo.

Helsingin kaupunginmuseossa on esillä Kaupunkiruokaa ja Valitut Palat -näyttelyt.

Helsingin kaupunginmuseo veti viime vuonna tähän aikaan yli tuhat kulttuurinnälkäistä. Maanantain saldo Helsingin Aleksanterinkadulla oli 71 vierailijaa. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Amos Rexin saldo: 117 kävijää

Helsingin keskustassa sijaitseva Amos Rex on tunnettu näyttelyistä, jotka ennen koronaa vetivät ihmisiä jonoiksi asti.

Maanantaina museo avasi Generation 2020 -katsauksella. Se kiinnosti 117 kävijää.

Luku on pieni. Ennen koronasulkua sama nuorten kuvataiteilijoiden näyttely sai päivittäin paikalle 1 500 ihmistä.

– Ajattelimme etukäteen, että ensimmäisenä päivänä on varmasti hiljaista, mutta se yllätti, kuinka hiljaista oli. Aamulla oli sellainen olo, että uskaltaako kukaan tulla, sanoo Amos Rexin tiedottaja Iia Palovaara.

Palovaara arvelee, että ihmiset haluavat nyt rauhassa seurata, miten avautuminen sujuu. Hän rauhoittelee, että museoon uskaltaa nyt tulla.

– Positiivista kuitenkin, että noinkin moni tuli ja viihtyi pitkään. Me pystyimme rauhassa tarkastamaan turvallisuustoimet. Tämä on uusi tapa olla museossa, Palovaara muistuttaa.

Myös ravintolat avautuivat maanantaina. Amos Rex -museon viereisellä terassilla riitti väkeä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kansallismuseo jäi selvästi viime vuodesta

Myös helsinkiläinen Kansallismuseo kuuluu maanantaina ovensa avanneisiin. Siellä vieraili päivän aikana 69 ihmistä. Luku on pieni verrattuna viime vuoden vastaavan ajan kävijämääriin. Normaalisti Kansallismuseossa käy maanantaisin runsaat 300 ihmistä.

– Osasimme odottaa, että rauhallista on. Suomalaiset ovat huomioineet tarkasti kaikki turvallisuusnäkökohdat, ja uskoimme, että se näkyy kävijämäärissä, luonnehtii Kansallismuseon viestintäsuunnittelija Sanna Paakkanen.

Museossa oli kuitenkin varauduttu normaaleihin lukuihin ja siihen, että ihmisiä ohjataan väljemmille vesille. Nyt sille ei ollut tarvetta.

– Yksi syy saattaa olla, että ihmiset ovat varovaisia. Moni voi ajatella, että en en lähde ensimmäisten joukossa liikkeelle, Paakkanen sanoo.

Kansallismuseossa on esillä Inkeriläiset – Unohdetut suomalaiset sekä kaksi museon perusnäyttelyä.

Museoiden kävijämäärät ovat kasvaneet lomakauden myötä. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Mäntässä 20 prosenttia normaalimääristä

Mänttäläinen Serlachius-museot avasi maanantaina kaksi näyttelytilaansa Göstan ja Gustafin. Niissä jatketaan muun muassa ennen koronaa avattua näyttelyä Onnea etsimässä – italialaista nykytaidetta.

Maanantain kävijämäärä jäi Mäntän kahdessa tilassa yhteensä 35 ihmiseen. Luku on noin 20 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Ihmiset ovat todella tunnustellen liikkeellä. Ne, jotka uskaltautuivat paikalle, olivat iloisia, kun oli väljää ja tuntui turvalliselta, kertoo Serlachius-museoiden yleisötyön päällikkö Päivi Nieppola.

Nieppolan mukaan turvallisuusasiat oli mietitty suuremmallekin joukolle, mutta pitkän tauon ja poikkeuksellisen kevään jälkeen kävijämäärä ei tullut yllätyksenä.

– Terassitkin avautuivat maanantaina pitkästä aikaa. Ehkä valinta aurinkoisena päivänä oli mennä ensin sinne. Odotamme, että kävijämäärät vilkastuvat viikko viikolta.

Museoissa maltilliset odotukset

Museoliiton pääsihteeri Kimmo Levä kertoo, että kesää odotetaan kentällä varovaisissa tunnelmissa.

– Odotukset ovat maltillisia ja perustuvat siihen olettamaan, että ihmiset eivät välttämättä uskalla lähteä kodeistaan.

Kyse ei Levän mukaan ole siitä, että museot olisivat riskialttiita paikkoja. Monissa on paljon tilaa, ja muun muassa turvaväleistä pystytään siksi huolehtimaan.

Palveluita on kuitenkin jouduttu karsimaan, eikä ryhmävierailujakaan juuri ole. Sekin vaikuttaa, että moni museonkuluttaja kuuluu riskiryhmään. Museokorttilaisista kymmenen prosenttia on yli 70-vuotiaita.

– Yksikään museo ei ole budjetoinut loppuvuodeksi kasvua viime vuoteen verrattuna. Oletus on, että asiakasmäärät tipahtavat jonkin verran, Levä sanoo.

Helsingin kaupunginmuseossa on esillä näyttelyt Kaupunkiruokaa ja Valitut Palat. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kyselyiden mukaan ihmiset palaavat

Museoliitto teetti viime viikolla kaksi selvitystä, joissa ihmisiltä kysyttiin vierailuaikeista. Niiden viesti oli selvä.

– Kyselytutkimusten perusteella ihmiset olisivat palaamassa, ja kävijämäärät lähtisivät tämän perusteella jopa nousuun, Levä sanoo.

Kesäkuun alku on museoissa normaalisti hiljaista aikaa. Tämän viikon perusteella on Levän arvion mukaan vaikea vetää lopullista johtopäätöstä siitä, miltä kesä museoissa lopulta näyttää.

Koronarajoituksista saattaa olla jopa apua museoille. Kun ihmiset matkailevat kotimaassa, he suuntaavat myös museoihin.

Valtaosa Suomen ammattimuseoista avaa ovensa tällä viikolla, monet tiistaina 2. kesäkuuta. Täältä voit lukea vinkkejä siitä, millaisia näyttelyitä on tarjolla.

Voit lukea ensimmäisen päivän tunnelmista täältä:

Lisää aiheesta:

Kansallismuseossa oltiin varauduttu ohjaamaan ihmisiä väljemmille vesille. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
.
.