1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ebola

Kongon demokraattisessa tasavallassa uusi ebola-tartuntojen rypäs – jo neljä kuollut

Maan itäosan ebolaepidemia on ollut määrä julistaa päättyneeksi loppukuusta. Uudet tartunnat ovat maan toisella laidalla.

Kongon demokraattisen tasavallan terveysministeriön ohjejuliste ebolan torjumiseksi kuvattuna Pohjois-Kivun maakunnan pääkaupungissa Gomassa syyskuussa 2019. Kuva: AOP

Kongon demokraattisessa tasavallassa on ilmennyt uusi ebola-tartuntojen ketju. Maan terveysministeri kertoi maanantaina, että uudet tartunnat on todettu maan luoteisosassa, noin tuhannen kilometrin päässä maan edellisistä ebola-tapauksista.

Terveysministeri Eteni Longondon mukaan Mbandakan kaupungissa on tutkittu useita positiivisia ebola-näytteitä, ja neljä ihmistä on jo kuollut tautiin.

Kongon itälaidalla Pohjois-Kivun maakunnassa on ollut käynnissä ebola-epidemia lähes kahden vuoden ajan. Siellä viimeisimmät tartunnat todettiin toukokuun puolivälissä, ja Kongossa odotettiin, että epidemia olisi voitu julistaa päättyneeksi kesäkuun lopulla. Elokuussa 2018 alkaneen epidemian aikana 2 280 ihmistä on kuollut ebolaan.

Maan itäosan väkivaltaisuudet ovat osaltaan hidastaneet ebolan hävittämistä. Terveydenhuollossa osan huomiosta ovat vaatineet myös viime vuonna yltynyt tuhkarokkoepidemia sekä tänä vuonna koronavirus. Koronatartuntoja Kongossa on vahvistettu runsaat 3 000, ja 72 ihmisen on kerrottu kuolleen.