Julkinen anteeksipyyntö tai ero luottamustehtävistä – paine Francis McCarronia kohtaan kasvaa

Kokoomuksen valtuustoryhmän McCarronille antama varoitus ei riitä kaikille puolueille.

kuntapolitiikka
Lahden valtuusto Sibeliustalossa maaliskuussa 2020
Lahden kaupunginvaltuusto kokoontui koronarajoitusten vuoksi maaliskuussa Sibeliustalossa.Juha-Petri Koponen / Yle

Lahden valtuustoryhmät ovat käyneet neuvotteluja siitä, miten kokoomusvaltuutettu Francis McCarronin epäasialliseen käytökseen pitäisi puuttua.

Lahden valtuustoryhmät eivät ole neuvotteluissaan löytäneet yksimielisyyttä siitä, miten ja missä McCarronin käytöstä ja luottamusta pitäisi arvioida. Neuvotteluissa ovat olleet mukana SDP:n, kokoomuksen, vihreiden, perussuomalaisten, keskustan ja kristillisdemokraattien valtuustoryhmien puheenjohtajat sekä Vasemmistoliiton ryhmän varapuheenjohtaja.

McCarronia on epäilty toisen valtuutetun, Elisa Lientolan (vas.) seksuaalisesta ahdistelusta itsenäisyypäivän juhlissa 2018, mutta syyttäjä ei nostanut syytettä. Omalta valtuustoryhmältään McCarron sai varoituksen epäasiallisesta käyttäytymisestä radiohaastattelussa.

Muita valtuutettuja hämmensi se, että varoitus liittyi McCarronin Radio Voimalle antamaan haastatteluun huhtikuussa, eikä vuoden 2018 itsenäisyyspäivänjuhlien tapahtumiin. Tämän jälkeen valtuustoryhmissä alkoi pohdinta siitä, onko kokoomuksen toiminta riittävää.

Demarit, keskusta ja kristilliset toivovat McCarronilta julkista, vilpitöntä ja nöyrää anteeksipyyntöä. Jos anteeksipyyntöä ei tule, asiaa on syytä käsitellä tilapäisessä valiokunnassa. Näin vasemmiston ja vihreiden valtuustoryhmät. Keskustalla ja demareilla ei ole valiokunnan perustamiseen ryhmäkantaa.

– Valiokunta on kuntalain mukaan ainoa toimielin, jonka avulla asiaa voidaan valtuustossa asiaa käsitellä. Emme ota kantaa juridiseen puoleen, mutta on syytä saada tilapäinen valiokunta selvittämään, onko käyttäydytty kaupungin eettisten toimintaperiaatteiden vastaisesti ja onko luottamusta enää henkilöä kohtaan, toteaa Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Riina Puusaari.

Valtuustoaloitteen käsittely venyisi syksyyn

Kuntalain mukaan tilapäisen valiokunnan perustamista voi esittää kunnanhallitus tai sitä voidaan esittää valtuustoaloitteessa, jonka on allekirjoittanut neljäsosa valtuutetuista. Valtuusto voi asettaa tilapäisen valiokunnan luottamushenkilöiden erottamista ja kunnanjohtajan irtisanomista tai muihin tehtäviin siirtämistä varten.

Valtuustoaloite on mahdollista jättää Lahden kaupunginvaltuustossa ensi viikolla, mutta asian käsittely on mahdollista vasta syksyn valtuustossa 7. syyskuuta.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Antti Holopainen kannattaa asian käsittelyä vastuustoaloitteen kautta, koska siten asiasta päästäisiin keskustelemaan valtuustossa. Sonja Falckin (kd.) mukaan asian käsittely tilapäisessä valiokunnassa on raskas prosessi, mutta tarvittaessa kannatettava.

– Itse olen valmis allekirjoittamaan aloitteen, jos anteeksipyynnön kautta ei tätä pystytä lopettamaan. Tätä ei voida ohittaa olankohautuksella, koska se kertoo myös valtuuston arvoista, sanoo kristillisdemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Falck.

Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtaja Francis McCarron (kok.)
Francis McCarron toimii Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan puheenjohtajana.Petri Niemi / Yle

Pekka Komun (sd.) mukaan valiokunnan perustamisesta ei tulisi ryhmäpäätöstä, vaan se olisi demareille niin sanottu omantunnon kysymys. Keskusta ja kristilliset eivät myöskään tekisi ryhmäpäätöstä mahdollisessa äänestyksessä.

Perussuomalaiset ovat eri linjoilla. Valtuustoryhmän puheenjohtaja Rami Lehto katsoo, että jatkotoimista voi päättää vain tuomioistuin tai kokoomuksen valtuustoryhmä.

– Emme ole ryhmänä vielä käsitelleet sitä, miten ryhmämme asennoituu valiokunta-ajatukseen. Emme hyväksy minkäänlaista seksuaalista häirintää, mutta kukaan meistä ei ole nähnyt tapausta emmekä ole tutustuneet tarkemmin syytteeseen, painottaa Lehto.

Jos valtuustoaloite valiokunnan perustamisesta tulisi valtuuston käsittelyyn, voivat perussuomalaiset valtuutetut Lehdon mukaan äänestää, kuten itse parhaaksi katsovat. Ratkaisevaa on hänen mielestään se, millainen keskustelu asiasta käydään.

Kokoomus: "Onko asian käsittely oikeassa mittakaavassa?"

Puheenjohtaja Toni Putulan mukaan asiaa ei tarvitse käsitellä enää kokoomuksen valtuustoryhmässä. Putula muistuttaa, että valtuustoryhmä on jo varoittanut vakavasti McCarronia epäasiallisesta käytöksestä.

– Näinä aikoina on pakko kysyä, onko asian käsittely nyt oikeassa mittakaavassa? Meillä on isoja asioita päätettävänä. Asian käsittely valtuustossa käynnistäisi prosessin, joka veisi paljon resursseja. Seuraamme nyt, mitä muut valtuustoryhmät tekevät, toteaa Putula.

Francis McCarron kuvailee tilannetta poliittiseksi ajojahdiksi.

– Tässä on nyt toverituomioistuin koolla. En ymmärrä, miten valtuutetut haluavat käyttää tällaiseen aikaa, kun meillä on Suomen korkein työttömyys, 60 miljoonan vajaus budjetissa ja koronakriisi päällä, sanoo McCarron.

Anteeksipyyntöä McCarron ei lupaa.

– Olen omien laskujeni mukaan pyytänyt kuusi kertaa anteeksi Elisa Lientolalta hänelle aiheutunutta mielipahaa. Mutta en voi pyytää anteeksi jotain, mitä en ole tehnyt. Haluaisin vielä muistuttaa, että toimin valtuustossa äänestäjien luottamuksella, en toisten valtuutettujen luottamuksella.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat yksimielisiä siitä, että Lahden kaupunginvaltuuston eettiset toimintaohjeet pitää päivittää. Työ on jo käynnistetty: ohjeita tarkennetaan valtuutetulle sopivan käytöksen, valtuuston sisäisten sääntöjen ja kunnioittavan käytöksen osalta.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Riina Puusaari tähdentää, että tarve ohjeiden päivitykselle luottamushenkilöiden osalta on suuri. Nykyisissä ei oteta kantaa häirintätilanteisiin, eikä niissä ole selkeästi määritelty, miten sellaisissa tilanteissa tulee toimia.

juttua korjattu 2.6. klo 16.45 tarkennettu Keskustan ja SDP:n valtuustoryhmän kantoja tilapäisen valiokunnan asettamiseen, siihen ei ole valtuustoryhmillä yhteistä kantaa, vaan valtuutetut päättävät siitä itse