Hattulalainen Simolan perhe tuli Tallinnaan pöytäostoksille heti kun raja aukesi – "Ihana päästä käymään edes vähän ulkomailla"

Viro avasi tänään rajansa suomalaismatkailijoille, mutta turistiryntäystä Tallinnaan ei nähty.

Viro
Magdalena Simola (vas.) ja tyttäret Kaja Simola ja Lena Simola valitsivat uutta keittiönpöytää Tallinnassa maanantaina.
Magdalena Simola (vas.) ja tyttäret Kaja Simola ja Lena Simola valitsivat uutta keittiönpöytää Tallinnassa maanantaina.Silja Massa

TallinnaMaanantaista alkaen suomalaiset saivat taas matkustaa Viroon vapaasti ilman karanteenivaatimusta. Silti laivat seilasivat Helsingistä Tallinnaan tänään vielä lähes tyhjillään.

– Laivassa riitti tilaa ja niin näyttää riittävän täällä kaupungillakin, kertovat vantaalaiset Hanna Tuomikoski ja Sami Riihijärvi, jotka istuvat pizzalla Tallinnan Vanhankaupungin keskusaukiolla, Raekoja platsilla.

Vieressä rattaissa nukkuu pariskunnan 3-vuotias poika Vili. Perhettä lukuun ottamatta ravintolan terassi on tyhjä.

Tuomikoski ja Riihijärvi päättivät lähteä päiväristeilylle Tallinnaan hetken mielijohteesta, kun kuulivat, että suomalaismatkailijoiden pääsy maahan sallitaan jälleen.

– Ensin ajattelimme mennä Helsinkiin juhlistamaan suomalaisten ravintoloiden aukeamista, mutta sitten mietimme, että miksemme saman tien lähtisi Tallinnaan, Tuomikoski kertoo.

Koronatartuntaa he eivät pelkää.

– Vantaan Jumbo-kauppakeskuksessa on moninkertaisesti enemmän ihmisiä kuin laivalla oli, sanoo Riihijärvi.

Vantaalaiset Hanna Tuomikoski ja Sami Riihijärvi aikoivat ostaa maanantain Tallinnan-matkalta juhannusjuomat.
Vantaalaiset Hanna Tuomikoski ja Sami Riihijärvi suunnittelivat hankkivansa maanantain Tallinnan-matkalta myös juhannusjuomat.Silja Massa

Täydellinen keittiönpöytä löytyi Tallinnasta

Hattulalainen Simolan perhe tuli Tallinnaan ostamaan uutta keittiönpöytää. Tavallisesti perhe käy Virossa noin joka toinen kuukausi, mutta nyt edellisestä matkasta on vierähtänyt aikaa jo lähes puoli vuotta.

– On ihana päästä vihdoin käymään edes vähän ulkomailla. Olemme olleet niin pitkään vain kotona, kertoo Magdalena Simola.

Alun perin Magdalena Simolan piti tulla Viroon kahdestaan miehensä Juha Simolan kanssa, mutta kuultuaan vanhempiensa suunnitelmista, tyttäret Kaja ja Lena vaativat päästä mukaan.

– Tämä on hyvä alku kesälomalle, Lena Simola sanoo.

Simolat suuntaavat suoraan satamasta tuttuun huonekaluliikkeeseen. Lyhyen harkinnan jälkeen kaupat keittiönpöydästä syntyvät ja perhe lähtee juhlistamaan ostosta ravintolaan.

Matkailuyrittäjät toivovat suomalaisten paluuta

Eniten suomalaismatkailijoiden paluuta odottavat Virossa paikalliset matkailuyrittäjät. Turismi muodostaa kymmenen prosenttia Viron bruttokansantuotteesta, ja 35 prosenttia kaikista matkailijoista tulee Suomesta.

Esimerkiksi tallinnalaisen Eesti Esindus -käsityökaupan asiakkaista yli neljäsosa on suomalaisia.

– Myyntimme on tänä keväänä tippunut kahteen prosenttiin normaalista. Olemme selvinneet kriisistä vain juuri ja juuri, kertoo yksi kaupan pitäjistä, puuseppä Valdur Tilk.

Vaikkei suomalaisasiakkaita vielä maanantaina näkynyt, Tilk ja muut kaupan pitäjät toivovat, että suomalaiset uskaltautuvat matkustamaan tänä kesänä Viroon.

Puukäsityöläinen Valdur Tilk toivoo, että suomalaiset uskaltautuisivat pian matkustamaan Viroon.
Puukäsityöläinen Valdur Tilk toivoo, että suomalaiset uskaltautuisivat pian matkustamaan Viroon.Silja Massa

Rajavartiolaitos ei suosittele ulkomaanmatkailua

Suomalaisten matkustusintoa voi hillitä se, ettei Rajavartiolaitos suosittele tällä hetkellä ulkomaille matkustamista lainkaan.

Ulkomailta Suomeen saapuvan on myös noudatettava Suomessa kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Simolan perhe aikoo pysytellä karanteenissa parhaansa mukaan.

– Elämme samoin kuin olemme eläneet tämän koronakriisin aikana. Käymme töissä, mutta pidämme turvavälejä, huolehdimme hygieniasta, emmekä mene minnekään, jos ei ole pakko mennä, Juha Simola sanoo.

Suomalaisten lisäksi Viroon voivat matkustaa nyt ilman rajoituksia Ranskan, Itävallan, Tsekin, Saksan, Kreikan, Unkarin, Islannin, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Norjan, Puolan, Slovakian, Slovenian ja Sveitsin kansalaiset.

Viro jatkaa rajatarkastuksia 14.6. saakka, joten rajalla pitää varautua näyttämään passi.

Lue lisää:

Synttärilahja satamassa ja ensimmäinen halaus kahteen kuukauteen – näin Tallinnassa reagoitiin työmatkaliikenteen alkamiseen

Viro uskoo, että vähemmilläkin rajoituksilla pärjättäisiin – Pääministeri: Ensi kerralla emme sulje yhteiskuntaa vaan eristämme viruksen

Vasta koronakriisin aikana muistin, että Viro on todellakin ulkomaa