Hyppää sisältöön

Trump uhkaa tukahduttaa mellakat armeijan avulla – poliisi käytti kyynelkaasua Valkoisen talon edustalla

Trump sanoi Valkoisen talon puutarhassa pitämässään tv-puheessa, että jos osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin, hän lähettää asevoimat paikalle.

Valkoisen talon edustalla osoitettiin mieltä poliisiväkivaltaa vastaan. Kuva: Samuel Corum / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump piti maanantaina uhmakkaan puheen Valkoisen talon ruusutarhassa samaan aikaan, kun rakennuksen edustalla poliisi hajotti kyynelkaasulla mielenosoittajajoukkoja.

Trump uhkasi kutsua armeijan apuun mellakoiden laannuttamiseksi, mikäli osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin.

Trump sanoi myös tuovansa tuhansia raskaasti aseistettuja sotilaita pääkaupunki Washingtoniin.

Hän julisti itsensä "lain ja järjestyksen presidentiksi."

George Floydin kuolemasta käynnistyneet protestit kärjistyivät maanantaina Washingtonissa. Kuva: Samuel Corum / EPA

Presidentti ei yleensä voi käyttää armeijaa maan sisäisen järjestyksen ylläpitämiseen, mutta Washington Postin (siirryt toiseen palveluun)mukaan vuodelta 1807 peräisin oleva kapinalaki sallii presidentin käyttää hätätapauksessa liittovaltion joukkoja levottomuuksien kukistamiseen.

Trumpia on arvosteltu johtajuuden puutteesta ja mellakoiden lietsomisesta.

Poliisi käytti kyynelkaasua Valkoisen talon edustalla

Samalla kun presidentti puhui, Valkoisen talon edustalla osoitettiin mieltä. Poliisi käytti mielenosoituksen hajottamiseen kumiluoteja ja kyynelkaasua, ja äänet kantautuivat myös tv-lähetykseen Trumpin puheesta.

Mielenosoitus hajotettiin ilmeisesti siksi, että Trump pääsi kävelemään lähellä Valkoista taloa sijaitsevan kirkon luo. Kirkko kärsi tuhoja viikonloppuna sytytetyssä tulipalossa.

Presidentti seisoi kirkon edessä Raamattu kädessään ja sanoi, että Yhdysvallat on maailman hienoin maa.

Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan kirkon johtajille ei ollut kerrottu etukäteen, että Trump oli päättänyt tulla kirkon eteen kuvauttamaan itsensä.

Piispa Mariann Budde kuvaili olevansa raivoissaan siitä, että rauhanomaisia protestoijia häädettiin kirkon alueelta kyynelkaasulla presidentin odottamattoman vierailun vuoksi.

Yhdysvaltoja kuohuttaneet mielenosoitukset ja mellakat saivat alkunsa George Floydin viikko sitten tapahtuneesta kuolemasta. Rauhanomaisina alkaneet protestit ovat paikoin yltyneet väkivaltaisiksi mellakoiksi, ja monissa kaupungeissa on ryöstelty kauppoja ja sytytetty rakennuksia ja autoja palamaan. Mellakoiden yhteydessä on kuollut useita ihmisiä.

Monet osavaltiot ovat kutsuneet kansalliskaartin poliisin apuun hallitsemaan tilannetta, ja kymmenissä kaupungeissa on asetettu ilta- ja yöaikaan ulkonaliikkumiskieltoja.

Maanantai-iltana protestit jatkuivat myös New Yorkissa ja Los Angelesissa vielä ulkonaliikkumiskiellon aikanakin. Molemmissa kaupungeissa päiväsaikaan protestit etenivät rauhallisesti, mutta illalla nähtiin paikoin sekä mellakoita että ryöstelyä.

New Yorkin ytimessä Manhattanilla ryösteltiin luksuskauppoja trendikkäillä Sohon ja Viidennen avenuen ostosalueilla. Poliisi pidätti myös kuuluisaan Macy's-tavarataloon tunkeutuneita ihmisiä. Yhteensä kaupungin levottomuuksissa kerrotaan pidätetyn satoja ihmisiä.

Biden hämmästeli Trumpin toimintaa

Demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Joe Biden kritisoi Trumpin toimintaa.

– Hän käyttää Yhdysvaltain asevoimia amerikkalaisia vastaan. Hän käytti kyynelkaasua ja kumiluoteja rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Valokuvan takia, Biden tviittasi.

Biden esiintyi maanantaina ensimmäistä kertaa julkisuudessa koronapandemian aikana, kun hän osallistui kotikaupungissaan Wilmingtonissa Delawaressa sijaitsevassa kirkossa pidettyyn kokoukseen afroamerikkalaisten poliitikkojen ja uskonnollisten johtajien kanssa.

Entinen varapresidentti lupasi tehdä kovasti töitä mustien eteen, jos hänet valitaan presidentiksi. Bidenin mukaan taloutta elvytettäessä on korjattava myös yhteiskunnan rakenteellista rasismia.

Myöhemmin päivällä Biden osallistui virtuaalikokoukseen, jossa hän puhui jälleen rasismista.

– Täällä on systemaattista rasismia, valkoisen ylivallan ajattelua, se on todellista. Me kaikki näemme sen, mutta afroamerikkalaiset näkevät sen selvemmin.

.
.