Mustasaari aloittaa yhteistoimintaneuvottelut

Kunnanhallitus päätti asiasta yksimielisesti.

yhteistoimintamenettely
Neuvotteluiden ajankohta tarkentuu myöhemmin.Heidi-Maria Harju / YLE

Mustasaari liittyy monen muun yt-neuvottelut aloittaneen kunnan joukkoon. Kunnanhallitus päätti neuvotteluista yksimielisesti maanantai-illan kokouksessaan.

Vielä ei ole tarkemmin selvillä mitkä henkilöstöryhmät ovat neuvotteluiden kohteena eikä myöskään se, milloin neuvottelut alkavat.

Tarkoitus on kuitenkin, että yt-neuvotteluiden tuloksena kunnan talous ei putoaisi tänä vuonna alijäämäiseksi ja taloudellinen tilanne pystyttäisiin pitämään vähintään samalla tasolla ensi vuonnakin.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Samuel Broman (r.) sanoo, että syynä yt-neuvotteluiden aloittamiselle ovat koronapandemian vaikutukset.

- Taloudellinen vaikutus Mustasaarelle on iso. Arvion mukaan menettäisimme 5,7 miljoonaa euroa verotuloja tänä vuonna, kertoo Broman.

Tarkempi aikataulu selviää myöhemmin

Käytännössä katettavaa olis noin puolitoista miljoonaa euroa, mutta tilanne tarkentuu kun selviää, minkä suuruinen valtion lupaama korona-apu kunnille on.

Broman arvioi, että yt-neuvottelupöytään mennään vasta syksyllä, mutta kunta haluaa varautua ja aloittaa prosessin ajoissa. Neuvotteluaika on joka tapauksessa kuusi viikkoa.

Tilannetta koitetaan korjata ensi vaiheessa muutoin kuin irtisanomisilla tai lomautuksilla. Myös kunnallisveroprosentin nostosta tullaan todennäköisesti keskustelemaan, kertoo Broman.

- Se kuitenkin vaikuttaa vasta ensi vuoteen ja taloustilannetta pitää korjata jo tänä vuonna, jatkaa Broman.

Mustasaaressa oli jo keväällä yt-neuvottelut. Sen tuloksena 200 henkilöä lomautettiin.