Yle seurasi lisäbudjettineuvotteluiden päivää: Neuvottelut viivästyivät usealla tunnilla, vauhtiin päästiin lopulta vasta ennen iltakuutta

Koronakevään neljännen lisäbudjetin loppusumma pyörii neljässä miljardissa eurossa.

koronavirus
Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen lisätalousarvioneuvotteluihin.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus sai neuvottelut neljännestä lisätalousarvioesityksestä päätökseen vasta illalla. Ulkoministeri Pekka Haaviston kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen ministereiden kommenteista, kun he menivät Säätaloon tai poistuivat sieltä.

Hallituksen neuvottelu vuoden neljännestä lisätalousarvioesityksestä saatiin päätökseen tiistainan ennen iltakahdeksaa.

Neuvottelun alku venyi useita tunteja. Helsingin Säätytalolla oli tarkoitus aloittaa jo puoliltapäivin, mutta alkua lykättiin ensin iltapäiväkolmeen ja sitten viiteen.

– Hallituksen neuvottelu lisätalousarviosta siirtyy ja alkaa aikaisintaan 17.00. Kyseessä on iso kokonaisuus ja ryhmien väliset keskustelut ovat yhä kesken, pääministeri Sanna Marin (sd.) twiittasi hieman ennen kolmea (siirryt toiseen palveluun).

Aloittamaan päästiin lopulta hieman ennen iltakuutta.

Neuvotteluja oli kuitenkin pohjustettu koko päivän, ja hieman pidenmpäänkin. Ryhmien välillä on käyty keskusteluja maanantai-illasta alkaen.

Ylen tietojen mukaan keskusteluissa on hiertänyt muun muassa vasemmistoliiton vaatima toimeentulotuen korotus. Kyse on korotuksen laki- ja laskentateknisistä vaikeuksista, jotka ovat hidastaneet asian käsittelyä.

Keskustalla on ollut tämän lisäksi haluja saada muita hallituspuolueita tiukempia kirjauksia julkisen talouden tasapainosta.

Kaikkonen: Uskon, että tänään syntyy

Pääministeri Sanna Marin ei osallistunut neuvotteluihin tänään paikan päällä vaan johti niitä etäyhteydellä suoraan virka-asunnoltaan Kesärannasta.

Marin on ollut sairauslomalla vilustumisen vuoksi, ja eilen Säätytalon ilmastointi aiheutti hänelle yskää ja äänen käheytymistä.

Illalla ensimmäisenä paikalle saapui ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Häneen mukaansa erityisavustajat ovat neuvotelleet päivällä Säätytalolla lisätalousarvion yksityiskohdista.

– Varmasti summista ja kokonaisuudesta on kyse. Kuntien tilanne on erityisen vaikea ja joukkoliikenne vaatii huomiota, Haavisto sanoi.

Haavisto myönsi kysyttäessä, että vihreät haluavat lisää rahaa joukkoliikenteeseen.

Kulmuni: Tarvitaan päätöksentekokykyä tehdä uudistuksia

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoi Säätytalolla keskipäivällä, että luvassa on jälleen suuri lisätalousarvio.

Ylelle on arvioitu, että kokoluokka olisi ennätyssuuri, noin neljä miljardia euroa. Kolmen lisäbudjetin jälkeen valtion talouden alijäämä on kasvanut tänä vuonna noin 13,5 miljardiin euroon.

Tämä herättää huolta valtiovarainministerissä.

– Olemme siirtyneet jälleenrakennusvaiheeseen. Se edellyttää paitsi elvytystä mutta myös päätöksentekokykyä uudistuksista, joilla Suomea rakennetaan vahvemmaksi kohtaamaan tulevia kriisejä, Kulmuni sanoi.

Hänen mukaansa nyt pitäisi keskittyä uudistuksiin, jotta seitsemän miljardin aukkoa ei jouduttaisi täyttämään pelkästään säästöillä ja veronkorotuksilla.

Ulkoministeri Pekka Haavisto saapui hallituksen lisätalousarvioneuvotteluihin.
Katso, miten ministerit kommentoivat puoliltapäivin neuvotteluita lisätalousarviosta.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) kuvaili hallituksen neuvottelevan kuntien tukemisesta, infrahankkeista sekä lasten ja nuorten tukemisesta.

– Minun mielestäni hallituksen riveissä ei ole ollut erityisen suurta erimielisyyttä. Tässä on kuitenkin ollut yhteisymmärrys painopisteistä, eli kuntapaketista, lasten ja nuorten palveluista sekä infrahankkeista, Andersson sanoi.

Hallitus on lupaillut pakettia lapsille ja nuorille jo aiemmin. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) puolestaan totesi saapuessaan Säätytalolle, että hallitus pitää kiinni myös kehybudjetissa sovitusta miljardituesta kunnille.

– Miljardipaketista sovittiin jo julkisen talouden suunnitelman yhteydessä ja siitä pidetään kiinni, Paatero sanoi.

Ulkoministeri Haavisto: Maskista uusi käytäntö liikenteessä

Hallituksen tiistaisessa kokouksessa on uumoiltu käytävän läpi myös kansalaisten maskin käyttöä julkisilla paikoilla.

Sosiaali- ja terveysministeriölle viime viikon perjantaina luovutetussa selvityksessä nähtiin maskin käytöstä vain vähän hyötyä. Asiasta ei kuitenkaan ole vielä hallituksen linjausta.

Ulkoministeri Haavisto sanoi keskipäivällä, että kansainvälisessä lentoliikenteessä kasvosuojusten käytöstä näyttää tulleen käytäntö.

– Luulen, että on tulossa uusi standardi eurooppalaisessa matkustamisessa ainakin lennoille, että näitä maskeja lentoyhtiöt vaativat, Haavisto sanoi.

Haaviston mukaan suomalaisten olisi hyvä varautua tähän, kun aikanaan rajoja avataan.

Opetusministeri Andersson ei osannut Säätytaloon saapuessaan vielä kertoa, linjaako hallitus tiistaina kansalaisten kasvomaskien käytöstä tai ulkomaanmatkoista. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi kuitenkin, ettei asiaa käsitellä tiistaina.

Neuvotteluista järjestetään myös erillinen tiedotustilaisuus myöhemmin illalla. Yle näyttää tilaisuuden suorana Areenassa.

Jutusta voi keskustella keskiviikkoiltaan klo 23.

Lisää aiheesta:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Miljardit vilistävät silmissä – kesäkuun lisäbudjettiin tulossa nopeita elvytystoimia

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus