Hyppää sisältöön

Merikylpylä Allas Sea Pool laajentaa Tukholmaan – tähtäimessä myös 9 muuta ulkomaista kohdetta

Allasyhtiön toimitusjohtajan mukaan rahoitusta on nyt helpompi saada kuin viisi vuotta sitten.

Allas Sea Poolissa oli uimareita eilen maanantaina. Kuva: Matti Myller / Yle

Helsingin kauppatorilla sijaitsevaa Allas Sea Pool -merikylpylää pyörittävä Nordic Urban yhtiö on laajentamassa toimintaansa Tukholmaan. Toimitusjohtaja Raoul Grünsteinin mukaan yhtiö pyrkii kansainvälistymään sekä laajentamaan toimintaansa myös Suomessa.

– Suomessa Oulu ja Turku ovat jo tehneet päätökset kylpylöistä ja myös Espoossa vahvistettiin suunnitteluvaraus Keilaniemeen eilen, Grünstein kertoo.

Tukholman allas olisi Nordic Urbanin ensimmäinen kansainvälinen kylpylähanke. Grünsteinin mukaan neuvottelut ovat meneillään myös uuden altaan rakentamiseksi Osloon ja kahdeksaan muuhun kaupunkiin Suomen ulkopuolella.

– Haluamme merikylpylästä vientituotteen, joka samalla brändää Suomea ja suomalaista elämäntapaa maailmalla.

Tukholman merikylpylää suunnitellaan Munkbrohamneniin vanhan kaupungin länsirannalle, lähelle Gamla Stanin metropysäkkiä. Tukholman kaupunkikehityslautakunnan on määrä päättää alueen varaamisesta merikylpylälle ensi viikolla.

Toimitusjohtaja Raoul Grünstein kertoo, että sopivaa paikkaa on etsitty yhdessä Tukholman kaupunginjohdon kanssa kahden vuoden ajan. Yhtiön mukaan tontin varauksella ja kylpylähankkeella on kaupungin johdon ja viiden suurimman puolueen tuki.

Grünstein toteaa, että suuret kaupungit on usein rakennettu veden äärelle, mutta vesialueita ei ole osoitettu kaupunkilaisten käyttöön.

– Merikylpylät luovat lisää vapaa-ajan mahdollisuuksia asukkaille ja myös matkailijoille.

Uusien kylpylöiden rakennukset ovat puuarkkitehtuuria ja niiden kehitystyössä otetaan yhtiön mukaan huomioon myös ympäristönäkökulma. Uimavesi puhdistetaan suljetussa kierrossa, jotta mereen ei synny päästöjä.

Tukholmassa kehitetään myös järjestelmää, jossa altaiden vesi lämmitettäisiin järvivedestä vesilämpöpumpuilla kerättävällä lämpöenergialla.

Allas aukesi eilen

Helsingin Allas Sea Pool on toiminut Katajanokalla Kauppatorin kupeessa vuodesta 2017 lähtien. Kylpylällä on Helsingin kaupungin myöntämä toimilupa 2030 loppuun saakka.

– Kylpylästä on tullut hyvin suosittu: alueella on käynyt vuosittain noin 800 000 ihmistä.

Grünstein mukaan Allas Sea Pool on kannattava hanke ja sen kannustamana yhtiö on päättänyt laajentaa toimintaansa.

Grünstein sanoo, että hankkeille näyttäisi nyt löytyvän helpommin rahoitusta kuin viisi vuotta sitten Helsinkiin rakennetulle altaalle. Helsingin altaan merkittävimmät rahoittajat ovat rahoitusyhtiö Finnvera ja vakuutusyhtiö Fennia, Danske Bank sekä Helsingin kaupunki.

Korona sulki myös Helsingin Altaan maaliskuussa, mutta kylpylä aukesi yleisölle eilen. Uimaan pääsee kuitenkin vasta rajattu määrä ihmisiä, ja tarjolla on ulkopukukopit ja ulkosuihkut.

Lue myös:

.
.