1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvomaskit

Hallituksen tiedepaneeli suosittelee raportissaan kasvomaskien käyttöä

Hallituksen kantaa mahdolliseen maskisuositukseen odotetaan edelleen.

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittaa kasvomaskien käyttöä. Viime viikolla julkaistu, sosiaali- ja terveysministeriön selvitys totesi, että suojusten vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon. Kuvituskuva. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hallituksen asettama tiedepaneeli suosittelee kasvomaskien käyttämistä koronavirustilanteen vuoksi julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä.

Maskien käyttö olisi tiedepaneelin mukaan hyödyllistä "erityisesti riskitilanteissa (...) estämään tartuntojen leviämistä erityisesti oireettomilta kantajilta".

Tiedepaneeli tuki valtiosihteeri Martti Hetemäen kansliapäällikkötyöryhmän työtä ja julkaisi oman raporttinsa niin ikään eilen.

– Riski uusista epidemia-aalloista on pitkäaikainen ja merkittävä. Vaikka uudelle koronavirukselle kehitetään tehokkaita rokotteita, niiden tuotanto ja jakelu tapahtuvat optimistissakin arvioissa vasta jossain vaiheessa ensi vuotta, raportissa kirjoitetaan.

– Siihen asti on tartunnan torjunnannäkökulmasta suositeltavaa, että isommat joukkokokoontumiset erityisesti sisätiloissa on kielletty, julkisilla paikoilla tai joukkoliikennevälineissä käytetään (ehkä tartuntatautitilanteesta alueella riippuen) maskia, ihmiset ovat ottaneet tartunnanjäljityssovelluksen käyttöönsä ja virustestejä tehdään kysyntää vastaavasti ja säännöllisinä seuloina väestössä, jotta havaitaan oireettomat kantajat ja saadaan reaaliaikaista tietoa tartuntatilanteesta.

Tiedepaneelin jäseninä oli useita eri alojen asiantuntijoita. Paneelin työtä johti Turun yliopiston psykologian professori Christina Salmivalli.

Ministeriön selvitys julkaistiin perjantaina

Hallitus ei ole vielä ottanut kantaa mahdolliseen maskisuositukseen.

Viime viikon perjantaina sosiaali- ja terveysministeriö julkaisi itse tilaamansa selvityksen kasvomaskien käytön hyödyistä. Ministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi tuolloin, että esitystä asiasta ryhdytään pohtimaan kun selvitys on valmistunut.

Ministeriön tilaaman selvityksen (siirryt toiseen palveluun) tutkimusnäytön perusteella kasvosuojusten käytön vaikutus hengitystieinfektioiden leviämiseen väestössä on vähäinen tai olematon. Selvitys toteaa, että kasvomaskien mahdollista vaikutusta on vaikeaa erottaa muiden suojatoimien vaikutuksista.

Selvityksen toimeksianto koski sekä kuluttajille tarkoitettuja tehdasvalmisteisia suu-nenäsuojaimia että itse valmistettuja kasvomaskeja, mutta ei hengityksensuojaimia.

Selvityksessä todetaan kuitenkin, että väestön kasvosuojusten vaikuttavuudesta viruksen leviämisen ehkäisystä yhteiskunnassa on hyvin vähän tutkimustietoa. Selvityksen tekijöiden mukaan muiden kuin kirurgisten suu-nenäsuojusten vaikuttavuudesta ei ole tehty satunnaistettuja tutkimuksia.

Hallituksen on odotettu päättävän kasvomaskiasian jatkosta tällä viikolla. Tiedepaneelin raportin suosituksesta uutisoi ensimmäisenä Verkkouutiset (siirryt toiseen palveluun).

Voit keskustella jutusta huomiseen 3.6. klo 23 saakka.

Juttua korjattu 3.6. klo 13.30 selvityksen toimeksiannon ja tulosten osalta. Aiemmin jutussa todettiin virheellisesti, ettei selvityksessä olisi käsitelty hengityksensuojaimia.

Lue lisää:

Hallitus pohti koronan jälkihoitoa – Pääministeri Marin: "Haastekerrointa on tullut nyt huomattavasti enemmän"

STM:n selvitys: kasvomaskien hyöty on arjessa vähäinen tai olematon

Tutkija on eri mieltä kasvosuojainten hyödyistä kuin STM:n selvitys – "Toivoisin jonkinlaista suositusta maskien käyttöön"