Hyppää sisältöön

Viittä poliisia ammuttu mellakoissa Yhdysvalloissa

Neljää poliisia ammuttiin Saint Louisissa ja yhtä Las Vegas Stripin alueella.

Mielenosoittaja heitti poliisin ampuman kyynelkaasukanisterin takaisin poliisia kohti Saint Lousissa 2. kesäkuuta 2020. Kuva: Lawrence Bryant / AFP

Yhdysvalloissa viittä poliisia on ammuttu maanantai-iltana väkivaltaisiksi mellakoiksi muuttuneissa mielenosoituksissa.

Missourin osavaltiossa sijaitsevassa Saint Louisissa ammuttiin neljää poliisia. Nevadan osavaltiossa yhtä poliisia ammuttiin Las Vegas Stripin alueella. Las Vegasin poliisi ei ole kertonut tarkempia tietoja tapahtumasta.

Saint Louisin poliisipäällikkö John Haydenin mukaan haavoittuneiden vammat eivät ole hengenvaarallisia. Hayden kertoi toimittajille, että kolme poliisia sai osuman jalkaan ja yksi käteen.

Haydenin mukaan poliisit joutuivat tulituksen kohteeksi, kun he seisoivat poliisirivistössä. Toistaiseksi on epäselvää, kuka avasi tulen. Ketään ei ole pidätetty teosta epäiltynä.

– Joku pelkuri ampui poliiseja kohti ja nyt neljä heistä on sairaalassa. Mutta kiitos Jumalalalle, että he ovat elossa, Hayden sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Mielenosoitus muuttui mellakaksi

Saint Louisissa useat sadat ihmiset kokoontuivat maanantaina iltapäivällä osoittamaan mieltään George Floydin kuoleman takia ja vastustaakseen poliisin afroamerikkalaisiin kohdistamia kovia otteita. Paikalla olivat myös pormestari Lyda Krewson ja kaupungin julkisesta turvallisuudesta vastaava johtaja Jimmie Edwards.

Myöhemmin maanantaina protestoijat kokoontuivat poliisin päämajan edustalle, jossa poliisi ampui kyynelkaasua mielenosoittajien joukkoon. Jotkut mellakoitsijat rikkoivat ikkunoita, varastivat tavaraa kaupasta ja sytyttivät tulipaloja.

Mielenosoituksia on järjestetty eri puolilla Yhdysvaltoja. Niiden yhteydessä on tapahtunut ilkivaltaa ja ryöstelyä.

New Yorkin osavaltiossa Buffalossa kuljettaja ajoi autolla kahden poliisin päälle mielenosoituksen yhteydessä. Viranomaisten mukaan kuljettaja ja matkustajat on otettu kiinni. Se on toistaiseksi epäselvää, oliko kyseessä tahallinen teko.

Presidentti Donald Trump sanoi maanantaina pitämässään tv-puheessa, että jos osavaltiot tai kaupungit eivät ryhdy riittäviin toimiin mellakoiden tukahduttamiseksi, hän lähettää asevoimat paikalle.

Korjaus 2.6.2020 klo 14.13: Missourin osavaltion pääkaupunki ei ole Saint Louis vaan Jefferson City.

Lisää aiheesta:

.
.