Hyppää sisältöön

Vuosien alamäki päättyi: Kesämökkien hinnat kääntyivät reippaaseen nousuun

Toteutuneiden kauppojen lukumäärät nousivat tammi-toukokuussa 15 prosenttia edellisvuodesta.

Huvilakauppa vilkastui jo ennen koronaa, kun vähäluminen, lauha talvi mahdollisti mökkikaupan käynnistymisen normaalia aikaisemmin. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Rantahuviloiden hinnat ovat kääntyneet koronakeväänä reippaaseen nousuun monen vuoden laskun jälkeen.

Maanmittauslaitoksen tuoreiden kauppatilastojen mukaan rantamökkien koko maan keskihinnat nousivat tammi-toukokuussa 12 prosenttia ja toukokuussa peräti 18 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Hinnat olivat alkuvuonna nousussa esimerkiksi Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

– Kesämökkien hinnat nousevat vielä edelleen, koska kysyntä on niin voimakasta, arvioi Maanmittauslaitoksen rekisteripäällikkö Taisto Toppinen.

Lauha talvi aikaisti

Mökkikaupan vilkastumisesta on kerrottu kevään aikana jo aiemmin, ja nyt ilmiö on varmistunut virallisestikin Maanmittauslaitoksen tilastojen kautta.

Taisto Toppisen mukaan mökkikauppa vilkastui jo ennen koronaa, kun vähäluminen, lauha talvi mahdollisti mökkikaupan käynnistymisen normaalia aikaisemmin. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Mökkikauppojen lukumäärät ovat nousseet tammi-toukokuussa 15 prosenttia edellisvuodesta, vaikka toukokuulle kirjattiin pieni määrän lasku.

– Hintojen pitkään jatkunut lasku on nyt laukaissut mökkikaupan liikkeelle. Kauppa vilkastui jo ennen koronaa, kun vähäluminen, lauha talvi mahdollisti mökkikaupan käynnistymisen normaalia aikaisemmin. Korona on vain antanut piristysruiskeen mökkikaupalle, Toppinen tuumii.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Kauppamäärät ovat kasvanet edellisvuodesta muun muassa Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa. Suosituista mökkikunnista kauppoja on tehty erityisen vilkkaasti Lohjalla ja Kuusamossa.

Lohja haetuin mökkikunta

Kesämökin ostoa harkitsevien suosikkisuunta näyttäisi olevan Lohja, kun mittatikkuna käytetään nettisivusto Etuovi.comin toukokuun hakutilastoja. Sen mukaan toukokuussa haettiin loma-asuntoja eniten Lohjalta, sitten Kuopiosta ja Tampereelta. Ylipäätään koko kärkikymmenikkö koostuu kunnista, jossa on paljon kesämökkejä.

Haetuimmat mökkikunnat
1. Lohja
2. Kuopio
3. Tampere
4. Mikkeli
5. Kuusamo
6. Parainen
7. Savonlinna
8. Oulu
9. Salo
10. Pori
Lähde: Etuovi.com

Loma-asuntojen hakuja tehdään paljon myös siten, että paikkakunnan sijaan haku kohdistuu koko maakunnan loma-asuntoihin. Tällaisia hakuja Etuovi.comissa tehtiin toukokuussa järjestyksessään eniten Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Uudellemaalle.

Oikotien nettisivuilla loma-asuntojen myynti-ilmoitusten määrä on kasvanut tänä vuonna selvästi verrattuna viime vuoteen.

– Yhteydenotot Oikotien palvelusta mökki-ilmoittajille ovat kasvaneet yli 75 prosenttia maalis-toukokuussa 2020 verrattuna vuoden 2019 samaan ajanjaksoon. Ollaan siis vakavasti liikkeellä, eikä sivujen selailu ole vain haaveilua, sanoo Oikotie Asuntojen liiketoimintajohtaja Katri Tenström.

Lue lisää:

.
.