1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahden kaupungintaloon halutaan lisää elämää – Eliel Saarisen suunnittelema rakennus voi saada sisäpihalle katteen 

Arvorakennuksen työtilat päivitetään peruskorjauksessa myös nykyisen työelämän tarpeisiin.

kaupungintalot
Lahden kaupungintalo kesäkuussa 2020.
Lahden kaupungintalo on listattu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon.Petri Niemi/Yle

Lahti haluaa avata kaupungintaloa entistä enemmän myös kaupunkilaisille tulevan peruskorjauksen ja uudistamisen jälkeen.

Tällä hetkellä katsotaan, voiko talon sisäpihan kattaa lämpimäksi tilaksi.

– Selvitämme mahdollisuutta hyödyntää sisäpihaa lahtelaisten yhteistilana, sanoo pääsuunnittelija ja arkkitehti Aki Davidsson Arkkitehdit Davidsson & Tarkela Oy:stä.

Alustavissa selvityksissä kattamisideaa ei ole tyrmätty. Tekniset ja taloudelliset toteuttamismahdollisuudet pitäisi olla selvillä syksyllä.

Pelkkää lasikattoa ei ole suunnitteilla, vaan rakennuksen arvolle sopiva yhdistelmäkate, joka ei näkyisi katukuvaan.

Tilassa voisi järjestää 100–150 hengen tapahtumia. Harjukadulta tulisi kaupungintaloon esteetön kulku.

Pohjakerroksen toimintoja voitaisiin järjestellä uudelleen, kun katettuun tilaan tulisi vastaanottopiste.

Lahden kaupungintalon sisäpiha kesäkuussa 2020
Arkkitehti Aki Davidsson ja projektipäällikkö Sari Honkanen ihailevat kaupungintalon sisäpihaa infotilaisuuden jälkeen. Petri Niemi/Yle

Henkilöstöravintola siirtyy kaupungintalon pohjoiskulmaan.

– On esitetty ajatuksia, että ravintola voisi toimia myös iltaisin, jolloin ravintola pystyisi toimimaan myös sisäpihalla.

Aktiivinen käyttö on parasta suojelua

Lahden kaupungintalon peruskorjauksen (siirryt toiseen palveluun)on tarkoitus alkaa heinäkuussa vuonna 2021. Noin 4000 neliön tiloja on tarkoitus muuttaa myös entistä monipuolisemmiksi työtiloiksi.

Rakennus on Eliel Saarisen suunnittelema, ja se valmistui 1912.

Talon vaurioita on aiemmin korjattu muun muassa sotapommitusten ja 1980-luvun alun tulipalon jäljiltä. Alkuperäisistä toiminnoista on jäljellä valtuustosali, joka on pysynyt samassa käytössä koko talon historian ajan.

– Peruslähtökohta uudistuksessa on kunnioittaa Saarisen työtä. Talossa on suojeltujakin sisätiloja, joissa uusitaan vain talotekniikkaa. Rakennuksen suojelu toteutuu parhaiten, kun se pidetään käytössä ja elossa, sanoo hankkeen pääsuunnittelija Aki Davidsson.

Talossa on vakituisesti töissä noin 75 ihmistä. Työtiloiksi on tulossa ainakin työhuoneita, pieniä maisematoimistoja sekä vetäytymistiloja tai pistäytymispaikkoja etätyötä tekeville.

– Kyselemme nyt ideoita ja tarpeita käyttäjiltä. Koronan takia emme ole voineet pitää perinteisiä työpajoja, mutta ihmiset vastaavat nyt käyttäjäkyselyyn ensi viikon loppuun mennessä, projektipäällikkö Sari Honkanen Lahden tilakeskuksesta kertoo.

Kuuntele Yle Areenassa: Lahden kaupungintaloon halutaan lisää elämää

Lue seuraavaksi