Korona vei monelta kesätyöt, mutta vielä ei kannata luovuttaa – Lounais-Suomessa satoja paikkoja täyttämättä

Työnhakua ei kannata vielä lopettaa, sillä osa työnantajista palkkaa lisää väkeä kesän kuluessa.

kesätyö
Ira Martin, Pauliina Alasorvari ja Taika Vilamaa kertovat kesätöiden haun haasteista.
Porilaiset Ira Martin (vas.), Pauliina Alasorvari ja Taika Vilamaa kertovat kesätöiden haun olleen haasteellista.Kasper Heimolehto / Yle

Monen nuoren kesätyöhaaveet kokivat kovan kolauksen koronaepidemian myötä. Useat ovatkin jääneet ilman töitä.

TE-toimistojen välittämien kesätyöpaikkojen määrä on vähentynyt sadoilla aiempiin vuosiin verrattuna.

Satakunnan TE-toimiston kautta on välitetty tänä vuonna 2 300 kesätyöpaikkaa. Se on arviolta 600 paikkaa vähemmän kuin viime vuonna. Luku voi todellisuudessa olla suurempikin.

– Tällä hetkellä meidän kauttamme on avoinna 170 työpaikkailmoitusta. Tilanne elää kuitenkin pitkälle kesään, kertoo Satakunnan TE-toimiston viestintäasiantuntija Taina Kynäsniemi.

Myös Varsinais-Suomen TE-toimistossa kesätöiden määrä on vähentynyt selvästi. Tällä hetkellä avoinna on 200 kesätyöpaikkaa.

– Nyt kun koronarajoituksia on lievennetty, ei tiedetä mikä tilanne tulee olemaan. Kesätöitä kuitenkin on tarjolla ja tulossa lisää, pohtii Varsinais-Suomen TE-toimiston viestintäasiantuntija Tarja Tötterman.

Töitä on tarjolla erityisesti palvelualoilla.

Jäätelökioski Porin kävelykadulla.
TE-toimistojen kautta haetaan edelleen kesätyöntekijöitä. Esimerkiksi jäätelömyyjiä tarvitaan.Kasper Heimolehto / Yle

Ei kannata luovuttaa

Taina Kynäsniemi muistuttaa, että yritykset ovat tässä vaiheessa melko varovaisia. Kaikkia ilmoitettuja paikkoja ei ole vielä täytetty.

– Oli koronaa tai ei, ei kannata luovuttaa vaikka töitä ei olisi vielä saanut, hän painottaa.

Tarja Töttermanin mukaan kesätöitä ehtii vielä hyvin hakea.

– Esimerkiksi maatiloilla on pulaa kausityöntekijöistä, ja monet työt alkavat vasta myöhemmin kesällä, kun sato alkaa kypsyä poimittavaksi.

Osuuskaupan tarjoamat työt puolittuivat

Satakunnan Osuuskaupan tilanne elää edelleen, mutta on mahdollista, että työpaikkoja tulee tarjolle lisää. Osuuskauppa on palkannut tälle kesälle noin 200 kesätyöntekijää. Aiempina kesinä määrä on ollut jopa 500:n henkilön luokkaa.

Henkilöstöjohtaja Päivi Huhtamaa uskoo, että paikkoja todennäköisesti täytetään vielä kesän aikana.

– Ei nyt vielä kesäkuussa, mutta katsotaan, miten tilanteet muuttuvat. Tarkasti emme voi luvata, koska emme tiedä, miten kuluttajat tulevat käyttäytymään.

Henkilöstön sisäisen liikkuvuuden näkökulmasta koronatilanne on avannut uusia mahdollisuuksia.

– Olemme tarjonneet näitä kesätyöpaikkoja ensisijaisesti ravintola- ja hotellialalta lomautetuille työntekijöillemme, joita on sijoitettu kaupan alan tehtäviin, kertoo Huhtamaa.

Useat työnantajat ehtivät toteuttaa kesätyöhaastattelut jo ennen epidemian alkamista. Uudet palkkaukset ovat kuitenkin jääneet tekemättä, koska omaakin henkilöstöä on jouduttu lomauttamaan.

– Oma näkemykseni on, että kesätyöntekijöitä palkataan vielä. Toivotaan, että pystymme tarjoamaan töitä innokkaille hakijoille, Huhtamaa toteaa.

Kunnat kilpailukykyisiä työllistäjiä

Koronatilanteen rauhoituttua Satakunnassa, Raumalla päätettiin olla asettamatta ehdottomia kesärekrytointikieltoja. Viimeisimpien tietojen mukaan valtaosa kaupungin suunnitelluista työpaikoista toteutuu.

– Uskon kuntien olevan tänä vuonna entistä kilpailukykyisempiä työnantajia nuorille, koska yritykset eivät ehkä pysty työllistämään entiseen tapaan, kertoo Rauman kaupungin henkilöstöjohtaja Marika Alho-Malmelin.

Rauman kaupunki on aiempina vuosina palkannut noin sata kesätyöntekijää normaalin rekrytoinnin kautta. Tänä vuonna 60–70 näistä paikoista toteutuu. Lisäksi Nuorten kesätyöviikot tarjoavat noin sadalle 14–17-vuotiaalle viikon työjaksoja ensimmäisiin töihinsä.

– Olemme nyt ottaneet yhteyttä kaikkiin, jotka voimme kesäksi työllistää. Voi olla, että joitain yksittäisiä paikkoja vielä vapautuu, mutta uusia kesätyöpaikkoja ei ole syntymässä, Alho-Malmelin huomauttaa.

Viime hetken peruutuksia

Nuorten kesätyöpaikkojen kaikkoaminen on huomattu myös Suomen suurimmassa henkilöstöpalveluyritys Baronassa.

– Varsinaisen kesätyön on meidän kauttamme saanut vain parikymmentä nuorta Lounais-Suomessa. Aikaisempina kesinä töitä on löytynyt sadoille, kertoo Baronan aluejohtaja Timo Vauhkonen.

Vauhkonen kertoo, että muutokset ovat olleet äkkinäisiä.

– Esimerkiksi yksi yritys, johon piti mennä 20 kesätyöntekijää, peruutti kaikki työpaikat, vaikka työntekijät oli jo ehditty valita.

Tilanne on näkynyt Vauhkosen mukaan myös hakijoiden innokkuudessa. Tänä keväänä nuoret ovat kyselleet kesätöitä aiempaa vähemmän.

Kaupan myyjä työn tuohussa.
Kaupan alan työntekijöille on ollut suurta tarvetta korona-aikana.Kasper Heimolehto / Yle

Asiakasmäärä vaikuttaa kesätyöntekijöihin

Naantalin Muumimaailma on perinteisesti ollut yksi eniten nuoria työllistävistä yrityksistä Lounais-Suomessa. Parhaina vuosina kesätöitä on saanut 250 nuorta.

– Viime vuonna meillä oli töissä kaksisataa nuorta. Nyt lähdetään varovaisesti liikkeelle sadalla palkatulla, kertoo Muumimaailman toimitusjohtaja Tomi Lohikoski.

Lohikoskea harmittaa, että osalle nuorista oli jo luvattu työpaikka, joka piti perua. Nyt tilanne näyttää kuitenkin valoisammalta.

Lauantaina ovensa avaavassa Muumimaailmassa ei tiedetä, minkälaista kävijämäärää voi odottaa.

– Kysyntä on varmaan alkuvaiheessa hiljaisempaa. Toivottavasti ihmiset rohkaistuvat ja lähtevät liikkeelle. Jos näin käy, kesätyöntekijöiden määrä voi nousta kesän aikana ehkä 150:een, Lohikoski sanoo.

Kesätyöläisiä autotehtaalle lomautuksista huolimatta

Valmet Automotive ilmoitti maanantaina lomauttavansa yli tuhat henkilöä Uudenkaupungin autotehtaalta. Syynä on koronasta johtuva autojen myynnin lasku.

Kesätyöpaikkojen määrään korona ei ole juurikaan autotehtaalla vaikuttanut.

– Alun perin ajateltiin ottaa 100 kesätyöntekijää, mutta 70 lopulta palkattiin, kertoo henkilöstöjohtaja Tomi Salo.

Kesätyöläisistä 40 on koululaisia ja 30 korkeakouluopiskelijoita. Pari viikkoa töissä olevien koululaisten määrä on pysynyt samana kuin aiempina vuosina.

Koronaepidemian lopullinen vaikutus työtilanteeseen nähdään vasta kesän jälkeen.

Jatkuva epätietoisuus stressaa

Nuorten näkökulmasta kesätöiden hakeminen on ollut tänä vuonna erittäin stressaavaa. Useat kesätyöpaikkojen perumiset rajoitusten astuessa voimaan eivät ole edesauttaneet asiaa.

– Haastavinta on jatkuva epätietoisuuden tunne koko hakuajan läpi. Joutuu jännittämään, tuleeko töitä saamaan ollenkaan, kertoo Pauliina Alasorvari.

Taika Vilamaa jatkaa, että oman alan töitä on ollut vaikeampi löytää kuin ennen. Työt ovat peruuntuneet usealta kaverilta kokonaan.

– Yleensä töitä hakiessa on tottunut siihen, että menee paikan päälle haastatteluun. Tänä keväänä kaikki tapahtui verkkopainotteisesti. Ehkä tämä oli haaste, jonka halusikin kohdata, Ira Martin täydentää.

Naiset kehottavat suhtautumaan työnhakuun avoimin mielin.

– Kaikesta työkokemuksesta on hyötyä. Myös sellaisesta, joka ei välttämättä kohtaa niiden omien intressien kanssa, voi olla hyötyä tulevaisuuden työmarkkinoilla, Alasorvari toteaa.

15.46 TE-toimiston välityksiä koskeva tieto muokattu