Kuluttaja hyötyy nyt autovuokraamojen ahdingosta – ilo voi tosin jäädä lyhyeksi

Kun vuokraamot vähentävät automääriään, hinnat palaavat taas normaaleiksi.

Pitkäaikaisen vuokrauksen suosio on ollut kovassa kasvussa kevään aikana. Kuva: Kai Jaskari / Yle

Autonvuokraus on nyt monin paikoin normaalia edullisempaa. Esimerkiksi Aviksella on 20 prosentin kesäalennus ja Hertzillä 15 prosentin.

Koska hinnoittelu perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin, hinnat saattavat lähtökohtaisesti olla jossain päin Suomea alhaalla ilman kampanja-alennuksiakin. Hiljaiselta seudulta lähtee auto halvemmalla kuin esimerkiksi pääkaupungista.

– Autonvuokraukseen tuntuu nyt olevan erityisen paljon kiinnostusta kaupunkialueilla, varsinkin Helsingissä. Auto koetaan turvalliseksi liikkumismuodoksi näin koronan aikaan, kertoo toimitusjohtaja Ari Ilonen Helkama Rentistä, joka pyörittää Avis- ja Budget-ketjuja Suomessa.

Kevät oli synkkää aikaa autovuokraamoille, kun turismi ja liikematkustus tyssäsivät lähes kokonaan koronapandemian vuoksi. Turisteja tuskin tulee Suomeen kovin paljon vielä kesälläkään, mutta vuokraamot panevat toivonsa kotimaanmatkailun lisääntymiseen.

–Uskomme, että moni suunnittelee kotimaanmatkailua tänä kesänä. Seuraamme hyvin aktiivisesti, miten matkustusrajoitteet ovat voimassa ja miten lento- ja laivayhtiöt reagoivat, Ilonen kertoo.

Pitkäaikaisen vuokrauksen suosio hurjassa kasvussa

Pitkäaikainen autonvuokraaminen lisääntyi kevään aikana reippaasti. Ilosen mukaan moni on vaihtanut päivittäisen joukkoliikenteen vuokra-autoon koronaviruksen pelossa. Pitkäaikaisten vuokralaisten joukossa on myös lomautettuja, jotka ovat joutuneet luopumaan työsuhdeautoistaan.

Myynti- ja markkinointijohtaja Antti Laakso Hertziltä on myös huomannut pitkäaikaisen vuokraamisen suosion kasvun.

– Kuukausivuokraan perustuvan Hertz MiniLeasingin kysyntä on kasvanut todella voimakkaasti. Viime kuussa vuokraukset lisääntyivät sata prosenttia vuodentakaiseen verrattuna, Laakso kertoo.

Yli kuukauden vuokra-aika alkoi yleistyä heti Uudenmaan sulun päätyttyä.

Hinnat normalisoituvat pikkuhiljaa

Ilo keventyneistä hinnoista voi jäädä kuitenkin lyhyeksi. Sekä Ilonen että Laakso sanovat, että autojen määrää sopeutetaan kysynnän vuoksi eli uusia ei tilata ja vanhoista hankkiudutaan eroon. Sen vuoksi hinnat palautuvat pikkuhiljaa normaaleiksi.

– Jos kalusto alkaa olla vähissä, alekampanjaa ei kannata pitää. Lisäksi pitkäaikaisten vuokrausten suosio normalisoi todennäköisesti lyhytaikaisten hintoja pian, Laakso pohtii.

Koronaepidemia on kurittanut Hertzin emoyhtiötä Pohjois-Amerikassa niin pahoin, että se on joutunut yrityssaneeraukseen. Eurooppalaista tytäryhtiötä saneeraus ei koske.

Lue myös: