1. yle.fi
  2. Uutiset

Revontuli-kauppakeskuksen rakennuttaja sai syytteen törkeän petoksen yrityksestä – oliko laina naamioitu vahingonkorvaukseksi?

Syyttäjän mukaan rakennuttajayhtiön toimitusjohtaja ja hänen alaisensa yrittivät erehdyttää rakennusliike Skanskaa yli 600 000 euron lainalla, joka oli naamioitu vahingonkorvaukseksi.

Kauppakeskus Revontuli
Kauppakeskus Revontuli, Rovaniemi
Kauppakeskus Revontulen takavuosien epäselvyyksiä käsitellään Lapin käräjäoikeudessa.Miikka Miinala / Yle

Lapin käräjäoikeudessa on luettu syytteet epäillystä talousrikoksesta, joka liittyy Kauppakeskus Revontulen takavuosien raha-asioihin. Syytettynä on kolme henkilöä. Syyttäjän mukaan kauppakeskuksen rakennuttajan, Kauppakeskus Revontuli Oy:n silloinen toimitusjohtaja olisi syyllistynyt törkeän petoksen yritykseen yhdessä yhtiön talousjohtajan kanssa. Lisäksi kauppakeskuksessa toiminutta kuntosaliyrittäjää syytetään avunannosta törkeän petoksen yritykseen.

Oikeudessa käsitelty tapaus liittyy Skanska Talonrakennus Oy:n ja Kauppakeskus Revontuli Oy:n riitaan rakennusurakasta vuonna 2008. Yhtiöt riitelivät asiasta Lapin käräjäoikeudessa, joka antoi asiasta ratkaisun vajaat kuusi vuotta sitten. Tuolloin käräjäoikeus tuomitsi kauppakeskusyhtiön maksamaan Skanskalle urakkasaatavia yli puoli miljoonaa euroa.

Syyttäjä: Vahingonkorvaus oli lainaa

Tiistaina käräjäoikeudessa keskitytään Kauppakeskus Revontuli Oy:n ja Kukkola Yhtiöt Oy:n maksuihin kauppakeskuksessa olleelle kuntosaliyritykselle. Yhtiöt väittävät kyseessä olleen vahingonkorvauksia melu- ja tärinäongelmasta, mutta syyttäjä katsoo rahasummien olleen lainaa. Yhtiöt maksoivat korvausta kuntokeskusyhtiölle kahdessa erässä yhteensä runsaat 646 000 euroa.

Kauppakeskus Revontuli Oy myi kauppakeskuksen sen valmistuttua Boultbee Revontuli Oy:lle, joka vaihtoi nimensä myöhemmin NRF Revontuli Oy:ksi. Kauppakeskus valmistui joulukuussa 2007.

Kuntosaliyritys ei ollut pystynyt maksamaan liiketilansa vuokria kauppakeskuksen uudelle omistajalle NRF Revontuli Oy:lle vuonna 2008. Syyttäjän mukaan Kukkola-Yhtiöt Oy ja Kauppakeskus Revontuli Oy ovat lainaneen rahaa kuntosaliyritykselle, jotta tämä voisi maksaa vuokransa NRF Revontuli Oy:lle. Kuntosaliyrityksen vuokranmaksu oli Kauppakeskus Revontuli Oy:n intressissä, koska kauppakeskuksen myyntihinta on ollut riippuvainen kauppakeskuksen vuokralaisten maksamista vuokrista, syyttäjä näkee.

Syyttäjä katsoo, että Kauppakeskus Revontuli Oy:n toimitusjohtaja ja yhtiön talousjohtaja ovat yrittäneet erehdyttää toimillaan Skanska Talonrakennus Oy:ltä perusteettomia vahingonkorvauksia edellä mainitun summan verran. Syyttäjän mukaan kaksikko on yrittänyt erehdyttää myös Lapin käräjäoikeutta antamaan perusteetta tuomion, jonka mukaan Skanskan olisi maksettava kauppakeskusyhtiölle 646 000 euroa vahingonkorvauksia.

Syytetyt kiistävät rikokset

Vielä ei ole tiedossa, mitä rangaistusta syyttäjä vaatii. Kaikki kolme vastaajaa eli syytteen saanutta henkilöä ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Jutun käsittelyyn on oikeudessa varattu tiistai ja keskiviikko. Tuomio annettaneen todennäköisesti myöhemmin.

Kauppakeskus Revontulesta on käyty oikeudessa useaan kertaan takavuosina. Kauppakeskuksen rakennutti ja omisti aluksi Kukkola-Yhtiöt Oy, joka meni myöhemmin konkurssiin.

Lue seuraavaksi