Kansa ryntäsi terassille ja unohti koronarajoitukset – katso täältä, kuinka sinun tulee nyt käyttäytyä

Esimerkiksi museoita, uimahalleja, ravintoloita ja kahviloita aukesi kesäkuussa. Huvipuistot aukeavat kesäkuun toisella viikolla.

koronavirus
Ihmisiä Lasipalatsin Laiturin terassilla Helsingissä.
Ihmisiä Lasipalatsin Laiturin terassilla Helsingissä maanantaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Kesäkuun alku toi mukanaan monia muutoksia koronarajoituksiin.

Ravintoloiden avautumisen myötä esimerkiksi terassit pamahtivat paikoin täyteen ja terasseilla istuttiin paikoin olka olkaa vasten, koronasta huolimatta. Silti on syytä muistaa, että monet rajoitukset ovat yhä voimassa, vaikka niitä on loivennettu.

Tässä jutussa on listattu nämä rajoitukset.

1. Museot

Ihmisiä odottelemassa Ateneumin taidemuseon avautumista uudelleen Ateneumin ulkopuolella.
Ihmisiä odottelemassa Ateneumin taidemuseon avautumista uudelleen Ateneumin ulkopuolella tiistaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Osa Suomen museoista on jo auki. Helsingin isot museot kuten Kiasma, Helsingin taidemuseo HAM ja Ateneum aukeavat tiistaina 2. kesäkuuta, sillä ne ovat tavallisesti kiinni maanantaisin. Juhannus vaikuttaa aukioloaikoihin.

Kävijämäärien rajoitukset eivät virallisesti koske jatkuvaluonteista toimintaa kuten museoita, vaan yleisötilaisuuksia ja tapahtumia.

Esimerkiksi HAM kertoo sivuillaan, ettei museon tiloissa toistaiseksi järjestetä yleisötapahtumia. Ateneum kertoo, että opastuksia ja tapahtumia ei järjestetä kesä- ja heinäkuun aikana. Elokuussa tilattaville opastuksille voi osallistua enintään 10 henkeä.

Kiasma kertoo sivuillaan, ettei siellä järjestetä kesä-heinäkuussa opastuksia, yleisötapahtumia ja ilmaispäiviä. Kiasma kertoo rajoittavansa asiakasmäärää tarvittaessa.

Liput suositellaan ostamaan ennakkoon verkosta tai kortilla: käteinen ei käy maksuvälineenä.

Tampereella esimerkiksi Museokeskus Vapriikki sekä Turussa esimerkiksi Merikeskus Forum Marinum aukesi 2. kesäkuuta. Sen sijaan esimerkiksi Turun taidemuseo aukeaa vasta heinäkuun 7. päivä.

Vantaalla sijaitseva Heureka aukeaa yleisölle 10. kesäkuuta.

2. Matkustaminen

Kotimaassa voi matkailla, kun noudattaa koronavirukseen liittyviä terveys- ja turvallisuusohjeita.

Esimerkiksi Inarin Saariselällä pääsee taas laskettelemaan. Laskettelukeskus avaa Iisakkipään rinteet ja kaksi hissiä ainakin kolmeksi päiväksi. Myös esimerkiksi Suomenlinnan palvelut aukeavat vaiheittain kesäkuussa.

Ulkomaille matkustamista ei edelleenkään suositella. Muut maat ovat sen sijaan höllentäneet suosituksia. Esimerkiksi Viro päätti, että suomalaiset saavat kesäkuussa matkustaa maahan ilman karanteenia. Sen sijaan Suomeen palaajien pitäisi edelleen pysytellä kahden viikon karanteenissa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoo toivovansa, että hallitus saisi sovittua ulkomaille matkustamisen rajoituksista viimeistään keskiviikkona.

3. Huvipuistot ja eläintarhat

Huvipuistot valmistautuvat avaamaan ovensa vasta kesäkuun toisella viikolla.

Linnanmäki aukeaa 12. kesäkuuta. Linnanmäki on kertonut rajoittavansa kävijämäärää. Suunnitelmat täsmentyvät vielä ja huvipuisto kertoo tiedottavansa avaamisviikolla tarkemmista toimenpiteistä.

– Suunnitelmissa on rajata asiakasmäärää ainakin alussa neljäsosaan normaalista. Tarkka määrä riippuu siitä, miten asiakkaat käyttäytyvät huvipuistossa. Myös maksamisen käytännöt tarkentuvat vielä, kertoo huvipuiston toimitusjohtaja Pia Adlivankin.

Turvatoimia on lukuisia: tiloja puhdistetaan usein, jonoja jaetaan plekseillä ja joissain laitteissa, esimerkiksi vuoristoradassa, jätetään yksi vaunu tyhjäksi seurueiden väliin, jotta turvavälit säilyvät.

Särkänniemi aukeaa 13. kesäkuuta. Huvipuisto kertoo sivuillaan, että huvipuisto ottaa ainakin aluksi huvittelijoita kerralla sisään korkeintaan 20 prosenttia päivän maksimikapasiteetista. Huvipuistopäivä pitää varata ennakkoon verkkosivujen varausjärjestelmän kautta.

Tykkimäen huvipuisto aukeaa 10. kesäkuuta. Huvipuistoon otetaan rajallinen määrä asiakkaita kerrallaan. Huvipuistoalueelta löytyy myös useita käsienpesupisteitä sekä käsien desinfiointimahdollisuuksia ja laitejonoissa pyritään noudattamaan turvavälejä.

Korkeasaaren eläintarha on ollut auki 1. kesäkuuta alkaen. Sivuilla kerrotaan, että viranomaisten määräämiä kävijärajoituksia ei ole, mutta tarvittaessa kävijämäärää rajoitetaan. Ainakin alkuvaiheessa sisätilat pidetään suljettuina.

4. Ravintolat ja kahvilat

Asiakkaita torikahvilassa.
Asiakkaita torikahvilassa Helsingissä 1. kesäkuuta.Petteri Bülow / Yle

Ravintolat ja kahvilat saavat avata sisätilansa lähes kahden kuukauden tauon jälkeen. Asiakkaiden määrää sisällä pitää vähentää puoleen normaalista. Terasseja tämä rajoitus ei koske. Ravintolat saavat olla auki kello 6–23. Alkoholin myynti on sallittua kello 22 saakka.

Ravintoloille on laadittu toiminta-ohjeet, jotka korostavat hygieniaa ja väenpaljouden välttämistä.

5. Uimahallit, maauimalat ja yleiset saunat

uimareita ja uimavahteja Uimastadionilla.
Helsingissä sijaitseva Uimastadion aukesi 1. kesäkuuta. Kuvassa uimareita ja uimavahteja Uimastadionilla. Petteri Bülow / Yle

Uimarannat, maauimalat ja uimahallit saavat olla auki.

Esimerkiksi Helsingissä Uimastadion, Kumpulan maauimala sekä Pirkkolan uimahalli avattiin kesällä 1. kesäkuuta alkaen.

Uimahalleista Töölö ja Vuosaari avattiin 1. kesäkuuta, Malmi avataan 3. kesäkuuta ja Kontula sekä Itäkeskuksen uimahalli 8. kesäkuuta. Muut uimahallit aukeavat elokuussa.

Myös Allas Sea Pool Helsingissä on auki. Sivuilla kerrotaan, että asiakasmäärää rajataan ja lippujen voimassaoloaikaa asiakkaiden turvallisuuden ja viihtyvyyden parantamiseksi. Sauna- ja suihkutilojen, kosketuspintojen ja WC-tilojen siivousta on tehostettu.

Esimerkiksi Tampereella uimahallit ja ja Tampereen maauimala aukesivat kesäkuun 1. päivä. Turussa Impivaaran uimahalli ja Samppalinnan maauimala aukesivat 1. kesäkuuta, mutta Kupittaan maauimala aukeaa 8. kesäkuuta.

6. Urheilukilpailut ja -tapahtumat

Vermon ravit ravattiin erityisjärjestelyin Espoossa Vermon raviradalla 20. toukokuuta.
Vermon ravit ravattiin erityisjärjestelyin Espoossa Vermon raviradalla 20. toukokuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Urheilukilpailut ja esimerkiksi palloilusarjat voidaan aloittaa erityisjärjestelyin. Urheilutapahtumissa kokoontumisrajoitus on 500 henkeä. Tähän lasketaan sekä urheilijat että yleisö.

Moni juoksutapahtuma on siirtänyt tapahtuma-aikaa syksyyn, mutta esimerkiksi Helsinki Central Park Run järjestetään kesäkuussa, Helsinki Marathon elokuussa ja Turussa Paavo Nurmi Marathon elokuussa rajoitukset huomioiden.

7. Teatterit

Teatterit saavat jatkaa toimintaansa, mutta käytännössä ainakin isoimmat tekevät niin vasta kesän jälkeen. Esimerkiksi Kansallisteatterissa ja Helsingin kaupunginteatterissa näytökset alkavat pyöriä uudelleen syksyllä.

Osa isommista kesäteattereistakin on siirtänyt esityksensä kesään 2021. Tähän on päädytty esimerkiksi Suomenlinnassa. Pienempi Mustikkamaan kesäteatteri taas toimii yleisörajoitusten puitteissa.

8. Kirjastot ja kulttuuritalot aukeavat

Nainen kävelee Oodissa
Helsingissä sijaitsevan kirjaston Oodin palvelut normalisoituivat 1. kesäkuuta. Nainen kävelee Oodissa 2. kesäkuuta. Jyrki Lyytikkä / Yle

Kirjastot ovat olleet auki jo kolmisen viikkoa, mutta maanantaista lähtien tiloissa saa jälleen oleilla tietokoneita käyttäen, sanomalehtiä ja kirjoja lukien sekä opiskellen. Osa kirjastoista laajentaa aukioloaikojaan.

Esimerkiksi Helsingin kirjastoissa asioinnissa suositaan edelleen itsepalvelua ja lainaus- ja palautusautomaattien käyttöä. Kirjastoissa huomioidaan turvavälit. Käteistä rahaa vastaanotetaan vain osassa Helsingin kirjastoja ja asiakkaiden toivotaan suosivan maksamista kortilla.

Helsingissä kirjastoautot eivät pidä taukoa, vaan kiertävät koko kesän ympäri kaupunkia esimerkiksi rannoilla ja toreilla.

9. Kokoontumisrajoitus 50 henkilöä

Aluehallintovirastojen (siirryt toiseen palveluun)määräysten mukaan alle 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat sallittuja 1. kesäkuuta alkaen.

Jos järjestelyissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta, myös 50–500 henkilön tilaisuuksia voi järjestää.

Voit keskustella aiheesta 4.6. kello 23 asti.

Juttua päivitetty 2.6. kello 19.39. Korjattu, että Itäkeskuksen uimahalli aukeaa 8. kesäkuuta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus