1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kaukojäähdytys

Tässä putkessa kulkee pian tuhat litraa kylmää järvivettä sekunnissa – tavoitteena jäähdyttää kokonainen kaupunginosa ympäristöystävällisesti

Kuopion Savilahden kaukojäähdytyslaitos on vasta toinen järvivettä hyödyntävä laitos Suomessa.

Projektipäällikkö Petri Turtiaisen mukaan järvivedellä voidaan jäähdyttää Savilahden alueen nykyinen ja tuleva kiinteistömassa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Neljä lieriön päätä pilkistää maasta Savilahden rannassa Kuopiossa. Lieriöt ovat osa Kuopion Energian uutta kaukojäähdytyslaitosta, joka on otettu käyttöön maanantaina.

Kaukojäähdytyslaitos tekee kylmää järvivedestä, joka otetaan 32 metrin syvyydestä Kallan kylmäksi ristitystä syvänteestä.

– Viisiasteinen vesi tulee noin kahden kilometrin päästä kaukojäähdytyslaitokseen, josta se lämmönvaihtimien avulla siirretään asiakkaitten käyttöön, selittää projektipäällikkö Petri Turtiainen.

Savilahden kaukojäähdytyslaitos maksoi runsaat 15 miljoonaa euroa. Kuopion Energia on Tampereen Sähkölaitoksen ohella ainoa suomalainen sähköyhtiö, joka käyttää kaukojäähdytykseen järvivettä.

Helsingissä esimerkiksi jäähdytyksessä hyödynnetään kylmää merivettä.

Viisiasteinen vesi tulee kaukojäähdytyslaitokseen putkessa, jonka pituus on lähes kaksi kilometriä. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Tuhat litraa sekunnissa

Kaukojäähdytyslaitoksen ensimmäinen asiakas on Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri, jonka Puijon sairaala on kytketty laitoksen jäähdytysjärjestelmään.

Lisää kiinteistöjä tulee kaukojäähdytyksen piiriin, kun Savilahden aluetta rakennetaan. Kiinteistöyhtiö KPY Novapolis ja Savon Ammattiopisto Sakky ovat jo valinneet sen tuleviin kohteisiinsa.

– Laitos voi jäähdyttää kaiken Savilahdessa olevan ja sinne tulevan kiinteistömassan, Turtiainen lupaa.

Kun laitos toimii täydellä teholla, vettä virtaa putkessa noin tuhat litraa sekunnissa.

"Kuin kaukolämpö"

Kaukojäähdytyslaitos käyttää järvivettä jäähdytykseen aina, mutta kesän edetessä myös kylmän syvänteen vesi alkaa lämmetä. Silloin kylmää tuotetaan järviveden lisäksi kaukojäähdytyslaitoksen vedenjäähdyttimillä.

Kun vesi on luovuttanut kylmänsä, se palautetaan hieman lämmenneenä takaisin Neulalahteen. Purkuputki on noin seitsemän metrin syvyydessä eri paikassa kuin mistä vesi otetaan.

Laitos käyttää vedenjäähdyttimiä apuna silloin, kun syvänteessä oleva järvivesi on lämmennyt. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Kuopion Energian mukaan kaukojäähdytys on paitsi tehokasta myös energiaa säästävää. Järvivedellä tuotettavan jäähdytyksen arvioidaan säästävän sähköenergiaa jopa 80 prosenttia kiinteistökohtaisilla jäähdytyslaitteilla tuotettavaan jäähdytykseen verrattuna.

– Kaukojäähdytys on lähtökohtaisesti ympäristöystävällistä, Petri Turtiainen huomauttaa.

Asiakkaalta jää hänen mukaansa pois myös omien vedenjäähdytyskoneiden hankinta ja ylläpito.

– Tämä on huoletonta ja helppoa kuin kaukolämpö. Nyt vain pelataan kylmemmillä vesillä.

Lue lisää:

Tampereen kaukokylmä laajenee Hatanpään sairaalaan

Pitkä hellejakso pompautti kaukojäähdytyksen kulutuksen moninkertaiseksi – "Niin kauan kuin aurinko möllöttää, niin kauppa käy"

Kaukojäähdytysmarkkinat kasvussa – Turussa kylmyys tulee Kakolan maanalaisesta tekojärvestä