1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viljelykasvit

Pohjoissavolainen varhaisperuna ei ehdi juhannuksen ruokapöytään

Viileä toukokuu on hidastanut perunan kasvuunlähtöä, lisäksi juhannusta vietetään aikaisin, 19. kesäkuuta.

Varhaisperunan satokausi alkaa Pohjois-Savossa kunnolla vasta juhannuksen jälkeisellä viikolla. Kuva: YLE / Juha Vauhkonen

Pohjoissavolaista varhaisperunaa ei ole odotettavissa juhannukseksi. Pro Agrian mukaan paikallista varhaisperunaa saattaa olla tarjolla juhannuksena pieniä määriä, mutta varsinainen satokausi alkaa juhannuksen jälkeiseltä viikolta.

Syynä on viileä toukokuun alku sekä juhannuksen aikainen ajankohta. Juhannusaatto on 19. kesäkuuta, mikä on varhaisperunan kannalta viikko liian aikaisin.

Kevätkylvöt ovat edenneet Pohjois-Savossa hyvin ja ne on saatu jo loppusuoralle. Viljelyksille kaivattaisiin kuitenkin jo sateita.

Viime viikkojen vähäiset sateet alkavat näkyä säilörehunurmen kasvussa. Ensimmäinen säilörehusato uhkaa jäädä pieneksi kuivuuden takia. Säilörehun odotetaan kuitenkin olevan hyvälaatuista.

Syysviljat ja nurmet ovat talvehtineet valtaosin hyvin, vaikka märän talven pelättiin aiheuttavan tuhoja.

Mansikan pääsatokauden arvioidaan alkavan heinäkuun puolella, mahdollisesti heinäkuun toisella viikolla. Ensimmäisenä tarjolle on jo lähipäivinä tulossa tunnelimansikkaa. Harson alla kasvatettua mansikkaa on odotettavissa juhannukseksi.