Terasseilla istuttiin paikoin olka olkaa vasten, koronasta huolimatta – valvova viranomainen: "Rajoitukset ovat hengen ja terveyden suojelemiseksi"

Ravintolasäännöksiä valvova Aluehallintovirasto voi ääritapauksessa jopa sulkea ravintolan.

ravintolat
Ihmisiä ravintolan terassilla.
Näin väki oleili terassilla Jyväskylässä eilen illansuussa.Lukijan kuva

Ravintolat aukesivat ensimmäistä kertaa eilen, ja esimerkiksi Jyväskylän keskustaa halkovalla Kauppakadulla terassit alkoivat täyttyä jo päivällä.

Ja terassit täyttyivät sen verran, että Ylen toimittajien havaintojen mukaan ihmiset istuivat osin olkapää olkapäätä vasten.

Samoin iltakierroksella Tampereella Ylelle kerrottiin, että osa ihmisistä käyttäytyy kuin ennen koronaa.

Osalla terasseista väkeä oli selvästi turhan paljon – laki ja asetus kun säätävät, että ravintolan pitää huolehtia, etteivät asiakkaat altistu tartuntataudin leviämiselle.

Avi valvoo ilmoitusten perusteella

Lain ja asetuksen valvonta kuuluu aluehallintovirastoille, ja valvonta tapahtuu käytännössä ilmoitusten perusteella. Niitä ei ole vielä tullut, ei aviin eikä poliisille.

– Jos saamme ilmoituksia, tarkistamme mahdollisuuksien mukaan tilanteen ja keskustelemme tarvittaessa ravintolan henkilökunnan kanssa, sanoo tarkastaja Johanna Holmäng-Jaskari Länsi- ja Sisä-Suomen avista.

Tarkastusten tarkempaa ohjeistusta aveissa vielä odotetaan, mutta raskaimmillaan viranomaiset voivat määrätä ravintolan suljettavaksi.

– Tässä on pidettävä mielessä, että rajoitukset ovat olemassa ihmisten terveyden ja jopa hengen suojelemiseksi, Holmäng-Jaskari sanoo.

Osa ravintoloista valmistautunut pikkutarkasti

Osa ravintoloista on valmistautunut hyvinkin tarkkaan uuteen avaukseen. Tarjoilijoilla saattaa esimerkiksi olla läpinäkyvät kasvosuojat, siivousta on tehostettu ja pinnat pyyhitään kosketusten jälkeen.

Ja reagoidaan, jos väkeä alkaa olla liikaa.

– Eilenkin kun näytti siltä, ettei riittävää etäisyyttä välttämättä voi pitää, me poistimme asiakkaita tiloistamme, sanoo ravintolakokonaisuus Hoxin omistajiin ja vastuumiehiin kuuluva Aapo Pulkkinen.

Jyväskylän kävelykadulla sijaitsevasta Revolutionissa paikkamäärää on vähennetty poistamalla terassilta kaikki baarijakkarat sekä tuoleja ja pöytiä.

– Sillä saadaan terassillekin riittävä väljyys. Me myös ohjaamme asiakkaat pöytiin, ja jokaiselle on istuin, sanoo Revolutionin ravintolapäällikkö Jukka Puhalainen.

Revolutionista asiakkaita ei tarvinnut käännyttää. Kun terassi täyttyi, sisältä löytyi tilaa.

– Maanantaiksi oli vilkas päivä. Jos maanantait aina tällaisia olisivat, se olisi yhtä iloa ja riemua, Puhalainen sanoo.