Hyppää sisältöön

Karut tilastot: Korona romautti omakotitalojen kaupan puoleen viime vuoden toukokuusta

Omakotitalojen hinnat pudonneet vasta vähän.

Omakotikauppa hiljeni, mutta hintoihin se on ainakin toistaiseksi heijastunut vain vähän. Kuva: Hanna Othman / Yle

Omakotitalojen kauppa tyssäsi toukokuussa todenteolla. Maanmittauslaitoksen kauppatilastojen mukaan koko maan kauppamäärä laski -55 prosenttia eli yli puolittui edellisvuoden toukokuusta. Suurissa kaupungeissa miinus oli hiukan pienempi: -42 prosenttia.

– Omakotikauppa on perheelle merkittävä ostos. Koronavirus on tehnyt ihmiset varovaiseksi, ostoja lykätään, sanoo rekisteripäällikkö Taisto Toppinen Maanmittauslaitokelta.

– Voi olla myös, että pankit ovat kiristäneet luotonantoaan. Varovaisuus voi olla kasvussa myös luotottajilla, Toppinen arvelee.

Kuva: Samuli Huttunen / Yle

Kauppamäärät olivat laskussa jo huhtikuussa. Sen sijaan tammi-maaliskuu oli tilastojen valossa vielä normaaliaikaa: kauppamäärät kasvoivat mukavasti.

Kokonaisuutena kauppamäärät laskivat tammi-toukokuussa 17 prosenttia edellisvuodesta. Suurista kaupungeista kauppa hiljeni eniten Helsingissä (-40%), Lahdessa (-31 %), Tampereella (-21%) ja Vantaalla (-20%). Espoo pinnisti pienelle plussalle (+2%).

Syksy näyttää hinnan

Omakotikauppa siis hiljeni, mutta hintoihin se on ainakin toistaiseksi heijastunut vain vähän. Maakunnista laskua on kirjattu esimerkiksi Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa, nousua taas muun muassa Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Taisto Toppinen arvioi, että syksy näyttää hintakehityksen suunnan omakotikaupoissa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

– Hinta ei näin lyhyellä aikavälillä lähde elämään. Koronasta on kuitenkin koko ajan ajateltu, että se on ohimenevä ilmiö. Syksy näyttää hintakehityksen suunnan, Toppinen paaluttaa.

Lue lisää:

Omakotikauppa romahti monissa suurissa kaupungeissa huhtikuussa – parissa jopa nousi: katso oman kaupunkisi tilanne tästä

Kiinteistönvälittäjät näkevät asuntokaupan elpyneen toukokuussa

Hypoteekkiyhdistys ennustaa kesälle asuntojen hintojen laskua

Asuntokauppa hiljeni huhtikuussa – pienimmällä pudotuksella selvittiin Kuopiossa