Varo tätä ilmiötä: huijarit tehtailevat oikeista konserttistriimeistä valetapahtumia, joiden avulla yritetään kalastaa luottokorttitietoja

Huijaukset voivat näyttää lähes identtisiltä oikeiden tapahtumien kanssa.

huijaus
Pyhimys Flow festivaalilla
Monet Suomen eturivin artisteista, kuten Pyhimys, ovat keikkailleet suoratoistona korona-aikana. Kuva Flow-festivaalilta vuodelta 2018.Berislav Jurišić / Yle

Korona-aikana suosituksi ilmiöksi kasvaneet konserttistriimit ovat synnyttäneet ikävän lieveilmiön. Oikeiden tapahtumien rinnalle tehtaillaan valetapahtumia sosiaalisessa mediassa. Tarkoituksena on saada varomaton käyttäjä antamaan luottokorttitietonsa vääriin käsiin.

Ilmiöstä on riesaksi saakka, kertoo Radio Suomen Päivässä haastateltu Sunborn Liven promoottori Pietu Sepponen.

– Valitettavasti. Järjestimme ensimmäisiä keikkoja kolme viikkoa sitten. Silloin minulla meni kaikki aika näiden feikkiprofiilien poistamiseen ja estämiseen.

Idea on yksinkertainen. Huijari luo aidon näköisen Facebook-eventin ja tarjoaa klikattavaksi linkkiä, jossa muka voisi ostaa lipun konserttistriimiin.

Tarkkana saa olla, sillä valetapahtumien linkkejä myös jaetaan oikeiden tapahtumien kommenttikentässä. Ne ovat kaiken kansan nähtävillä siihen saakka, kunnes aidon konsertin järjestäjä Sepposen tavoin poistaa linkin ja estää käyttäjän. Sepposen tiedossa on tapaus, jossa asiakas on jo ruvennut näpyttelemään luottokorttitietoja väärässä paikassa ennen kuin hälytyskellot ovat alkaneet soida.

– Järjestäjänä yritämme nostaa esiin kriittisen medialukutaidon merkitystä. Se on vaikeaa, sillä valetapahtumat ovat niin uskottavia ja lähes täysin identtisiä aitojen kanssa. Jopa bändit ja yhteistyökumppanit itse saattavat hyväksyä näitä valetapahtumia, koska ne ovat niin uskottavia.

Helppo tapa välttyä ongelmilta on ostaa lippu tapahtumaan vain virallisen lippukaupan sivuilta.

– Sieltä saa uniikin tilausvahvistuksen, jonka ohjeita seuraamalla ei voi erehtyä. Jos yrittää etsiä vaihtoehtoisia tapoja, esimerkiksi ilmaisia striimejä, tulee helposti huijatuksi, Sepponen toteaa.

Tulitko huijatuksi? Ota pikaisesti yhteys pankkiin ja tee rikosilmoitus

Ainakaan vielä ei ole tiedossa, että ikävä ilmiö olisi aiheuttanut suurempia vahinkoja.

Keskusrikospoliisilla ei ole tutkittavana tapauksia, jossa luottokorttitietoja olisi näin urkittu. Hämeen poliisilaitos tutki toukokuussa yhtä tapausta rikosnimikkeellä lievä maksuvälinepetos. Tutkinta lopetettiin, koska tekijä jäi tuntemattomaksi, ja rikos oli tapahtunut mitä ilmeisimmin ulkomailla.

Kuluttajavirasto ja kuluttajaliiton huijausinfosta kerrotaan, ettei heille ole tullut yhteydenottoja aiheeseen liittyen.

Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov sen sijaan kertoo, että heille ilmoituksia on tullut tavallisilta kansalaisilta ja firmoilta.

– Kalasteluyritysten määrää en osaa sanoa, mutta järjestäjien havainto siitä, että niitä tulee jatkuvalla syötöllä lisää, pitää paikkansa, Tretjakov kertoo Radio Suomen Päivässä.

Kysymys on hänen mukaansa nimenomaan siitä, että korona-aikana suoratoistokonsertteja järjestetään huomattavasti aiempaa enemmän.

– Tällaiset konsertit ovat kaikille uutta, ja huijarit ovat huomanneet markkinaraon. Meidän tietojemme mukaan osa tästä on ihan isoa kansainvälistä rikollisuutta.

Tretjakovin vinkki on vielä kerran tarkistaa, oliko kysymys luotettavasta sivustosta, kun alkaa näpytellä luottokorttitietoja eteenpäin. Ongelma kuitenkin on, että usein maksutapahtumat tehdään erillisillä sivustoilla, eikä mitään standardia esimerkiksi sivuston ulkonäöstä ole.

– Tämä on vähän hämmentävä kenttä, ja jos ensimmäistä kertaa käyttää palvelua, ei tiedä, miltä sen pitäisi näyttää. Huijari tietää tämän ja saa sen näyttämään joskus ihan uskottavaltakin.

Entä jos huomaa tulleensa huijatuksi? Miten toimia?

– Ihan ensimmäisenä ja aika nopeasti pitäisi ottaa yhteyttä pankkiin. Parhaassa tapauksessa sieltä pystytään vielä estämään siirto huijarille. Sitten tehdään rikosilmoitus, koska huijaukset ovat rikoksia, Tretjakov toteaa.

Kuuntele tästä Radio Suomen Päivän jakso, jossa puhutaan suoratoistokonserttien huijauksista.

Päivitetty 3. kesäkuuta 2020 klo 12:05: täydennetty tieto, että Hämeen poliisi tutki yhtä valetapahtumaa, mutta lopetti tutkinnan toukokuussa.