Herätys: Suomi päättää kantansa jättimäiseen EU-elvytykseen, eristäytyminen oli kriisi myös seksuaalisuudelle, Italia purkaa matkustusrajoituksia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Tytti Tuppurainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä tiistaina.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Hallitus linjaa Suomen kannan EU:n jättimäiseen elvytysrahastoon

Hallituksen on määrä linjata tänään, millä ehdoilla Suomi neuvottelee Euroopan unionin jättimäisestä elvytysrahastosta. Sillä autettaisiin koronaepidemiasta kärsineitä EU-maita. Hallituksen kannan linjaa keskiviikkoaamuna kokoontuva EU-ministerivaliokunta. Hallitukselle keskeisiä kysymyksiä ovat ainakin elvytyspaketin jättimäinen koko ja tukirahan suuri osuus siitä.

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä.

Protestit jatkuneet melko rauhallisina Yhdysvalloissa

Mielenosoittajia lähellä Lafayetten puistoa Washington DC:ssä.
Kansalliskaarti on kutsuttu poliisin avuksi pitämään järjestystä 28 osavaltiossa.Olivier Douliery / AFP

Mielenosoitukset ovat jatkuneet kymmenissä Yhdysvaltain kaupungeissa. Protestit ovat pysyneet pääosin rauhallisina, mutta ympäri maata nähty myös paljon väkivaltaisiksi äityneitä mellakoita, vandalismia ja ryöstelyä. Kansalliskaarti on kutsuttu poliisin avuksi pitämään järjestystä 28 osavaltiossa.

Lapsiperheiden vanhemmat ovat hakeneet keskusteluapua eron sijaan

Lastenrattaita rappukäytävässä.
Eroa pohtivat ja eronneet vanhemmat ovat alkaneet kysyä keskusteluapua etäyhteyksien avulla.Tiina Jutila / Yle

Eroa harkitsevat lapsiperheet ovat hakeneet tänä keväänä aiempaa enemmän matalan kynnyksen keskusteluapua. Ensi- ja turvakotien liitosta kerrotaan, että osa perheistä on tehnyt eropäätöksen, mutta jatkaa koronatilanteen vuoksi vielä yhdessä asumista. Neuvoa haetaan siihen, miten eroon liittyviä tunteita käsitellään ja miten lasten tapaamiset järjestyvät poikkeusoloissa.

Moni janoaa nyt rakkautta ja seksiä

Pariskunnan paljaat varpaat nurmikolla.
Koronarajoitusten lieventäminen on tuonut ihmiset jälleen yhteen.Julian Stratenschulte / EPA

Koronaviruksen pelko ja fyysinen eristäytyminen muista ihmisistä olivat kriisejä myös seksuaalisuudelle. Sosiaalipsykologi Eerik Mantereen mukaan poikkeustilanne muistutti traumaattista kokemusta. Kun koronarajoituksia nyt on alettu purkaa, ihmiset voivat taas vapaammin tavata toisiaan ja monella nousee esiin tarve rakkauteen ja seksiin.

Italia purkaa rajoituksia tänään, mutta turistilaumoja ei kaivata

Asiakkaita ravintolan terassilla.
Venetsialaisissa kahviloissa ei ole vielä ruuhkaa.Adriano Candiago

Italiaan pääsee tästä päivästä lähtien matkustamaan EU-maista ja Schengen-alueelta. Matkailutulot ovat maalle tärkeitä, mutta toisaalta turismin kielteisiä puolia halutaan jatkossa välttää. Venetsialainen hotellinomistaja karsisi päiväturistien määrää ja toivoo tilalle pidempään viipyviä ja autenttisesta Venetsiasta kiinnostuneita kulttuurimatkailijoita.

Lappiin vettä – tulvat voivat pahentua

Keskiviikkoiltapäivän sää.
Tulossa on melko poutainen ja aurinkoinen päivä. Joonas Koskela / Yle

Muualla sää on poutaista ja melko aurinkoista, mutta Lapin yli liikkuu kapea sadealue. Vettä voi vuorokauden aikana kertyä 10–15 millimetriä, mikä saattaa pahentaa entisestään Lapin tulvatilannetta.

Lapissa lämpötila laskee sateisilla alueilla paikoin alle 10 asteen. Muualla maassa lämpötila on paisteessa 20 asteen tienoilla.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.