"Emme pysty hengittämään"

Tältä näytti Yhdysvaltain mielenosoitusten seitsemäs päivä.

Sivustakatsoja kuvasi viikko sitten maanantaina tässä Minneapolisin kadunkulmassa videon, joka näyttää, miten poliisi surmasi maassa makaavan George Floydin painamalla polveaan tämän niskaan lähes yhdeksän minuutin ajan.

Ruumiinavausraporttien mukaan Floydin kuolema oli henkirikos.

Mielenosoitukset ovat viikon kuluessa levinneet ympäri Yhdysvaltoja. Eilen Floydin pikkuveli Terrence vieraili veljensä muistopaikalla ensi kerran.

Terrence Floyd tuomitsi mellakoinnin ja ryöstelyn, jota joissakin mielenosoituksissa on nähty.

– Ei se tuo veljeäni takaisin, hän sanoi NBC:n mukaan.

Hänen kasvomaskissaan luki "Emme pysty hengittämään", veljensä sanoja mukaillen. Lauseesta on tullut yksi mielenosoittajien iskulauseista.

Rauhanomaisia mielenosoituksia nähtiin eilen muun muassa New Yorkin Times Squarella.

Osa mielenosoittajista muistaa kylteissään myös muita poliisiväkivallan uhreina kuolleita mustia.

Presidentti Donald Trump antoi eilen ensimmäisen pidemmän lausuntonsa Floydin kuolemaa seuranneesta kuohunnasta. Hän kehotti paikallisviranomaisia kovempiin otteisiin levottomuuksien tukahduttamiseksi.

Jos kaupunki tai osavaltio kieltäytyy ryhtymästä toimiin, jotka ovat tarpeellisia asukkaiden ja heidän omaisuutensa suojelemiseksi, minä lähetän paikalle Yhdysvaltain asevoimat ja ratkaisen ongelman nopeasti heidän puolestaan.

Suunnilleen samaan aikaan poliisi hääti mielenosoittajia Valkoisen talon ulkopuolelta kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Paikallismedian mukaan mielenosoittajat olivat olleet rauhallisia, ja poliisi ryhtyi hajottamaan joukkoa ennen kuin yöllinen ulkonaliikkumiskielto tuli voimaan.

Kun mielenosoittajat oli ajettu pois tieltä, Trump pääsi puheensa jälkeen kävelemään lähistöllä sijaitsevan historiallisen kirkon edustalle valokuvattavaksi. Kirkko oli vaurioitunut tuhotyössä viikonloppuna.

Piispa Mariann Budde, jonka hiippakuntaan kyseinen kirkko kuuluu, sanoi Washington Postille olevansa presidentin toiminnasta tyrmistynyt.

– Minulle ei edes ilmoitettu, että he aikovat käyttää kyynelkaasua, jotta voisivat käyttää yhtä kirkoistamme lavasteena.

Ilkivalta ja ryöstely alkoi jälleen illan pimetessä. New Yorkissa Manhattanilla liikkeiden näyteikkunoita lyötiin rikki, ja ryöstäjät kahmivat mukaansa esimerkiksi vaatteita ja kenkiä.

Ryöstelyn kohteeksi joutui muun muassa New Yorkin tunnettu Macy’s-tavaratalo. Eri puolilla Yhdysvaltoja ainakin viittä poliisia ammuttiin illan ja yön yhteenotoissa. Myös mielenosoittajia on loukkaantunut poliisin väkivallan seurauksena.

Mielenosoitukset eivät näytä laantumisen merkkejä, vaan ne ovat alkaneet laajentua Yhdysvaltain ulkopuolelle. Tämä protesti järjestettiin Sydneyssä Australiassa. Tukimielenosoituksia on ollut myös eri puolilla Eurooppaa.

Tekijät

Teksti

Päivi Kerola

Kuvat

EPA

Video

Instagram-käyttäjä @skydeviil / Reuters

Lähteet

  • Reuters, AFP, AP

Julkaistu 2.6.2020