Turun jätevesissä pieni määrä koronavirusta

THL:n Jätevesitutkimuksen odotetaan antavan lisätietoa koronavirusepidemian laajuudesta ja etenemisestä.

Turku
Jätevedenpuhdistamo Kakolan luolassa
Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin. Arkistokuva.Turun seudun puhdistamo

Turun ja Helsingin jätevesistä on löytynyt koronavirusta. Tulos kävi ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n jätevesitutkimuksesta.

Tutkimusmenetelmä pystyy määrittämään koronaviruksen RNA:n eli viruksen geeniperimän määrän jätevedenpuhdistamoilta kerätyistä näytteistä.

Turun Kakolanmäen puhdistamolle tulevassa jätevedessä havaittiin pieni määrä viruksen RNA:ta. Tulokset perustuvat 24.–25. toukokuuta otettuihin kokoomanäytteisiin.

– Todettujen tartuntojen perusteella epidemiatilanne on nyt rauhoittumassa, ja jätevesitutkimukset vahvistavat yksilötestauksen havaintoja. Jätevesistä voidaan havaita ennakkoon, jos virusta kiertää väestössä enenevissä määrin, kertoo erikoistutkija Tarja Pitkänen THL:n tiedotteessa.

Jätevesitutkimuksen odotetaan antavan lisätietoa koronavirusepidemian laajuudesta ja etenemisestä. Nyt saadut tulokset osoittavat, että seurantaa voidaan hyödyntää osana epidemian mahdolliseen toiseen aaltoon varautumista.

Jatkossa tutkitaan myös sitä, pystyykö koronavirus säilymään elinkykyisenä jätevedenpuhdistamoille tulevassa vedessä.

Täältä voit lukea uusimmat uutiset koronatilanteesta Varsinais-Suomesta.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus