1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen yliopistot

Suomalaisen yliopiston tutkijat tarjosivat asiantuntemustaan ihmisten käyttöön ilmaiseksi – yhteydenottoja tuli Hongkongista saakka

LUT-yliopiston tutkijat tarjosivat ihmisille tunnin mittaisia keskusteluaikoja ilmaiseksi. Yrittäjät käyttivät tilaisuuden hyväkseen.

Suomen yliopistot
Street Cafe kahvila

Apulaisprofessori Samuli Honkapuro kertoo innostuneena kuulemastaan tutkimusideasta.

– Paikalliselta konsulttiyritykseltä tuli idea selvittää, miten paljon aurinkopaneelit vähentävät hiilidioksidipäästöjä. Puhelussa totesimme yhdessä, että tätä ei ole tutkittu. Nyt tulokset perustuvat pääosin keskiarvoihin, eivät todellisiin lukuihin, sanoo Honkapuro.

Yritykseltä tullut yhteydenotto liittyi Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopiston (LUT) järjestämään Kysy tutkijalta -viikkoon. Viikon aikana eri alojen asiantuntijoilta oli mahdollista varata tunnin mittainen keskusteluaika.

Apulaisprofessori Samuli Honkapuro.
Apulaisprofessori Samuli Honkapuro.Mikko Savolainen / Yle

Viikon aikana noin 20 yliopiston tutkijaa oli vapaaehtoisena mukana vastaamassa ihmisten kysymyksiin. Heistä kahdeksan sai viikon aikana yhteydenottoja.

Honkapurolle kokemus oli uusi.

– Tästä jäi positiivinen kokemus. Innostuin aiheesta, tällaista tutkimusta tarvitaan.

Yhteistyö alkoi yhteydenotosta

Professori Heidi Piilin ydinosaamista on lasertyöstö sekä 3D-tulostus. Hän arvasi jo ennalta, että viikon yhteydenotot liittyisivät erittäin suurta mielenkiintoa herättävään 3D-tulostukseen.

Piili sai kaksi yhteydenottoa ihmisiltä, joilla oli oma alaansa liittyvä liikeidea. He halusivat esitellä oman ideansa ja kuulla asiantuntijan ajatuksia siitä.

– Molemmat olivat hyviä ideoita ja toisen kanssa aloitamme yhteistyön, kertoo Piili tyytyväisenä.

Professori ei paljasta, millaisia tuoreet ideat olivat, mutta se on selvää, että ne eivät liity ainoastaan tulosteiden tekemiseen. Se ei enää alalla riitä.

– 3D-tulostuksesta ajatellaan usein, että rahaa tulee ovista ja ikkunoista, mutta se ei suinkaan mene niin. Elannon tekeminen pelkillä tulosteilla on todella haastavaa.

Professori Heidi Piili.
Professori Heidi Piili.Mikko Savolainen / Yle

Ulkomaisten yrittäjien sparraamista

Kysy tutkijalta -viikkoa markkinoitiin aluksi Lappeenrantaan ja lähialueille, mutta lopulta viikkoa mainostettiin sosiaalisen median kautta myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Markkinointi kantoi hedelmää ja useampi tutkija sai yhteydenottoja ulkomailta.

LUT-yliopiston järjestämän viikon esikuvana on Teollisuuden digitaaliset murrokset konsortion aiemmin toteuttamat kolme Kysy tutkijalta -kierrosta. Yhteensä keskusteluja on käyty noin 150 tuntia.

Yliopiston professorit Veli-Matti Virolainen ja Paavo Ritala saivat molemmat yhteydenoton Hongkongista. Virolainen pohti yrittäjän kanssa hankintaketjujen ulkoistamisen riskejä ja Ritala jakoi asiantuntemustaan digitalisaation vaikutuksista yritystoimintaan ja johtamiseen.

Markkinoinnin tutkija, professori Jenni Sipilä olisi odottanut saavansa myös paikallisten yrittäjien yhteydenottoja. Hän sparrasi viikon aikana lopulta saksalaista yrittäjää.

– Hänen ideansa oli palvelu kuluttajille ja se liittyi kestävään kehitykseen. Pyrkimykseni on olla mahdollisimman paljon vuorovaikutuksessa yritysmaailman ja yhteiskunnan kanssa. Lähden tämmöiseen mukaan uudestaan, jos tilaisuus tulee, sanoo Sipilä.