1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Muumimuseo

Muumimuseossa toivotaan kotimaanmatkailijoiden paikkaavan ulkomaalaisten vieraiden poisjäännin – Tampere-talo avasi ovensa

Muumimuseossa uskotaan, että näyttelykesästä tulee vilkas, vaikka japanilaiset turistit jäävät pois.

Muumimuseo
Amanda Mäkinen ja Arja Ojala olivat tulleet Muumimuseoon Lempäälästä.
Amanda Mäkinen ja Arja Ojala olivat tulleet Muumimuseoon Lempäälästä.Heli Mansikka / Yle

Amanda Mäkinen ja Arja Ojala Lempäälästä olivat ostamassa lippua Muumimuseoon heti ovien avauduttua kello 10. Visiitti muumien luokse oli heidän ensimmäisensä, mutta Amandalla oli heti ajatus siitä, mitä muumit ovat puuhailleet kaksi ja puoli kuukautta kestäneen koronasulun aikana.

– Tehneet jotain yllätyksiä. En kyllä tiedä mitä, mutta jotain yllätyksiä kuitenkin.

Muumimuseon jälkeen suunnitelmissa oli kipaista Pikku-Kakkosen puistoon. Vierailupäivä Tampereella oli suunniteltu sen mukaan, mitä paikkoja oli auki.

– Olisimme menneet vielä kissakahvilaankin, mutta se on kiinni, Arja Ojala sanoo.

Muumimuseo ja Tampere-talo avautuivat yleisölle tiistaina koronarajoitusten lievennyttyä. Muumimuseo, Tampere-talon lipunmyyntipiste ja myymälä ovat auki tiistaista sunnuntaihin kello 10–17. Ravintolat ja hotelli avautuvat hieman myöhemmin.

Muumit näkyvät Tampereen ulkopuolella

Muumimuseossa on valmistauduttu poikkeuskesään, kun ulkomaiset matkailijat jäävät nyt tulematta. Museokävijöistä jopa 40 prosenttia on ollut muualta, erityisesti Japanista.

Museonjohtaja Taina Myllyharju ei ole kuitenkaan huolissaan kävijämäärästä.

– Toivomme, että tulee paljon kotimaisia matkailijoita, suomalaisia perheitä, Myllyharju sanoo.

Muumimuseon museonjohtaja Taina Myllyharju, Särkänniemen huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä ja Tampere-talon toimitusjohtaja Pauliina Ahokas toivottavat tervetulleeksi Muumimuseoon.
Muumimuseon museonjohtaja Taina Myllyharju, Särkänniemen huvipuiston toimitusjohtaja Miikka Seppälä ja Tampere-talon toimitusjohtaja Pauliina Ahokas toivottivat ihmiset tervetulleeksi Tampere-taloon ja Muumimuseoon.Miikka Varila / Yle

Koronasulun aikana Muumimuseo on valmistellut uusia näyttelyitä Tampereen ulkopuolelle. Tukholman saaristossa, Vaxholmin Kastelletin linnoitussaaressa avataan pop-up-Muumimuseo. Suosittuihin turistinähtävyyksiin kuuluvassa saaressa nähdään Muumien meriseikkailut -kesänäyttely.

Syyskuussa Muumimuseo on mukana Habitaressa. Muumimuseo tuottaa Habitaren lasten alueen, Habikidsin.

Turvaohjeet pidetään mielessä

Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas oli helpottunut ja iloinen, kun ovia päästiin avaamaan.

– Olemme odottaneet hetkeä, kun saamme jälleen toivottaa kävijät taloon. Uskomme, että ihmisillä on suuri tarve päästä nauttimaan kulttuurista ja tapahtumista.

Kesäkuun lopussa Sorsapuistosalissa avataan maailmantähtien keikkakuvaajana tunnetun saksalaisen Ralph Larmannin Stars on Stage -valokuvanäyttely. Konsertit alkavat vasta syksyllä.

Näyttelyissä ja tapahtumissa noudatetaan terveysviranomaisten ohjeita. Esimerkiksi Muumimuseon henkilökunnalla on kasvojensa suojana pisaravisiirit ja sisään päästetään maksimissaan 50 ihmistä kerrallaan. Ryhmäopastuksia tai työpajoja ei järjestetä.

Ainakin tiistaina aamupäivällä Muumimuseossa oli rauhallista. Amanda Mäkinen ja Arja Ojala olivat väljyydestä mielissään ja pitivät itsekin huolta turvallisuudestaan.

– Kun tultiin, pestiin heti kädet. Enkä koskenut oveen vaan suljin sen kyynärpäällä, Amanda sanoo.

Lue seuraavaksi