Soiten hallinto voi joutua puntariin – tilapäinen valiokunta voisi jopa mittauttaa hallituksen ja toimitusjohtajan luottamuksen

Kokouksen kulku tuli yllätyksenä osalle valtuutetuista.

Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä, Soite
soiten hallinto rakennus
Soiten valtuusto istui tiistaina kokouksessa, jonka tunnelmaa on kuvattu jopa villiksi.Ville Viitamäki / Yle

Sosiaali- ja terveyskuntayhtymä Soiten hallinto ja taloudenpito saavat yhä järeämpää kritiikkiä. Soiten valtuustossa tiistaina nousi tilinpäätöstä ja toimintakertomusta käsiteltäessä esiin ajatus kahden erilaisen tilapäisen valiokunnan perustamisesta arvioimaan talouden ja hallinnon toimivuutta.

Niistä järeämpi voisi mittauttaa hallituksen ja toimitusjohtajan luottamuksen.

Kokouksessa kritisoitiin muun muassa tilinpäätöksen kirjoitusvirheitä, mutta kovempia lausuntoja esitti hallituksen jäsen Pekka Nurmi. Hänen mukaansa toimintakertomus sisältää raskauttavia asioita, jotka pitää selvittää. Esimerkiksi kaikkien projektien budjetit eivät ole pysyneet kuosissa, vaan ne on ylitetty reippaasti.

– Esitin oman arvioni siitä, mikä on johtamisen taso. Jotain muutoksia on tehtävä, ja jos ei tämä hallitus nauti luottamusta, niin ei muuta kuin uudet ihmiset remmiin, sanoo Nurmi.

Hän ei hallituksen jäsenenä voi tehdä esitystä valtuustossa, vaan esityksen hallinnon toimivuutta arvioivan valiokunnan perustamisesta teki varajäsenenä paikalla ollut Hanna-Lea Ahlskog. Esitys sai kannatusta.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Ilkka Piispanen jatkoi pidemmälle ja esitti tilapäistä valiokuntaa, jonka tehtävänä olisi arvioida johdon luottamus.

Osalle keinot liian järeitä

Seuraavaksi Soiten hallitus kokoontuu ylimääräiseen istuntoon antamaan vastineensa juhannuksen kokoontuvalle valtuustolle. Se päättää lopulta, perustetaanko tilapäinen valiokunta.

Valtuuston ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Kristiina Teerikankaalle kokouksen käänne oli yllätys.

– Luulen, että monikaan ei osannut odottaa tällaista.

Hän allekirjoittaa tarpeen tutkia Nurmen esiinnostamat ongelmat, mutta pitää nyt pöydällä olevia keinoja liian järeinä.

– On monenlaisia tapoja tutkia. Itse peräänkuulutan varsinkin näinä aikoina luottamusta ja rakentavaa suhtautumista.

Soiten kokouksissa luottamus ja yhteinen suunta ovat nousseet viime kuukausina usein esiin. Päättäjien olikin tarkoitus istua kevällä laajennetulla joukolla keskustelemaan siitä, ovatko kaikki sitoutuneet yhteiseen strategiaan.

Lisäsäästöt mahdoton pala Soiten hallitukselle – nyt istutaan kuntien kanssa miettimään, miten tästä jatketaan