Atlantassa annettu pidätysmääräykset kuudesta poliisista, joita epäillään kahden mustan college-opiskelijan törkeästä pahoinpitelystä

Poliisit ampuivat opiskelijoita etälamauttimella ja vetivät nämä ulos autosta.

poliisiväkivalta
Mellakkapoliisi ottaa kadulla yhteen mielenosoittajien kanssa Atlantassa.
Mellakkapoliisi otti kadulla yhteen mielenosoittajien kanssa Atlantassa viime sunnuntaina.Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa Atlantassa on annettu pidätysmääräykset kuudesta paikallisesta poliisista, joiden epäillään syyllistyneen muun muassa törkeään pahoinpitelyyn ja laittomaan etälamauttimen käyttöön kahta mustaa college-opiskelijaa kohtaan.

Lauantaina tapahtunut tapaus nousi julkisuuteen siitä julkaistun videon myötä.

Videolla poliisit pysäyttävät ulkonaliikkumiskiellon jälkeen liikkeellä olleen auton, ampuvat autossa olevaa nuorta miestä ja naista etälamauttimella ja vetävät nämä sen jälkeen pois autosta väkipakolla.

Tiedossa ei ole, miksi auto pysäytettiin.

Atlantan pormestari Keisha Lance Bottoms kertoi sunnuntaina, että hän ja kaupungin poliisipäällikkö olivat yhdessä päättäneet erottaa kaksi syytetyistä poliiseista nähtyään poliisien virka-asuihin kiinnitettyjen valvontakameroiden tallenteet.

Tapaus on herättänyt suuttumusta Yhdysvalloissa, jossa poliisien mustiin kohdistama poliisiväkivalta on ollut jälleen tapetilla mustan miehen George Floydin kuoltua poliisin tukehduttamana.

Poliisi käyttänyt väkivaltaa poliisiväkivaltaa vastustavissa protesteissa

George Floydin tapauksesta alkaneet protestit ovat kestäneet jo viikon. Niiden aikana sosiaalisessa mediassa on julkaistu monia videoita, joissa poliisi käyttää kovia otteita mielenosoittajia vastaan, joista moni on nimenomaan vastustanut etenkin mustiin kohdistuvaa poliisiväkivaltaa.

Poliisin käyttämä väkivalta on herättänyt kritiikkiä niin EU:ssa kuin YK:ssa, joka on vaatinut tutkimaan tapaukset.

Lue myös:

Minnesotan osavaltio nostaa Minneapolisin poliisilaitosta vastaan syytteen ihmisoikeusrikkomuksesta

Myös toimittajat joutuneet poliisin ja yleisön vihan kohteeksi USA:n mellakoissa – "En ole kokenut vastaavaa", sanoo Ylelle työskentelevä kokenut kuvaaja

Poliisiväkivallan nostattamat mellakat laajenevat Yhdysvalloissa – UPI:n Aaltola: "Kriisit yhdistyvät ja ilmassa on täydellisen myrskyn merkkejä"

Poliisiväkivallan synnyttämä viha leimahti liekkeihin eri puolilla Yhdysvaltoja – viime yönä puhkesi mellakoita, jollaisia ei ole nähty vuosiin

Lähteet: Reuters