Hallitus esittää rahoitusta Paimenportin eritasoliittymälle – ambulanssiliikennettä sujuvoittavaa liittymää on toivottu Kotkassa pitkään

Tiistaina julkistetussa lisätalousarviossa hallitus esittää eritasoliittymälle noin 15 miljoonan euron rahoitusta.

tieverkot
Ambulanssi ajaa valtatiellä 15.
Pohjoisesta tulevat ambulanssit joutuvat nykyisin siirtymään valtatieltä sairaalaan vievälle kadulle jo kilometrejä ennen Kymenlaakson keskussairaalaa, mikä hidastaa sairaskuljetuksia. Pyry Sarkiola / Yle

Paimenportin eritasoliittymä Kotkassa on viimein saamassa rahoituksen.

Tiistaina julkistetussa lisätalousarviossa hallitus esittää eritasoliittymälle noin 15 miljoonan euron rahoitusta.

Eritasoliittymää on toivottu Kotkassa pitkään, koska se sujuvoittaisi ambulanssiliikennettä Kymenlaakson keskussairaalalle.

Pohjoisen suunnasta tulevat ambulanssit joutuvat nykyisin siirtymään valtatieltä sairaalaan vievälle kadulle jo kilometrejä ennen keskussairaalaa, mikä hidastaa sairaskuljetuksia.

Ambulanssien liikkumista vaikeuttavat myös runsas liikenne ja huonot ohitusmahdollisuudet Kouvolan ja Kotkan välisellä valtatie 15:llä. Reilun 40 kilometrin mittainen tieosuus on yksi Suomen vaarallisimmista teistä.

Valtatielle on suunniteltu ohituskaistoja tien turvallisuuden parantamiseksi, mutta kunnostustöille ei kuitenkaan ole saatu rahoitusta.

Vanha ylikulkusilta on päätetty korjata

Kymenlaakso on vedonnut useita kertoja hallitukseen Paimenportin eritasoliittymän rahoittamiseksi.

Koska rahoitusta ei ole aiemmin saatu, Väylä on päättänyt turvallisuussyistä korjata Paimenportin vanhan, huonokuntoisen ylikulkusillan. Korjaaminen on ollut tarkoitus aloittaa tämän vuoden syksyllä, ja sillan on ollut määrä valmistua keväällä 2021.

Korjattu silta on ollut tarkoitus purkaa, kun Paimenportin eritasoliittymä saadaan toteutettua.

– Pitkän ja alueella tehdyn työn jälkeen olen erittäin tyytyväinen siihen, että Paimenportin eritasoliittymän rahoitus on vihdoinkin näköpiirissä ja hanke saadaan alkamaan. Eritasoliittymä on yksi alueemme pahimmista liittymäpaikoista. Sairaala- ja satamayhteys ja niiden toimivuus ovat erittäin tärkeitä. Hanke on merkittävä, Liikenteen ja infrastruktuurin vastuualueen johtaja Kari Halme Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta sanoo.

Rahaa myös uuden kulunvalvontajärjestelmän testaukseen

Eritasoliittymän lisäksi hallitus esittää rahoitusta Kouvola-Kotka-Haminan radalle Digiratapilottiin.

Hankkeessa rataosuudelle rakennetaan testirata, jossa uutta radiopohjaista kulunvalvontajärjestelmää voidaan testata realistisissa olosuhteissa oikealla kalustolla.

Uusi digitaalinen kulunvalvontajärjestelmä mahdollistaisi ratakapasiteetin kasvattamisen, täsmällisyyden parantamisen ja junien sekä matkustajien määrän lisäämisen nykyisellä rataverkolla. Lisäksi erilaisten häiriöiden vaikutukset ja kesto pienenisivät.

Juttua päivitetty 3.6.2020 kello 12:00. Lisätty Kari Halmeen kommentti.

Lue lisää:

Hallitus sopi 5,5 miljardin toimenpidekokonaisuudesta – näin rahaa käytetään

Paimenportin ylikulkusilta korjataan Kotkassa – silta suljetaan kaikelta liikenteeltä miljoonaremontin ajaksi

Valtatie 15:n korjaamiseen halutaan rahoitus kehysriihestä – Kymenlaakso vetoaa valtioneuvostoon

Ambulansseilla on vaikeuksia kuljettaa potilaita keskussairaalaan – Kymenlaakso vetoaa uuden tien saamiseksi Kotkaan