Britannia lupaa lähes kolmelle miljoonalle hongkongilaisille pääsyn maahan, jos Kiina säätää turvallisuuslain

Hongkongilaiset saisivat pidennettävän oikeuden oleskella ja tehdä töitä Britanniassa.

Hongkong
Mielenosoittaja heiluttaa Hongkongin siirtomaa-ajan lippua.
Mielenosoittaja heiluttaa Hongkongin siirtomaa-ajan lippua.Isaac Lawrence / AFP

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoi keskiviikkona, että Britannia on valmis avaamaan ovensa lähes kolmelle miljoonalle Hongkongin kansalaiselle.

Nykyisin Kiinalle kuuluvassa, mutta pitkään Britannian hallinnassa olleessa kaupungissa on yhteensä yli seitsemän miljoonaa asukasta.

Hongkongin johtaja Carrie Lam saapui keskiviikkona Pekingiin keskustelemaan Kiinan keskushallinnon kanssa suunnitellusta Hongkongin kansallisen turvallisuuden laista. Monet hongkongilaiset ja länsimaat vastustavat kiisteltyä turvallisuuslakia.

Lue lisää:Yhdysvallat varoittaa Kiinaa säätämästä kiisteltyä Hongkongin turvallisuuslakia

Kiinan mukaan Hongkongin paikallisen lainsäädännön ylittävä turvallisuuslaki tarvitaan terrorismin ja separatismin torjumiseksi kaupungissa, jota maa pitää uhkana kansalliselle turvallisuudelle.

Poliiseja ja mielenosoittajia Hongkongissa.
Mielenosoitus Hongkongissa 27. toukokuuta.Isaac Lawrence / AFP

Pääministeri kertoi linjastaan kolumnissa

Britannian pääministeri sanoi honkongilaisen South China Morning Post -lehden jul (siirryt toiseen palveluun)kaisemassa kolumnissa (siirryt toiseen palveluun), että turvallisuuslaki kaventaisi vapauksia Hongkongissa ja rikkoisi Kiinan sitoumuksia, jotka liittyvät sopimukseen, jonka perusteella Hongkong siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997.

Lue Ylen juttu Hongkongista: Eräänä päivänä Hong Ying hyppäsi mereen ja ui pois Kiinasta – Nyt menneisyys hiipii takaisin, kun Kiina kiristää otettaan Hongkongista

Hongkong on tähän asti nauttinut korkeasta autonomiasta. Ainoastaan diplomaattiset ja puolustusasiat ovat olleet Pekingin keskushallinnon vastuulla.

– Moni ihminen Hongkongissa pelkää, että heidän elämäntapansa on uhattuna, vaikka Kiina on luvannut vaalia sitä, pääministeri Johnson kirjoittaa.

Hongkongin johtaja Carrie Lam tukee Kiinan aloitetta turvallisuuslaista. Analyytikkojen mukaan Kiina voisi säätää lain elokuun loppuun mennessä.

Viisi ihmistä kaiteen takana, osalla kasvoillaan suu-nenäsuoja, yhdellä naamari. Kaiteella kangas, jossa lukee Hong Kong Independence.
Demokratia-aktivistit protestoivat Kiinan uutta turvallisuuslakia vastaan ostoskeskuksessa Hongkongissa 29. toukokuuta. Kankaassa vaaditaan itsenäistä Hongkongia.Jérôme Favre / EPA

Suuri muutos viisumijärjestelmään

Johnson sanoi kolumnissaan, että noin 350 000 hongkongilaisella on siirtomaa-ajalta jäljellä Britannian merentakaisten alueiden kansalaisuus ja noin 2,5 miljoonalla muulla hongkongilaisella on oikeus hakea tällaista BNO-passia.

Pääministeri ilmoitti, että jos Kiina säätää Hongkongiin turvallisuuslain, niin Britannia sallii BNO-passinhaltijoille uusittavan 12 kuukauden oleskeluluvan. Lupa antaisi oikeuden tehdä töitä Britanniassa ja mahdollistaisi myöhemmin hakea Britannian kansalaisuutta.

– Tämä olisi yksi suurimmista muutoksista viisumijärjestelmäämme Britannian historiassa, Johnson kirjoittaa.

Tällä hetkellä BNO-passinhaltijat saavat oleskella Britanniassa ilman viisumia kuusi kuukautta kerrallaan.

Lisää aiheesta:

Kiina uhkaa Yhdysvaltoja vastatoimilla Hongkong-kiistan takia

EU haluaa vuoropuhelua Kiinan kanssa Hongkongin tilanteesta

Kiinan kansankongressi hyväksyi kiistellyn Hongkongin turvallisuuslain – Britannialta ja Yhdysvalloilta tiukka vastalause

Väkivalta palasi Hongkongiin – Poliisi ampuu pippurikuulia väkijoukkoon

Lähteet: AFP, AP