1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valtion talousarviot

Hallituksen historiallisen suuresta lisäbudjetista rahaa pohjalaisille tiehankkeille, akkuteollisuuteen ja mittava tukipaketti kunnille

Rahaa saavat ainakin valtatie 19 Seinäjoen ja Lapuan välillä sekä Kolpin ylikulkusillan rakentaminen Pedersöressä.

valtion talousarviot
Koveron risteys
Valtatie 19:n parantamiseen myönnettiin 25 miljoonaa rahoitusta. Seinäjoen ja Lapuan väliä on parannettu muun muassa Koverossa, missä tiehanke valmistui 2018. (Kuvituskuva)Antti Kettumäki/Yle

Hallituksen ennätyksellisen suuresta lisäbudjetista on tulossa rahaa useisiin pohjalaishankkeisiin: muun muassa teihin ja akkuteollisuuteen.

Liikennehankkeista suurin potti on menossa valtatie 19 parantamiseen Seinäjoen ja Lapuan välillä. Urakkaan on alkuvaiheessa tulossa 25 miljoonaa, josta 2 miljoonaa tulee käytettäväksi jo tänä vuonna.

Etelä-Pohjanmaan maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen on tukipotista hyvillään.

– Mahtava juttu. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että yhdessä yli puolue- ja maakuntarajojen tehdään työtä. Tämä hyödyttää kaikkia maakuntia. Valtatie 19 on aortta valtatie 3:n ja valtatie 8:n välillä, kommentoi Pöntinen.

Kantatie 68 on saamassa rahaa kahteen eri hankkeeseen reilut 13 miljoonaa: Kolpin ylikulkusillan rakentamiseen Pedersöreen sekä Edsevön eritasoliittymän parantamiseen. Rampin ansiosta liikenneturvallisuus paranee kun rekkojen ei tarvitse jatkossa ylittää kantatietä.

Lisäbudjetin turvin voidaan aloittaa myös ohituskaistojen suunnittelu valtatie 8:lle Kokkolan ja Vaasan välille.

Kaikkiaan hallitukselta liikenee vuoden neljännessä lisätalousarviossa liikenneinvestointeihin 450 miljoonan euroa.

Lisäksi Pietarsaarelle on luvassa rahaa ruotsinkielisen koulukodin eli Lagmansgårdenin rakentamisen. Hanke saa 10 miljoonan rahoituksen.

Uusi rakennus Pirilössä valmistuu noin kahden vuoden kuluttua.

Akkuteollisuuteen suuret satsaukset

Lisäksi akkuteollisuuteen on tulossa iso satsaus. Suomen Malminjalostus on saamassa 450 miljoonaa euroa.

Valtion omistama yhtiö suunnittelee kahta akkutehdasta Suomeen, jotka valmistavat muun muassa sähköautojen litiumakuissa tarvittavia materiaaleja.

Kokkola ja Vaasa ovat ehdolla tehtaan sijaintipaikaksi. Paikasta kisaavat myös Kotka ja Hamina.

Lisäksi GigaVaasa-akkuteollisuusalueen liikenneyhteyksien rakentamiseen hallitus antoi 0,5 miljoonaa vielä tälle vuodelle.

Suurimman summan lisäbudjetista saavat kunnat: valtio tukee kuntia jopa 1,4 miljardilla eurolla. Lisäksi valtio aikoo tarkastella kuntien velvoitteita. Tukipotilla valtio helpottaa poikkeustilanteesta seuranneita taloudellisia vaikeuksia kunnille.

Valtio ehdottaa muun muassa, että kunnat saisivat tänä vuonna tavallista suuremman osan yhteisöveron tuotosta. Muutos kasvattaisi kuntien yhteisöverotuottoja 520 miljoonaa, joista 410 miljoonaa kertyisi tänä vuonna ja loput seuraavina vuosina.

Hallituksen tiistaina hyväksymä lisätalousarvio on Suomen historian suurin kooltaan eli 5,5 miljardia.

Lue myös:

Hallitus sopi 5,5 miljardin toimenpidekokonaisuudesta – näin rahaa käytetään

Uusille akkutehtaille on varattu isoja, jopa 100 hehtaarin tontteja – valittaville paikkakunnille tulisi satoja työpaikkoja

Lue seuraavaksi