Vaihdoitko sinäkin bussin skootteriin? Kypärä päässä yksin kulkeminen nousi suosioon koronakeväänä – kaksipyöräisten kauppa käy hyvin

Autokauppa sakkasi koronakevään aikana. Sen sijaan kaksipyöräiset ovat käyneet kaupaksi, niillä on korvattu joukkoliikennettä.

Moottoripyöräkauppa on jo kolmatta vuotta nosteessa. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Oululainen moottoripyöräkauppias ei ollut uskoa näkemäänsä tänä keväänä. Euro Motor Centerin toimitusjohtaja Heikki Viitala kertoo yrityksensä tehneen historiansa kovimman myyntikuukauden.

– Jossain kohtaa toukokuussa mietin, että pitääkö minun nipistää itseäni. Jos kaksi kuukautta aiemmin joku olisi sanonut, että tällainen kevät eletään, olisin sanonut, ettei taida tuo ennuste toteutua.

Autokauppiaiden vuodesta on tulossa 2000-luvun ankein, mutta kaksipyöräisten kaupassa tilanne on toinen.

Moottoripyöräkauppa on nosteessa kolmatta vuotta. Teknisen Kaupan Liiton ja kauppiaiden mukaan myyntiä on jouduttanut muun muassa ajokorttiuudistukset.

Lisäksi tänä keväänä myyntiä ovat vauhdittaneet sekä sää että korona.

Helmikuun taitteessa Helsingissä Messukeskuksessa pidetyillä moottoripyörämessuilla oli alan toimijoiden mukaan jo selkeitä merkkejä sille, että noste kaupankäynnissä jatkuisi.

Eteläisessä Suomessa varhainen kevät nosti mopo- ja moottoripyöräkuumetta entisestään ja koronakaranteenissa oli aikaa pohtia vapaa-ajan suunnitelmia.

Pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa kauppaa käyvän Bike Worldin toimitusjohtaja Erkan Fere kertoo, että ihmiset ovat selvästi vältelleet koronan vuoksi joukkoliikenteen käyttöä ja se on näkynyt mopojen, mopovespojen ja mopoautojen myynnissä.

– Vanhemmat ovat ostaneet lapsilleen kulkuneuvon, jolla pääsee eristäytyneenä kulkemaan rauhassa. Ja myöskin aikuiset ovat ostaneet itselleen isompia vespoja työmatkaliikenteeseen. Se on ihan selkeästi ollut poikkeuksellista tänä keväänä.

Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi-huhtikuussa mopojen myynnin kumulatiivinen kasvu oli 20 prosenttia. Toukokuussa myynti hieman tasoittui, mopojen myynti oli kuitenkin 11,4 prosenttia edellä viime vuotta.

Skoottereita ja mopoja on hankittu kulkupeleiksi koronakevään aikana. Kuva: Susanne Salin / Yle

Tietyistä malleista on myyty "ei oota" tehtaiden tuotantokatkosten vuoksi

Keväällä alkanut kotinurkissa oloilu näyttää jatkuvan vielä pitkään. Teknisen Kaupan Liiton mukaan se on näkynyt kulutuskäyttäytymisessä: kotimaan matkailu, puutarhatyöt sekä pienrakentaminen ja kodin sisustaminen ovat lisääntyneet.

Samoin moottoripyöräily, sanoo Teknisen Kaupan Liiton johtava asiantuntija Hannu Kyyhkynen.

– Vallitsevissa olosuhteissa moottoripyöräily ja mopoilu on turvallinen tapa liikkua. Se antaa jonkinnäköisiä henkilökohtaisia vapauksia ihmisille myös korvienvälinkin putsaamiseen, kun on joutunut olemaan paljon neljän seinän sisällä.

Ulkomaan lomamatkojen peruuntuminen on kääntänyt myös motoristien katseet kotimaahan.

– Kotimaassa tapahtuva matkapyöräily tulee lisääntymään. Matkaenduroja ja matkapyöriä on myöskin myyty enemmän kuin mitä viime vuonna, kertoo Bike Worldin toimitusjohtaja Erkan Fere.

Jo helmikuun taitteessa järjestetyt moottoripyörämessut ennakoivat kaksipyöräisten hyvää menekkiä, eikä poikkeuksellinen kevät hidastanut myyntiä. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Niin uusien kuin käytettyjen vaihtopyörienkin menekki on vaatinut ostajilta nopeaa päätöksentekoa, jos mielii tiettyä menopeliä.

Italialaisia moottoripyöriä myyvä tamperelainen kauppias Raine Heino kertoo olleensa uuden tilanteen edessä, sillä ongelmana on ollut tavaran saatavuus.

– Italiasta tulevat Ducatit. Siellä oli tuotantokatkos keväällä ja se vaikutti saatavuuteen luonnollisestikin, kun tehdas oli hetken aikaa kiinni. Espoon liikkeessämme puolestaan Harley Davidsonin tietyt mallit ovat loppuneet, R.M. Heino -liikkeen toimitusjohtaja sanoo.

Perjantaina katukuvassa saattaa näkyä normaalia enemmän moottoripyöriä, sillä 5.6. vietetään valtakunnallista Prätkällä töihin -päivää.

Tänä vuonna teemana (siirryt toiseen palveluun) on terveydenhuollon ammattilaisten tukeminen. Jokaisesta kesällä ajetusta maahantuojien ja moottoripyöräliikkeiden järjestämästä koeajosta lahjoitetaan yksi euro terveydenhuollon suojavarusteiden hankintaan.

Keräystuotto luovutetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille syyskuun aikana.