Hietaniemen juhannusöinen yhteenotto vaikuttaisi esitutkinnan perusteella nuorten päähänpistolta – kolmea alaikäistä epäillään rikoksesta

Tapahtumat eivät vaikuttaisi liittyneen ajankohtaiseen Black Lives Matter -teemaan.

Hietaniemen rannalla oli juhannusyönä runsaasti virkavaltaa paikalla. Kuva: Leevi Soikkeli / Lehtikuva

Helsingin poliisin esitutkinta Hietaniemen rannalla juhannusyönä tapahtuneesta poliisin ja nuorten juhlijoiden yhteenotosta on edennyt. Poliisi tiedottaa, että lauantaina tehtyjen kuulustelujen perusteella ja tutkinnan valossa teko vaikuttaa päähänpistolta.

Poliisin mukaan näyttää siltä, ettei tekoa suunniteltu eikä se liittyisi ajankohtaiseen Black Lives Matter -teemaan, vaikka silminnäkijähavaintojen perusteella paikan päällä oli huudettu Black Lives Matter -henkisiä huutoja.

– Valtaosa tapahtumapaikalla olleista nuorista ei osallistunut poliisivastaiseen toimintaan, vaan seurasi tapahtumia sivusta, kuten sosiaalisessa mediassakin liikkuneista tallenteista näkyy, sanoo päivystävä tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kirsi Kanth poliisin tiedotteessa.

Poliisi oli juhannusyönä mennyt Hietaniemeen keskeyttämään joukkotappelua, kun nuorisojoukosta alettiin heittää kiviä ja ampua ilotulitteita viranomaisia ja poliisiautoja kohti.

Yhteenotossa otettiin kiinni viisi nuorta miestä. Heistä kolmea epäillään rikoksesta ja kaksi otettiin kiinni niskoittelusta poliisilain perusteella. Niskoittelu on rikos, jossa henkilö jättää noudattamatta esimerkiksi poliisin antamaa käskyä.

Rikoksesta epäillyt ovat alaikäisiä ja niskoitelleet täysi-ikäisiä. Kaikki kiinni otetut nuoret kuulusteltiin ja vapautettiin lauantain aikana. Lisäksi poliisi on kuulustellut muita osallisia.

– Vaikuttaa siltä, että päihteillä on ollut osuutta asiaan ja toisten antamasta huonosta esimerkistä on tullut tunne, että on kiva vastustaa poliisia, Kanth sanoo tiedotteessa.

Kaksi poliisia loukkaantui, ilotulitteiden heittäjä katuu

Juhannusyön selkkauksessa loukkaantui kaksi poliisia. Heidän näkyvät vammat ovat laadultaan lieviä, mutta muut mahdolliset vammat selviävät vasta tutkimuksissa. Poliiseja ei ole vielä kuultu.

Yhtä lauantaina kuulustelluista nuorista miehistä epäillään poliisien vahingoittamisesta ilotulitteilla. Epäilty kertoi poliisille ottaneensa raketteja mukaan illanviettoa varten. Hän myönsi heittäneensä raketteja poliiseja kohti, mutta kiistää aiheuttaneensa vahinkoa. Hän on myös todennut katuvansa tekoa.

Tutkinnan rikosnimikkeet ovat tällä hetkellä virkamiehen väkivaltainen vastustaminen, vahingonteko, pahoinpitely ja räjähderikos. Ensin tapauksen rikosnimikkeet olivat vain kaksi ensimmäistä. Poliisin esitutkinta jatkuu osallisten kuulemisella ja vahinkojen selvittämisellä.

Lue lisää: