Hyppää sisältöön

Syyttäjä: Sohvalta yllätettyä uhria lyötiin teräaseilla yli 50 kertaa – kuolema tuli hitaasti kärsien

Syyttäjä vaatii teon aikaan 25-, 18- ja 20-vuotiaille miehille murhatuomioita Lohjalla tapahtuneesta raa'asta henkirikoksesta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa käsitellään erityisen julmaa ja raakaa henkirikosta. Nuorin syytetty oli teon aikana vasta 18-vuotias. Kuva: Lukas Rusk / Yle

Lohjan Virkkalassa tiistaina 18. helmikuuta tapahtuneen raa'an henkirikoksen käsittely on alkanut tiistaina Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjä vaatii kolmelle miehelle elinkautisia vankeusrangaistuksia murhasta henkirikoksen suunnitelmallisuuden ja törkeyden perusteella.

Syyttäjän mukaan teon aikaan 25-, 18- ja 20-vuotiaat miehet olivat yksissä tuumiin tappaneet 1990-luvulla syntyneen miehen tämän omassa kodissa erityisen julmalla ja raa'alla tavalla. Vastaajat kiistävät murhasyytteet.

Haastehakemuksen teonkuvauksen mukaan miehet olivat menneet uhrin asunnolle tarkoituksenaan kohdistaa häneen vakavaa ruumiillista väkivaltaa. Heti asuntoon saavuttuaan he olivat hyökänneet sohvalla maanneen uhrin kimppuun ja suihkuttaneet häntä kaasusumuttimella kasvoihin.

Sen jälkeen uhria oli pahoinpidelty, hänen päänsä yli oli vedetty huppu ja häntä oli kuristettu.

Uhrilta irrotettiin kehon osia

Miehet olivat syytteen mukaan yksissä tuumin lyöneet uhria useilla eri teräaseilla eri puolille vartaloa sekä pään alueelle. Uhrilta oli irrotettu ruumiinjäseniä.

Teräaseen iskuja pään alueelle oli tehty yli 20 ja selkään yli 30. Uhri oli kuollut pään alueen vammoihin ja verenvuotoon. Kuolemaan oli myötävaikuttanut uhrin huumeiden käyttö.

Syyttäjän mukaan tekoa on pidettävä törkeänä, koska uhri oli houkuteltu hyväuskoisesti luovuttamaan asuntonsa avaimet henkirikoksen tekijöille ja, koska hänet yllätettiin omasta kodistaan. Uhrin kyky puolustautua oli huumeiden käytön vuoksi ollut alentunut. Myös tekotapa oli ollut erityisen raaka.

Syyttäjän mukaan uhrin vammojen perusteella on ilmeistä, että tekijät ovat toimineet yksituumaisesti ja, että tekoa on suoritettu yli puoli tuntia. Teolla on aiheutettu uhrille pitkäkestoista ja suurta kärsimystä.

Henkirikos paljastui heti samana tiistaina 18.2.. Poliisi sai ilmoituksen kuolemantapauksesta asunnossa, jonne ruumis oli jätetty. Kaikki rikoksesta epäillyt otettiin kiinni tiistain ja keskiviikon aikana. He ovat olleet vangittuina kiinniotosta lähtien.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on varannut asian pääkäsittelyyn kolme päivää. Käsittely jatkuu huomenna 3.6. ja maanantaina 8.6. Tuomio annettaneen heinäkuussa.

20-vuotiaalla syytetyllä rikostausta

Teon aikaan 20-vuotiaalla murhasta syytetyllä on STT:n mukaan taustallaan rikoshistoriaa jo 15-vuotiaasta alkaen. Tuomioiden perusteella päihteet ovat olleet mukana kuvioissa teini-iästä lähtien.

Vakavin miehen rikoksista tapahtui, kun hän oli juuri täyttänyt 17 vuotta. Tuolloin mies hyökkäsi sosiaalityöntekijän kimppuun ja kuristi häntä. Muut ihmiset pääsivät kuitenkin puuttumaan tilanteeseen, joten uhri selvisi hengissä.

Mies oli aiemmin uhannut tappaa sosiaalityöntekijän. Hän sai käräjäoikeudessa lähes kuuden vuoden vankeustuomion murhan yrityksestä nuorena henkilönä.

Hovioikeus kuitenkin alensi tuomion kahdeksaan kuukauteen vankeutta miehen pahoinpitelystä ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta nuorena henkilönä. Hovioikeuden mukaan konkreettista vaaraa sosiaalityöntekijän kuolemasta ei ehtinyt syntyä tilanteessa.

Tuolloin tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tottunut erityisesti päihtyneenä turvautumaan herkästi väkivaltaan jopa huvin vuoksi.

Lisää aiheesta:

Kolme nuorta miestä vangittiin Lohjan epäillystä murhasta – nuorin vasta 18-vuotias

Poliisi tutkii Lohjan henkirikosta murhana – kolme epäiltyä tavoitettu