1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT)

AKT:n puheenjohtaja haluaa uuden palkansaajien keskusjärjestön – SAK, STTK ja Akava voisivat yhdistyä

Marko Piiraisen mukaan uusi keskusjärjestö voisi aloittaa työnsä jo vuoden 2022 alussa.

Marko Piiraisen mukaan uusi keskusjärjestö olisi hyvä vastavoima työnantajaleirille. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen esittää palkansaajille uutta keskusjärjestöä. AKT-lehdessä (siirryt toiseen palveluun) hän ehdottaa SAK:n, STTK:n ja Akavan yhdistämistä.

– Realistinen projektiaikataulu on vuosi, minkä jälkeen olisi hallinnollisten päätösten aika. Näin uusi, yli 2 miljoonan jäsenen palkansaajien keskusjärjestö aloittaisi työnsä 1.1.2022, sanoo Piirainen lehdessä.

Piiraisen mielestä uuden keskusjärjestön perustaminen voitaisiin käynnistää elokuussa, kun SAK:n uusi edustajisto pitää järjestäytymiskokouksen.

Yhdistymisasiaa selvittämään Piirainen ehdottaa Lauri Ihalaista, joka johti SAK:ta vuosina 1990–2009. Ihalainen toimi SDP:n riveissä työministerinä Jyrki Kataisen (kok.) ja Alexander Stubbin (kok.) hallituksissa 2011–2015.

Päällekkäinen työ pois

Piiraisen mukaan uudelle, kaikki palkansaajavoimat yhdistävälle keskusjärjestölle olisi tarve, jotta työnantajaleirille saadaan riittävä vastavoima. Uusi keskusjärjestö olisi hänen mukaansa myös taloudellisesti ja toiminnallisesti järkevä ratkaisu, koska nykyiset kolme keskusjärjestöä tekevät paljon päällekkäistä työtä hieman eri painotuksin.

– Olennaista on myös vastata työelämän ja yhteiskunnallisiin haasteisiin. Työnantajajärjestöt yrittävät murtaa muun muassa palkansaajien perusoikeuksia, kuten lakko-oikeutta. Työttömyys on myös jo 1990-luvun tasolla, kirjoittaa Piirainen.

Edellinen yritys palkansaajien yhteisen keskusjärjestön perustamiseksi kariutui Piiraisen mukaan siihen, että korkeakoulutettujen Akava ei ollut hankkeessa mukana, joten nyt se pitäisi saada mukaan alusta asti.