Hyppää sisältöön

Ääriryhmiä voi olla mukana USA:n mellakoissa – mutta käännetäänkö niitä syyttämällä huomiota pois kansalaisliikehdinnän syystä?

Ulkopuolisten syyttäminen protestien lietsomisesta on ollut Yhdysvalloissa ja maailmalla tapana pitkään, toteaa kanadalaistutkija.

Mielenosoittajat sytyttivät poliisiauton tuleen Minneapolisissa 29. toukokuuta. Kuva: MediaPunch / AOP

George Floydin surman synnyttämien protestien keskellä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti pyrkivänsä siihen, että vasemmistolainen antifasistinen Antifa-ryhmä julistetaan terroristijärjestöksi.

Hän syytti mielenosoituksissa puhjenneista mellakoista Antifaa ja äärivasemmistoa ja vaati kovia otteita (siirryt toiseen palveluun) väkivaltaisuuksiin osallistuvia vastaan.

– Kyseessä on ANTIFA ja radikaali vasemmisto. Älkää syyttäkö muita! Trump tviittasi.

Republikaanipresidentin kannalla on ollut hänen oikeusministerinsä William Barr, jonka mukaan näyttää siltä, että väkivaltaisuudet ovat monin paikoin suunnitelmallisia ja organisoituja. He ovat uhanneet syytteellä niitä (siirryt toiseen palveluun), jotka menevät osavaltiosta toiseen lietsomaan mellakoita.

Trumpin kommentti sai monet muut viranomaiset huomauttamaan, että mellakoita mielenosoituksissa lietsovat myös äärioikeistolaiset ja jopa rikollisjärjestöt.

– Vastassamme on valkoisen ylivallan kannattajia, järjestäytyneiden rikollisryhmien jäseniä, muista osavaltioista tulleita kiihottajia ja ehkä jopa ulkomaisia toimijoita, jotka pyrkivät tuhoamaan ja horjuttamaan kaupunkiamme ja aluettamme, tviittasi Minneapolisin demokraattipormestari Jacob Frey.

Samansuuntaisia näkemyksiä on esittänyt Minnesotan demokraattikuvernööri Tim Walz.

Yksiselitteisiä todisteita ääriryhmien osuudesta ei ole toistaiseksi esitetty. (siirryt toiseen palveluun) Protesteissa vallinnut kaoottinen tilanne vaikeuttaa sen arvioimista, mitä ryhmiä on mukana, mitä väkivaltaisuuksien taustalla on ja millaisia motiiveja mellakoihin osallistuneilla on.

Myöskään uutistoimisto Reutersin osittain näkemässä kotimaan turvallisuuden ministeriön raportissa ei ole merkittävää näyttöä siitä, että järjestäytyneet ääriainekset olisivat mellakoinnin takana.

Jotkut myös huomauttavat, että ääriryhmien syyttäminen Yhdysvaltoja ravistelevista levottomuuksista on yritys kääntää huomio pois itse ongelmasta, poliisin ylimitoitetusta voimankäytöstä ja järjestelmään sisältyvästä rasismista.

"Ulkopuoliset lietsovat mellakoita"

Moni poliitikko ja viranomainen väittää, että "ulkopuolisia" on tullut mellakoimaan rauhanomaisesti mieltään osoittavien paikallisten asukkaiden joukkoon.

– He eivät maksa veroja tänne. He eivät tuhoa omaa omaisuuttaan, sanoi Dallasin pormestari Eric Johnson The Texas Tribune -lehden mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Viranomaiset eri puolilla Yhdysvaltoja pyrkivät pidätettyjen taustoja tilastoimalla ja sosiaalista mediaa seuraamalla selvittämään, minkä verran mellakointiin osallistuu ulkopuolisia. Väitteelle ei ole saatu merkittävää tukea.

Esimerkiksi Minneapolisista vastuussa olevan Hennepinin piirikunnan poliisi sanoi tiistaina, että protestien yhteydessä pidätetyistä 544 ihmisestä 446 oli Minnesotasta, kertoo kanadalainen uutiskanava CBC. (siirryt toiseen palveluun)

Poliisi potkaisee kyynelkaasupanosta mielenosoituksen yhteydessä Dallasissa Texasissa. Kuva: Larry W. Smith / EPA

Dallasissa pidätetyistä 185 ihmisestä paikallisia on 172, kertovat puolestaan kaupungin pormestarinviraston tilastot The Texas Tribunen mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kanadalaisen Yorkin yliopiston oikeustieteen apulaisprofessori Heidi Matthews huomauttaa, ettei ole myöskään tavatonta järjestää paikalliset rajat ylittäviä mielenosoituksia.

Mielenosoituksia järjestetään paitsi kunnallisella tasolla myös osavaltion tasolla, kansallisella tasolla ja kansainvälisellä tasolla, Matthews sanoo CBC:lle.

Antifa pitää Trumpin syytöstä "naurettavana"'

Trumpin syyttämä antifasistinen Antifa ryhmä on ollut mukana monissa mielenosoituksissa. Se sanoo vastustavansa autoritarismia, homofobiaa, rasismia ja muukalaisvihaa.

Antifa ei kuitenkaan ole tavanomainen järjestö vaan ennemminkin samanmielisten ja saman taktiikan jakavien liike. Sillä ei ole johtajaa eikä jäsenluetteloa. Toiminnan keskiössä ovat paikalliset solut.

Antifa-solut voivat toimia myös rauhanomaisesti, mutta liike pitää väkivaltaa fasisteja vastaan oikeutettuna. Antifasta perusteoksen kirjoittaneen historioitsijan Mark Brayn mukaan syynä on se, että heidän mukaansa fasistiset ja rasistiset ryhmät saavat järjestäytyä vapaasti. Sen uskotaan johtavan väkivaltaan syrjäytyneitä yhteisöjä kohtaan, kirjoittaa The New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Antifaan kuuluvat käyttävät usein samaa taktiikkaa kuin anarkistit, pukeutuvat mustiin ja peittävät kasvonsa.

Antifan mielenosoittajia Charlottesvillessä vuonna 2018. Kuva: Alex Edelman / AOP

Antifaa ovat arvostelleet väkivallan hyväksymisen takia myös valtavirran demokraatit, kuten edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi.

Bray sanoo kuitenkin naurettavaksi Trumpin ajatusta, että Yhdysvaltain viime päivien mellakoinnin takana olisi ensisijaisesti Antifa. Hänen mukaansa liikkeellä on tyypillisesti 5–15 tukijaa kussakin kaupungissa.

– Jos Antifa kykenisi omin neuvoin järjestämään kansallisen kampanjan, jossa poltettaisiin poliisiasemia ja ostoskeskuksia, se olisi tehnyt niin vuosia sitten Bray sanoo The Hour -lehdelle. (siirryt toiseen palveluun)

Antisemitismin ja muun syrjinnän vastaisen Anti-Defamation League (siirryt toiseen palveluun) -järjestön johtaja Jonathan Greenblatt sanoo The New York Timesille, (siirryt toiseen palveluun) että Floydin kuoleman laukaisemat mielenosoitukset ovat mahdollisuus Antifan kaltaisille poliisiin vihamielisesti suhtautuville järjestöille, vaikkeivät niiden päämäärät olisi samat kuin mielenosoittajien. Hän kuitenkin arvioi, ettei kaikkea vandalismia voi näin monimutkaisissa tilanteissa laittaa yhden tahon syyksi.

Äärioikeisto tekeytyi Antifaksi

Äärioikeistolainen ryhmä Identity Evropa jäi kiinni siitä, että se pyrki lietsomaan mellakointia sosiaalisessa mediassa mutta vierittämään syyn Antifan niskoille.

Twitter kertoo uutiskanava ABC:lle, (siirryt toiseen palveluun)että se paljasti äärioikeistolaisryhmän kätkeytyneen käyttäjänimen @ANTIFA_US taakse. Twitter on poistanut tilin.

Twitter ja viranomaiset tutkivat myös tahoja, jotka ovat levittäneet somessa väärää tietoa protesteista. Taustatahoja ei tiedetä, mutta tarkoituksena näyttää olleen muun muassa pelon lietsonta.

Facebook kertoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että se oli sulkenut käyttäjätilejä ja sivuja, jotka liittyvät American Guard -nimiseen äärioikeistolaiseen ryhmään. Facebookin mukaan jäsenet keskustelivat siellä aseiden viemisestä mielenosoituksiin.

American Guard itse sanoo edustavansa perustuslaillista nationalismia. Anti-Defamation Leaguen mukaan ryhmän tausta on kuitenkin maahanmuutonvastaisessa ääriajattelussa, vihassa ja väkivallassa. Ryhmä oli aiemmin Soldiers of Odin USA:n Indianan osasto.

Boogaloo-pojat ja valkoisen ylivallan kannattajat

Myös valkoisen ylivallan kannattajien on epäilty osallistuvan Floydin surman nostattamiin mielenosoituksiin. Monet ryhmistä eivät kannata väkivaltaa, kun taas väkivaltaiset äärioikeistolaisryhmät haluavat niin sanottua rotusotaa.

The New York Timesin mukaan äärioikeistolaisten tai viharyhmien jäsenet ovat ottaneet kuvia mielenosoituksissa ainakin 20 kaupungissa ja jakaneet niitä somessa. Osa kuvissa olleista on ollut vahvasti aseistettuja, osa on heilutellut äärioikeiston symboleja.

Rotusotaa kannattavat niin sanotut Boogaloo-pojat, Boogaloo Boys. Boogaloo-ryhmät ovat ilmaisseet sosiaalisessa mediassa tukensa väkivallalle ja keskustelleet siitä, miten mielenosoitukset voisivat laukaista uuden sisällissodan.

Jotkut ryhmät ovat rohkaisseet kannattajiaan väkivallantekoihin mustia vastaan rotusodan lietsomiseksi, kirjoittaa Black Enterprise -nettilehti. (siirryt toiseen palveluun)

Boogaloo on lempinimi toivotulle toiselle sisällissodalle, toisinaan muodossa Big Igloo tai Big Luau. Kannattajat ovat alkaneet erottautua käyttämällä havaijilaispaitoja.

The New York Times huomauttaa, että Boogaloo-ryhmien tavoitteet eivät ole yhteneväisiä. Osa kuitenkin uskoo, että rotusodan lietsominen kaataisi lopulta järjestelmän ja tekisi mahdolliseksi valkoisten valtion ainakin osassa nykyistä Yhdysvaltoja.

Nykyisten mielenosoitusten yhteydessä ei kuitenkaan ole juuri näkynyt merkkejä järjestäytyneestä toiminnasta, The New York Times sanoo.

Poliisit pidättivät öistä ulkonaliikkumiskieltoa rikkoneen mielenosoittajan New Yorkissa keskiviikkona. Kuva: Justin Lane / EPA

Venäjää, Kiinaa, Zimbabwea ja Irania epäillään

Syytöksiä ulkomaiden sekaantumisesta levottomuuksiin on esitetty niin republikaani- kuin demokraattileiristäkin.

Kansallinen turvallisuusneuvonantaja Robert O'Brien on väittänyt joidenkin Yhdysvaltain kanssa huonoissa väleissä olevien ulkomaisten tahojen yrittävän hyötyä kaaoksesta. Hän on viitannut muun muassa kiinalaisiin sosiaalisen median viesteihin, joissa suhtaudutaan Yhdysvaltain kaaokseen vahingoniloisesti.

Uutiskanava ABC:n haastattelussa hän viittasi myös venäläisiin aktivisteihin ja mainitsi Zimbabwen ja Iranin, toteaa muun muassa uutiskanava Fox News. (siirryt toiseen palveluun)

Senaatin tiedustelukomitean republikaaninen puheenjohtaja Marco Rubio puolestaan tviittasi, että hän on nähnyt protesteihin liittyen ainakin kolmeen ulkomaiseen vastustajaan liittyvää vilkasta toimintaa sosiaalisessa mediassa.

Rubio totesi, etteivät nämä luoneet tilannetta, mutta edistävät aktiivisesti väkivaltaa ja vastakkainasettelua, uutiskanava CNN kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

Demokraattipresidentti Barack Obaman turvallisuusneuvonantajana toiminut Susan Rice on arvellut, että väkivaltaisuuksien takana voisi olla Venäjä. Hän ei kuitenkaan esittänyt todisteita, toteaa muun muassa uutiskanava Fox News. (siirryt toiseen palveluun)

"Huomio keskitetään agitaattoreihin"

Mellakoiden lietsojien etsiminen on herättänyt Yhdysvalloissa myös närää, koska sen pelätään vievän huomion siltä, mikä käynnisti protestit.

Mielenosoituksia tutkiva Washingtonin osavaltion yliopiston professori T.V. Reed sanoo, että konservatiiviset poliitikot ovat jo pitkään liioitelleet ulkopuolisten tunkeutujien merkitystä protesteissa ja he selvästikin tekevät niin jälleen, Star Tribune kirjoittaa. (siirryt toiseen palveluun)

Reedin mukaan asiaa mutkistaa se, että äärioikeistolaiset saattavat yrittää saattaa mielenosoittajia huonoon valoon ja tavalliset varkaat käyttää hyväkseen tilaisuutta ryöstelyyn.

– Ei yksinkertaisesti ole keinoa erottaa näitä kilpailevia elementtejä. Mutta pohjimmiltaan mielenosoitusten ydin ovat oikeutetusti vihaiset väkivallattomat ihmiset, Reed sanoo.

Minneapolisissa George Floydin muistoksi maalattu seinämaalaus, jonka eteen on tuotu kukkia. Kuva: Copyright � 2019 BACKGRID, Inc. / AOP

Afroamerikkalaisen historian professorille Yohuru Williamsille kysymys tuo mieleen Yhdysvaltain kansalaisoikeustaistelun ajat. Monin paikoin etelässä sheriffit ja poliitikot pyrkivät keskittämään huomion ulkopuolisiin kiihottajiin ja kääntämään sen pois aktivistien vaatimuksista, hän sanoo uutiskanava CBC:lle (siirryt toiseen palveluun).

Suosikkisyntipukki oli tuolloin kommunistinen puolue.

Myös nyt keskitytään syyttämään ulkopuolisia agitaattoreita väkivallasta sen sijaan, että keskityttäisiin mielenosoittajien esittämään huoleen rasismista, hän katsoo.

Torontolainen oikeustieteen apulaisprofessori Heidi Matthews huomauttaa CBC:lle, että lietsojien etsiminen tekee myös helpommaksi vastata protesteihin kovin ottein.

Ulkopuolisen yllyttäjän ajatusta on käytetty yli sata vuotta monissa eri yhteyksissä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja maailmanlaajuisesti valtarakenteita haastavien mielenosoitusten hiljentämiseksi ja tekemiseksi epäoikeutetuiksi, Matthews sanoo.

Lue lisää:

.
.