1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katri Kulmuni

Kulmuni ehti perua jo sovitun haastattelun, kun Yle ei luvannut olla kysymättä 50 000 euron koulutuksista – "Minua jännitti tuleva kokous"

Suomen Kuvalehti kertoi eilen Kulmunin esiintymiskoulutuksista. Kulmuni sanoo Ylelle hyötyneensä valmennuksesta.

Vieraana valtiovarainministeri Katri Kulmuni
Vieraana valtiovarainministeri Katri Kulmuni

Valtiovarainministerin ja keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin (kesk.) esiintymiskoulutuksista noussut kohu sai ministerin perumaan keskiviikkoaamuna Ylen 8 minuuttia -ohjelman haastattelun. Se oli sovittu ennen kuin Kulmunin saamat valmennukset tulivat julkisuuteen.

Useiden puhelinsoittojen ja muutaman tunnin miettimisen jälkeen ministeri lopulta suostui tulemaan ohjelmaan, ja samalla hän kommentoi haastattelun perumista.

Kieltäydyitte aamulla ensin Ylen haastattelusta, jossa tätä (valmennuskoulutus) asiaa olisi käsitelty. Miksi?

– Minua jännitti myös tuleva kokous, joka meillä oli liittyen Euroopan elpymismekanismiin. Se on edelleen kesken hallituksessa, ja sisältää myös puolueiden välisiä jännitteitä. Joten valmistautuminen siihen vaati myös kapasiteettia. Mutta tottakai poliitikot vastaavat aina kaikenlaisiin kysymyksiin, Katri Kulmuni sanoi Ylelle.

Suomen Kuvaleht (siirryt toiseen palveluun)i kertoi tiistaina illalla, että ministeri Kulmuni on viime syyskuusta lähtien ostanut viestintäkonsultti Harri Saukkomaan yrityksen palveluita lähes 50 000 eurolla.

Katri Kulmuni. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Ministerin avustaja toivoi, ettei koulutuksista esitetä kysymyksiä

Tänään aamulla Kulmunin erityisavustaja Kari Jääskeläinen oli yhteydessä 8 minuuttia -ohjelman tuottaja-toimittajaan Heikki Valkamaan. Jääskeläinen esitti toiveen, että ministeriltä ei kysyttäisi esiintymiskoulutuksista.

Valkama ei tähän suostunut. Yle ilmoitti Kulmunin avustajalle, että ministeriltä kysytään tietysti päivän uutisesta. Valkama ja Jääskeläinen kävivät aamulla useita puhelinkeskusteluja aiheesta.

Lopulta Jääskeläinen ilmoitti Valkamalle vain kaksi minuuttia ennen kuin nauhoituksen piti alkaa, ettei ministeri Kulmuni tule ohjelmaan.

Muutaman tunnin pohdittuaan ministeri Kulmuni lopulta siis saapui Senaatintorille, jossa ohjelman nauhoitus pääsi alkamaan kolme ja puoli tuntia myöhässä.

8 minuuttia -ohjelman voi katsoa tänä iltana kello 18.20 lähtien Yle Areenassa tässä osoitteessa.

Kulmuni koulutuksista: "Toivottavasti ei ole tarvetta jatkaa"

Yle esitti Kulmunille kysymyksiä hänen saamastaan koulutuksesta.

Ministeriöt ovat maksaneet teille esiintymiskoulutusta lähes 50 000 euron arvosta puolessa vuodessa. Miksi näin mittavia summia on ollut välttämätöntä käyttää tähän tarkoitukseen?

Vaikka olenkin julkisessa tehtävässä, minua jännittää esiintyminen. Olen kysynyt, onko mahdollista saada apua esiintymisvarmuuteen. Ja sitä apua olen saanut. Koen, että olen myös siitä oppia itselleni ammentanut.

Viestintäkoulutukset on ostettu yhdeltä yksittäiseltä viestintäkouluttajalta (Tekir Oy). Eikö tällaisia hankintoja pitäisi esimerkiksi kilpailuttaa?

Ministeriöt osaavat varmasti vastata tähän sopimukseen. Se on virkamiesten kanssa valmisteltu, ja sen pohjalta on toimittu.

Saitte tuhansien eurojen koulutuksen päivänä, jolloin kerroitte julkisuudessa keskustan puheenjohtajan ominaisuudessa menettäneenne luottamuksen Antti Rinteeseen. Onko tätä koulutusta saatu siis myös puoluejohtajan tehtävän tukemiseen?

Esiintymiskoulutus on ollut sen kaltaista, että esiintymisvarmuus paranisi. Ministeri esiintyy paljon, ja jokainen esiintyminen on tärkeää. Olemme käyttäneet sitä (koulutusta) sen sopimuksen mukaisesti.

Myös puoluejohtajan tehtävien tukemiseenko?

Olemme toimineet sen sopimuksen mukaisesti, mikä ministeriössä on tehty.

Aitotteko jatkaa näitä koulutuksia?

Koen, että olen saanut siitä sitä oppia, mitä olen tarvinnut. Toivottavasti ei ole tarvetta jatkaa (koulutuksia).

Kulmuni sai koulutusta samana päivänä, kun Rinne erosi

Ministeri Kulmuni on saanut esiintymisvalmennusta usein ennen mediahaastatteluja.

Kulmuni oli saanut SK:n mukaan esiintymisvalmennusta myös tiistaina 3. joulukuuta. Tuon valmennuksen verollinen hinta oli 6 324 euroa.

Kyseisenä päivänä Kulmuni kommentoi Antti Rinteen (sd.) asemaa medialle ennen puoluevaltuuston kokousta. Myöhemmin päivällä Rinne jätti eroilmoituksensa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle.

Valmennusta on annettu myös puheen pitämiseen, esiintymisiin ja yksittäisiä haastatteluja varten. SK:n mukaan valmennusten lisäksi Tekir Oy on tarjonnut ministerille yksittäisiä lyhyitä konsultointeja, "sparrauksia".

Muiden konsulttien osalta sparraus on maksanut 350 euroa tunnilta, mutta Saukkomaan konsultoinnin hinta on ollut 700 euroa tunnilta ilman arvonlisäveroa.

Kulmunin käyttämät konsulttipalvelut on maksanut työ- ja elinkeinoministeriö sekä valtiovarainministeriö. Kulmuni oli Antti Rinteen hallituksessa elinkeinoministeri viime vuoden kesäkuusta joulukuuhun, jolloin hänet nimitettiin Sanna Marinin (sd.) hallituksessa valtiovarainministeriksi.

Lue lisää:

Ministeriöt eivät kilpailuttaneet Kulmunin koulutuksia, vaikka olisi pitänyt – valtiovarainministeriö keskeyttää nyt ostot ministerin kouluttajalta