1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Oululaisyritys kehitti seurantasensorin koronan jäljittämiseksi työpaikoilta

Paikkatietojen sijaan ihmisten kontakteja seuraavaa sensoria testataan palvelukodissa Kempeleessä.

Kuva: Yle

Oululainen teknologiayritys Kaltio Technologies Oy on tuomassa markkinoille koronavirustartuntoja työpaikoilla jäljittävän sovelluksen.

Sovellus tallentaa työntekijöiden mukana kulkevien sensoreiden avulla heidän kontaktinsa työpäivän aikana.

– Sensori on noin neljä senttiä halkaisijaltaan, kaksi senttiä paksuudeltaan oleva pyöreä esine. Sitä voi kantaa kaulanauhassa tai vaikka taskussa, Kaltio Technologies Oy:n myyntijohtaja Ville Heikkilä kuvailee.

Jos työyhteisössä ilmenee tartunta, voidaan tallentuneiden tietojen avulla selvittää, mitkä sensorit ovat olleet päivän aikana lähietäisyydellä sairastuneen henkilön sensorin kanssa, ja näin ohjata karanteeniin oikeat henkilöt.

Maailmalla on kehitetty tartuntojen seurantaan vapaaehtoisuuteen pohjautuvia sovelluksia. Heikkilän mukaan vastaavien sovellusten ongelmana on ollut se, että ihmiset ovat ladanneet niitä verrattain vähän, ja niistä kertynyt tieto ei ole palvellut yrityksiä.

– Yrityksille ja julkisille palveluille on myös merkittävää, että karanteeneihin ei ohjata henkilöitä, jotka eivät ole altistuneet, Heikkilä sanoo.

Sovellusta pilotoidaan Caritaksen palvelukodissa Kempeleessä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)